Sport

Putin, discurs dur cu privire la Jocurile Olimpice. Ce l-a iritat pe preşedintele rus

Putin condamnă decizia Comitetului Internațional Olimpic. CIO a decis că sportivii ruși pot participa la olimpiadă, însă doar la probele individuale și fără însemnele țării.
14.12.2023 | 21:45
Putin discurs dur cu privire la Jocurile Olimpice Ce la iritat pe presedintele rus
Vladimir Putin a avut un discurs dur la adresa CIO
ADVERTISEMENT

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus în atenție situația delicată a sportivilor ruși la Jocurile Olimpice 2024 din Paris. Aceștia sunt obligați să participe sub statutul de sportivi neutri din cauza problemelor politice internaționale.

Putin trage un semnal de alarmă înaintea Jocurilor Olimpice

Putin a subliniat că decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de săptămâna trecută este percepută ca o contradicție totală și o denaturare a principiilor fondatorului mișcării olimpice, Pierre de Coubertin.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație fermă, liderul rus a evidențiat frustrările și îngrijorările sale cu privire la condițiile impuse sportivilor ruși. A subliniat că ceea ce fac oficialii sportivi internaționali în legătură cu sportul rusesc este văzut ca un atac asupra integrității mișcării olimpice.

Putin a adăugat că, dacă această abordare va continua, ea ar putea avea consecințe grave pentru imaginea și credibilitatea Jocurilor Olimpice. Una dintre principalele critici aduse de Putin se referă la condițiile impuse sportivilor neutri, care vor concura doar în sporturi individuale.

ADVERTISEMENT

Ba mai mult, sportivii nu vor avea dreptul să afișeze steagul Rusiei și nu vor avea voie să interpreteze imnul național la ceremoniile de premiere. Această măsură a fost adoptată ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei în contextul acuzațiilor de dopaj și situației tensionate la nivel politic.

Sportivii ruși nu vor putea intona imnul

“Tot ceea ce fac oficialii sportivi internaţionali în legătură cu sportul rusesc este o contradicţie totală şi o denaturare a ideilor lui Pierre de Coubertin. Dacă vor continua să acţioneze în acelaşi mod, vor îngropa mişcarea olimpică

ADVERTISEMENT

Sportivii noştri se antrenează de ani de zile şi de aceea i-am susţinut  să meargă la astfel de competiţii, dar trebuie totuşi să analizăm cu atenţie condiţiile propuse de CIO. 

Dacă aceste condiţii artificiale  sunt concepute pentru a elimina cei mai buni sportivi ruşi pentru a arăta la Jocurile Olimpice că sportul rusesc este pe moarte, atunci trebuie să decideţi dacă mergeţi acolo”, a declarat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Putin a subliniat necesitatea unei analize atente a modului în care deciziile CIO afectează nu doar sportivii ruși, ci și imaginea sportului internațional. A sugerat că abordarea actuală ar putea diminua încrederea publicului în Jocurile Olimpice și aruncă o umbră asupra integrității mișcării olimpice.

ADVERTISEMENT