News

Vladimir Putin, noi ameninţări în contextul crizei dintre Rusia şi Ucraina. Decizia lui Joe Biden

Federația Rusă aplică o politică externă pașnică, însă are obligația de a-și asigura propria securitate, a afirmat președintele rus Vladimir Putin, care afirmă că va invada Ucraina dacă va adera la NATO.
08.12.2021 | 22:28
Vladimir Putin noi amenintari in contextul crizei dintre Rusia si Ucraina Decizia lui Joe Biden
ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin a făcut aluzie la o posibilă apartenență a Ucrainei la NATO, insinuând că ar putea ataca ţara vecină în scop de a “garanta securitatea pe termen mediu şi lung” a Rusiei.

Pe de altă parte, Joe Biden a afirmat că SUA nu iau în calcul să trimită trupe americane pentru a apăra Ucraina, întrucât acest stat nu face parte din NATO.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin, despre aderarea Ucrainei la NATO

Vladimir Putin a fost, miercuri, 8 decembrie, la o întâlnire comună împreună cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis la Soci, pe malul rus al Mării Negre.

„Rusia duce o politică externă pentru pace, dar ea are dreptul de a-şi garanta securitatea pe termen mediu și lung”, a afirmat Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Soci, pe litoralul rus al Mării Negre, a scris Reuters.

ADVERTISEMENT

Afirmația liderului de la Kremlin survine la o zi după întrevederea sa virtuală avută cu omologul său american Joe Biden.

Putin: „Rusia își va contura ideile la propriu”

După cele două ore de videoconferință, nici președintele SUA Joe Biden, dar nici Vladimir Putin nu a menționat vreun progres, însă au hotărât să continue să vorbească despre ceea ce Kremlinul a catalogat drept o „situație complexă de confruntare”.

ADVERTISEMENT

„Am convenit că vom continua această discuție și o vom face într-un mod substanțial. Vom face schimb de idei în viitorul foarte apropiat. Rusia își va contura ideile la propriu în zilele următoare, în termen de o săptămână vom da acest lucru părții americane pentru a le lua în considerare”, a declarat Putin presei.

Vestul îi va aplica Moscovei „măsuri economice puternice și de altă natură”

Cei doi lideri au recurs la convorbirea telefonică de marți pentru a-și prezenta opiniile diferite în ceea ce privește Ucraina, care spune că este preocupată de o eventuală invazie a zeci de mii de soldați ruși în preajma frontierei sale.

ADVERTISEMENT

Joe Biden l-a atenționat pe Vladimir Putin că Vestul îi va aplica Moscovei „măsuri economice puternice și de altă natură” dacă va invada Ucraina.

În schimb, Putin a solicitat să i se ofere garanții cu privire la faptul că NATO nu se va extinde spre est.

Putin spus că a fost o ”provocare” întrebarea dacă Rusia plănuiește să atace Ucraina

În timpul primelor sale intervenții publice de la această discuție, Putin a afirmat că a fost o ”provocare” punerea întrebării dacă Rusia plănuiește să atace Ucraina și a mai acuzat încă o dată Kievul și NATO că pun în pericol securitatea Rusiei.

„Nu putem să nu fim îngrijorați de perspectiva unei posibile aderări a Ucrainei la NATO, pentru că aceasta va fi urmată, fără îndoială, de desfășurarea acolo (în Ucraina) a unor contingente militare, baze și arme (ale NATO) care ne amenință”, a spus Putin.

Ar fi o ”inacțiune criminală” ca Rusia să nu reacționeze, a declarat președintele Rusiei.

„Aceasta este o problemă foarte sensibilă pentru noi: extinderea NATO spre Est, inclusiv cu Ucraina. Cum să nu ne gândim la asta? Ar fi criminal să nu reacționăm și să observăm ce se întâmplă fără să facem nimic”, a mai precizat liderul de la Kremlin.

Joe Biden nu vrea să trimită trupe americane pentru a apăra Ucraina

Pe de altă parte, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Washingtonul nu are în plan un răspuns în forţă în cazul în care Ucraina va fi invadată de Rusia, menţionând că are “o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri din NATO, o obligaţie sacră care nu se extinde şi la Ucraina”, relatează Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a spus, însă, că un eventual atac al Rusiei va aduce o consolidare a prezenţei militare SUA pe teritoriul membrilor NATO din estul Europei.

 “Vom fi probabil obligaţi să ne întărim prezenţa în ţările NATO pentru a le linişti în special pe cele din partea estică. În plus, am spus cu claritate că vom furniza şi mijloace de apărare Ucrainei”, a precizat Biden.

Ucraina critică Rusia că și-a mobilizat soldații la graniță cu obiectivul de a-i invada teritoriile sale la începutul anului 2022. De cealaltă parte, Moscova reclamă că Ucraina pentru că a strâns jumătate din forțele sale armate în preajma liniei de demarcare cu regiunile Donețk și Lugansk, aflate în mare parte sub controlul separatiștilor pro-ruși, în vederea unui atac asupra Donbass.

ADVERTISEMENT