Fotbal international

Qatar, mondialul morții! Câte persoane și-au pierdut viața pe șantierele arabilor

12.04.2019 | 20:20
Un record înfiorător de victime a fost stabilit pe șantierele unde se construiesc stadioanele pentru CM 2022 din Qatar
ADVERTISEMENT

Un record înfiorător de victime, greu de egalat, a fost stabilit pe șantierele unde se construiește marea extravaganță a FIFA, Campionatul Mondial din Qatar. Legenda românească a meșterului Manole și a soției sale Ana pare să aibă corespondent în tot ce înseamnă competiție mondială majoră.

Qatar, mondialul morții

Astfel, la fiecare Campionat Mondial sau Olimpiadă din ultima vreme au existat victime omenești în rândul muncitorilor care au lucrat la construcția stadioanelor, a faciliăților pentru sportivi sau, de ce nu?, a infrastructurii. Numai că, incredibil dar adevărat, ce se întâmplă pe șantierele unde se construiește proiectul „Qatar 2022” a depășit deja orice închipuire!

ADVERTISEMENT

Acordarea Campionatului Mondial din 2022 Qatarului a stârnit din start controverse imense. ”E o greșeală majoră”, a fost declarația unuia din membrii Comitetului Executiv al forului suprem al fotbalului mondial, avocatul german Theo Zwanziger. Toată media internațională a vorbit despre faptul că surpriza imensă, acordarea desfășurării celei mai importante competiții fotbalistice a planetei unei țări arabe, nu putea să se facă „pe bune”. Mai ales că nu era vorba doar de problemele principale la care se gândea toată lumea (lipsa infrastructurii, climatul general total nepermisiv cu manifestările fanilor pe care le vedem de obicei la un Mondial de fotbal, lipsa totală a tradiției în fotbal), ci și despre climă.

Mondialul care dă totul peste cap

Un studiu făcut de doctorii qatarezi chiar, și publicat de englezii de la Daily Mail, trăgea o concluzie alarmantă: ”Este imposibil pentru sportivi să se adapteze în totalitate la clima din Peninsula Arabă atât de repede pentru a da randamentul lor maxim într-o competiție de anvergură”! Era clar că Mondialul nu are cum să se joace vara, la temperaturi de peste 50 de grade Celsius și în condiții de umiditate care ar fi putut să ducă la complicații medicale grave. Așa că, într-un final, s-a ales perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022. Practic, tot programul campionatelor din lume va fi dat peste cap, pentru că între datele respective se joacă întotdeauna în competițiile interne importante. Încă un motiv pentru presa internațională să vorbească despre corupția la nivelul cel mai înalt al FIFA, care nu ține cont nici de program, nici de nimic, în goana după foloase materiale necuvenite. Mai ales că finala urmează să se joace pe 18 decembrie, zi care, mare coincidență!, e chiar Ziua Națională a Qatarului!

ADVERTISEMENT

Organizațiile pentru drepturile omului sunt în alertă maximă

Dar principala problemă semnalată în ceea ce privește organizarea acestui Campionat Mondial a venit din partea organizaților pentru respectarea drepturilor omulului. Astfel, Amnesty International a oferit publicității încă din 2015 un raport în care vorbea despre condițiile de muncă pe șantierele unde se construiesc stadioanele, dar și despre drumurile care urmează să lege diferitele orașe în care se vor desfășura partidele de la Mondialul din 2022. Se spunea în raport că standardele de muncă nu sunt respectate și că există posibilitatea să apară un număr destul de mare de victime omenești. Evident, organizatorii au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla și au existat „acțiuni de marketing”, constând în vizite ale oamenilor importanți de la FIFA la locurile de construcție, intens mediatizate.

Bilanțul este incredibil: peste 1.600 de morți până acum!

”Dacă ar fi să ținem câte un moment de reculegere pentru fiecare muncitor care a decedat în timpul construcțiilor pentru Campionatul Mondial din Qatar, atunci cel puțin 44 de meciuri ar fi cufundate în tăcere”, este declarația Liderului Sindicatelor Muncitorilor din Norvegia, făcută la finele anului trecut. Este prima declarație oficială care pune punctul pe i despre rata incredibilă a mortalității pe șantierele din Qatar.

ADVERTISEMENT
Gianni Infantino în vizită în Qatar pentru a vedea care este stadiul lucrărilor
Gianni Infantino în vizită în Qatar pentru a vedea care este stadiul lucrărilor

Scandalul a escaladat în urma morții unui muncitor britanic, Zachary Cox, care a căzut de la o înălțime de 40 de metri la construcția arenei din Doha ce urmează să găzduiască, printre altele, meciul de deschidere și finala competiției. Ancheta făcută de britanici a dezvăluit faptul că echipamentele muncitorilor nu sunt asigurate cum trebuie și că acest lucru duce la diverse accidente mortale. De asemenea, respectiva anchetă a dat și o cifră estimativă a numărului de morți care se va înregistra până la finalul lucrărilor: 4.000 de decese!!! Ca într-un  adevărat război!

”Rata mortalității e la un nivel rezonabil”

Cauza principală a fost oferită de raportul făcut de Amnesty International: Qatarul a fost acuzat în mod oficial că folosește „munca forțată și necalificată” la construcția arenelor, că în ceea ce privește condițiile de muncă lucrurile stau groaznic și că respectarea măsurilor de siguranță lipsește cu desăvârșire. Autoritățile din țara arabă au remis imediat un comunicat în care sunt negate acuzațiile și în care se afirmă că ”rata mortalității este la un nivel acceptabil”. Numai că, numărul de 1.600 de morți dat ca sigur până în acest moment de rapoartele făcute și de presa britanică, dar și de Amnesty International, numai acceptabil nu e!

ADVERTISEMENT

Olimpiada de la Londra a ”omorât” un singur om!

Mai ales dacă privim bilanțul de la competițiile majore din ultimii 10 ani, ceea ce se întâmplă în acest moment în Qatar e de-a dreptul revoltător. Astfel, Olimpiada de la Beijing din 2008 a avut un număr de 6 muncitori decedați. Au urmat Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, Canada, unde a fost înregistrat un singur deces în lucrările efectuate pentru organizarea competiției. Mondialul din Africa de Sud (2010) a adus două victime omenești, iar JO de la Londra, doi ani mai târziu, una singură. A urmat 2014, anul cel mai negru în ceea ce privește decesele de pe șantiere. Brazilia a organizat Cupa Mondială cu prețul a 10 muncitori decedați, iar recordul a fost bătut de ruși. La JO de iarnă, care s-au ținut la Soci, au fost raportate nu mai puțin de 60 de decese în rândul constructorilor. E un număr foarte mare pentru condițiile de siguranță și de protecție a muncii care se cer în zilele noastre și acest lucru a declanșat la vremea respectivă un adevărat scandal, rușii fiind acuzați că nu respectă normele de lucru. Mondialul de Fotbal organizat în 2018 tot de Federația Rusă a adus o scădere a moralității. Cifra oficială este de 17 decese, iar rapoartele organizațiilor pentru drepturile omului au avansat numărul 21. Oricum, departe de acest 1.600 care e unanim acceptat pentru Qatar. Doar până în acest moment…

Precedentul Columbia 1986

Practic, Mondialul din Qatar este, până în acest moment, o nereușită imensă din punct de vedere al imaginii. Presa internațională și chiar și anumiți oficiali ai FIFA au vorbit despre corupție, achetatorul-șef al FIFA între 2012 și 2014, americanul Michael John Garcia, a făcut o inevstigație care susținea că nu se pune problema de așa ceva, însă chiar autorul a declarat că raportul său nu a fost prezentat în totalitate!  Forul mondial este în continuare „bombardat” cu cereri de retragere  a dreptului Qatarului de a organiza Mondialul și de a muta competiția, mergând acum pe două „capete de acuzare”: primul este rata mortalității printre muncitori, iar al doilea este nici mai mult nici mai puțin decât faptul că statul arab ar susține terorismul internațional!

În istoria fotbalului există un precedent pentru o astfel de situație. În 1986, țara care trebuia să organizeze Campionatul Mondial de Fotbal era Columbia. Fusese aleasă în 1978 pentru această onoare, însă în 1982 a anunțat că nu va putea respecta standardele economice impuse de FIFA pentru o astfel de competiție, Mexicul fiind desemnată în grabă drept noua gazdă. Neoficial, s-a vorbit însă că nu era vorba despe probleme economice (mai ales că nici Mexicul nu era o țară extrem de bogată), ci de probleme de securitate, cartelurile de droguri fiind în plină ascensiune în țara sud-americană.

Fanii vociferează din cauza prețurilor imense pentru alcool

Ca țară musulmană, Qatarul are oricum prețuri prohibitive la alcool, însă în timpul Campionatulu Mondial acestea vor fi și mai mari. Chiar în luna ianuarie a acestui an, Ministerul de Finanțe din Qatar a dat publictății un comunicat cu prețurile pe care vor trebui să le plătească doritorii de alcool în timpul competiției. Astfel, o bere la 0,33 litri va costa nu mai puțin de 5 euro! Iar în cazul băuturilor spirtoase, situația este și mai „dramatică” pentru suporteri, aceștia urmând să scoată din buzunar aproape 100 de euro pentru o sticlă de votcă sau de gin!

48 de echipe ar putea participa la Cupa Mondială din Qatar, după planul președintelui FIFA, Gianni Infantino

220 de miliarde de dolari investește statul qatarez în Cupa Mondială din 2022. Ca o comparație, Africa de Sud, care a găzduit evenimentul în 2010, a cheltuit 3,5 miliarde de dolari

1,5 milioane de turiști așteaptă Ministerul Turismului din Qatar în perioada Campionatului Mondial de Fotbal

ADVERTISEMENT