News

Rachete și drone furate de la bazele SUA din Siria și din Irak. Pentagonul nu știe exact amploarea pagubelor

SUA nu pot să-și securizeze echipamentele militare. Rachete și drone, printre armele furate din bazele SUA aflate în Irank și în Siria
27.11.2023 | 17:47
Rachete si drone furate de la bazele SUA din Siria si din Irak Pentagonul nu stie exact amploarea pagubelor
Pentagonul are dificultăți în a-și securiza echipamentele militare sensibile în teatrele de operațiuni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Arme, rachete și drone se numără printre armele americane furate din bazele din Irak și din Siria. Documente dezvăluie că au fost sustrase „arme și echipamente sensibile” – iar Pentagonul s-ar putea să nu fie conștient de amploarea pagubelor.

Atacuri sporite asupra bazelor SUA

Avanposturile americane din Irak și din Siria sunt afectate de furturi de arme și echipamente, potrivit unor documente exclusive obținute de The Intercept, care arată că milițiile și bandele criminale țintesc sistematic facilitățile forțelor SUA. Investigațiile militare lansate la începutul acestui an au constatat că „mai multe arme și echipamente sensibile” – inclusiv sisteme de lansare de rachete ghidate, precum și drone – au fost furate în Irak.

ADVERTISEMENT

Aceste furturi le urmează pe cele anterioare, când echipamente militare în valoare de sute de mii de dolari au fost sustrase de la trupele americane din Irak și Siria între 2020 și 2022, după cum a raportat la începutul acestui an sursa citată. Bazele americane din Irak și Siria există în aparență pentru a desfășura „misiuni de combatere a ISIS”, dar experții spun că acestea sunt folosite în primul rând ca instrumente de control împotriva Iranului.

De la izbucnirea, în octombrie, a conflictului dintre Israel și Hamas, aceste baze au fost supuse unor atacuri regulate cu rachete și drone, ca parte a unui război nedeclarat între SUA și Iran, cu tot cu milițiile sale. Statele Unite au răspuns din ce în ce mai mult la aceste atacuri. În Siria, SUA au lansat „lovituri de precizie” asupra unei „facilități de antrenament și de refugiu” care ar fi fost folosite de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

ADVERTISEMENT

De atunci, SUA au folosit aeronave de luptă AC-130 împotriva unui „vehicul al miliției susținute de Iran și a unui număr de membri ai miliției susținute de Iran” într-o locație nedeclarată, în urma unui atac cu rachete balistice asupra bazei aeriene Al Asad din vestul Irakului. „Președintele Biden nu are o prioritate mai mare decât siguranța personalului american”, a declarat secretarul apărării Lloyd Austin, justificând loviturile americane.

Furturile de arme sunt „costuri politice”

Dar documentele de anchetă obținute de The Intercept demonstrează că SUA nu pot nici măcar să-și securizeze echipamentul, cu atât mai puțin să-și protejeze trupele. „Nu avem tendința de a ne gândi suficient de critic la efectele în lanț ale unei amprente militare americane atât de extinse”, a declarat Stephanie Savell, co-director al proiectului „Costurile războiului” de la Brown University.

ADVERTISEMENT

„Așa-numitul război împotriva terorismului nu s-a încheiat – doar s-a transformat. Și putem înțelege aceste furturi de arme ca fiind doar unul dintre numeroasele costuri politice ale acestei campanii în curs de desfășurare”, consideră ea.

Detaliile despre furturile din Irak, care nu au fost niciodată făcute publice de către armată, se găsesc în dosarele de anchetă penală obținute în virtutea Freedom of Information Act. În februarie, anchetatorii militari au fost notificați că 13 drone comerciale, evaluate la aproximativ 162.500 de dolari, au fost furate dintr-o instalație americană din Erbil, în Irak, anul trecut. Anchetatorii nu au identificat nici un suspect, iar în dosar nu este menționată nici o pistă.

ADVERTISEMENT

O investigație separată a descoperit că „mai multe arme și echipamente sensibile”, inclusiv sisteme de ochire și unități de lansare pentru rachetele Javelin –  au fost furate de la sau în drum spre Baza de operațiuni avansate Union III din Bagdad, Irak. Pierderea pentru guvernul american a fost estimată la aproape 480.000 de dolari.

Localnicii, cei mai probabili suspecți

Anchetatorii nu cred că furturile au fost comise din interior. „Nici un membru cunoscut al personalului american nu a fost implicat”, potrivit unui dosar. Anchetatorii se referă în schimb la localnici ca fiind suspecții probabili. „Organizațiile criminale irakiene și grupurile milițiilor vizează convoaiele și containerele cu arme și echipamente”, se arată în document. „Mai mult, au existat probleme sistemice cu containerele americane care au fost furate de aceste grupuri și de cetățeni locali în afara bazei Union III, din cauza lipsei de Securitate”.

La începutul acestui an, The Intercept a dezvăluit cel puțin patru furturi semnificative și o pierdere de arme și echipamente americane în Irak și Siria din 2020 până în 2022, inclusiv grenade cu mare putere de explozie, muniție anti-blindaj, instrumente și echipamente specializate de artilerie de teren și „sisteme de arme” nespecificate. Două dintre incidente au avut loc la baze din Siria, iar trei au avut loc în Irak. Nici unul dintre aceste furturi nu a avut loc la Baza de operații înaintate Union III.

Pentagonul nu știe sau… nu spune

Nu se știe exact câte furturi au avut loc – poate chiar numărul lor este necunoscut și pentru Pentagon. După mai bine de două luni, atât Combined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve, care supervizează războiul american din Irak și Siria, cât și organizația sa mamă, Comandamentul Central al SUA, nu au răspuns la nici una dintre întrebările adresate de The Intercept cu privire la furturile de arme din Irak și Siria.

La începutul acestui an, forța operativă a recunoscut că nu cunoaște amploarea problemei: un purtător de cuvânt a declarat că forța operativă nu are nici o înregistrare a vreunui furt de la forțele americane. „Nu dispunem de informațiile solicitate”, a declarat căpitanul Kevin T. Livingston, pe atunci director de relații publice al CJTF-OIR, atunci când a fost întrebat dacă au fost furate arme, muniții sau echipamente în ultimii cinci ani.

Armele, „vulnerabile la pierderi sau furturi”

Furturile și pierderile descoperite de organizație de presă americană sunt doar cele mai recente probleme în materie de responsabilitatea armelor, care afectează armata americană în Irak și Siria. O investigație din 2017 a inspectorului general al Pentagonului a descoperit că arme în valoare de 20 de milioane de dolari în Kuweit și Irak erau „vulnerabile la pierderi sau furturi”. Un audit din 2020 a descoperit că Forța operațională comună pentru operațiuni speciale-Operation Inherent Resolve, principala unitate care lucrează cu aliații sirieni ai SUA, nu a contabilizat în mod corespunzător echipamente în valoare de 715,8 milioane de dolari achiziționate pentru acești substituenți locali.

Grupuri precum Amnesty International și Conflict Armament Research au constatat, de asemenea, că o parte substanțială a arsenalului grupării ISIS era compusă din arme și muniții fabricate sau cumpărate din SUA, capturate, furate sau obținute în alt mod de la armata irakiană și de la luptătorii sirieni. Pierderile de arme și muniții sunt o chestiune importantă – iar armata a făcut eforturi pentru a le preveni în trecut. Când SUA și-au retras forțele dintr-un avanpost de lângă Kobani, în Siria, în 2019, au efectuat lovituri aeriene asupra muniției care a fost lăsată în urmă.

De asemenea, armata a distrus echipamente și muniții în timpul retragerii haotice din Afganistan în 2021. Cu toate acestea, la câteva săptămâni de la înfrângerea SUA, pistoale, puști, grenade, binocluri și ochelari de vedere pe timp de noapte de producție americană au inundat magazinele de arme locale. Altele au fost exportate în Pakistan.

Magnet pentru spargeri

De la izbucnirea războiului israelian din Fâșia Gaza, a devenit din ce în ce mai evident faptul că bazele americane din Orientul Mijlociu sunt magneți pentru atacuri, deși avanposturile îndepărtate au fost vizate periodic în alte zone de conflict. În 2019, de exemplu, grupul terorist al-Shabab a atacat o bază americană din Baledogle, Somalia. În anul următor, același grup a atacat un avanpost american de lungă durată din Kenya, ucigând trei americani și rănind alți doi.

În ultimele săptămâni, bazele americane din Irak și Siria au fost uneori supuse unor atacuri persistente, inclusiv până la patru lovituri cu drone și rachete într-o perioadă de 24 de ore. Forțele americane au fost atacate de peste 70 de ori – 36 de ori în Irak, 37 în Siria – începând cu 17 octombrie. Peste 60 de membri ai personalului american au fost răniți, potrivit secretarului adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.

Dosarele de anchetă oferă dovezi că bazele militare americane reprezintă, de asemenea, ținte tentante pentru infractori. La începutul acestui an, The Intercept a relatat despre un jaf armat îndrăzneț, comis în plină zi, asupra unor contractori militari la mai puțin de un kilometru și jumătate de la intrarea în Baza Aeriană 201, un mare avanpost de drone americane din Niger.

În 2013, un complex de operațiuni speciale al SUA din Libia a fost jefuit de sute de arme împreună cu vehicule blindate. Iar o investigație Associated Press din 2021 a constatat că cel puțin 1.900 de arme militare au fost pierdute sau furate în anii 2010 – din baze care se întind din Afganistan până în Carolina de Nord – și că unele au fost apoi folosite în crime violente.

ADVERTISEMENT