News

Rachetele pe care Zelenski le-ar putea folosi pentru atacarea Crimeei. Tehnologie de vârf furnizată de Marea Britanie

Marea Britanie intenționează să trimită Ucrainei rachete care pot lovi ținte aflate la distanțe mari, inclusiv pe teritoriul național al Rusiei.
11.02.2023 | 18:05
Rachetele pe care Zelenski lear putea folosi pentru atacarea Crimeei Tehnologie de varf furnizata de Marea Britanie
Rachetele Harpoon pot lovi navele ruse din Marea Neagră/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Guvernul britanic ia în calcul livrarea către armata ucraineană a două modele de rachetă care pot lovi ținte aflate la distanțe mari, ceea ce ar reprezenta un pericol inclusiv pentru obiectivele militare ale armatei ruse care se află pe teritoriul Rusiei sau al peninsulei Crimeea, scrie The Times, preluate de Ziare.com.

Rachete care pot lovi la peste 500 de kilometri

Rishi Sunak, șeful guvernului de la Londra, i-ar fi promis lui Volodimir Zelenski livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune în cursul recentei vizite pe care președintele Ucrainei a făcut-o în Marea Britanie. Britanicii urmează să se decidă dacă vor trimite rachete antinavă Harpoon sau rachete aer-sol Storm Shadow.

ADVERTISEMENT

Surse militare ucrainene au indicat că principala țintă pentru rachetele sofisticate care urmează să fie livrate de Marea Britanie ar urma să fie Crimeea. De altfel, Zelenski a declarat că rachetele care vor fi primite de Ucraina ar urma să fie folosite pentru atacarea unor obiective militare rusești „în adâncul teritoriilor ocupate” de către Rusia.

Harpoon este concepută special pentru atacarea navelor inamice, o rachetă de acest tip având o rază de acțiune de 240 de kilometri. O rachetă Harpoon costă 1.200.000 de lire sterline. Storm Shadow are un preț dublu, dar raza de acțiune este mai mare, de 560 de kilometri, deși variantele pentru export pot parcurge o distanță mai mică. Acest model de rachetă poate fi lansat de pe avion.

ADVERTISEMENT

Crimeea, cea mai probabilă țintă a Ucrainei

Multă vreme, aliații occidentali ai Ucrainei au avut rețineri în a livra acest gen de echipamente sofisticate, din cauza temerilor că ar provocat escalarea conflictului. Acum însă, Londra își pune problema doar a numărului de rachete care ar trebui trimise Ucrainei. Kievul a reușit între timp să convingă marile puteri militare din Vest că obiectivele militare ruse din Crimeea reprezintă o țintă militară legitimă din moment ce peninsula este teritoriu ocupat ilegitim de armata lui Putin.

Deja președintele SUA Joe Biden a extins capacitatea armatei ucrainene de a lovi ținte aflate la distanță mare, după ce a aprobat livrările de rachete GLSDB care au capacitatea să lovească la 150 de kilometri distanță. Kievul a dat garanții că nu le va folosi pentru a ataca teritoriul național al Rusiei, însă Crimeea este exceptată de la această restricție.

ADVERTISEMENT

Siddharth Kaushal, expert al Institutului Regal de Servicii Unite (RUSI), susține că rachetele britanice sunt esențiale pentru a oferi capacitatea Ucrainei de a distruge depozitele rusești de muniție, în condițiile în care armata rusă a mutat centrele de comandă și depozitele militare la suficientă distanță de linia frontului pentru a nu risca atacuri cu rachetă.

Vrem să le oferim ceva care să poată atinge o țintă la o distanță de peste 100 de kilometri, dar cu o rază de acțiune care nu este suficient de lungă pentru a lovi Rusia”, a spus Kaushal.

ADVERTISEMENT

Ucraina deține deja rachete Harpoon, primite din Danemarca, acestea având avantajul că pot fi lansate și din camioane, deși acest lucru afectează acuratețea cu care ating țintele fixate. De asemenea, și rachetele Storm Shadow pot fi adaptate pentru lansări de la sol, deși nu este exclus ca Ucraina să le pună pe avioanele pe care le deține.

ADVERTISEMENT