News

Racolările AUR, în stil mare. George Simion și-a „primenit” grupurile parlamentare cu aproape o treime

Deși în opoziție, AUR reușește să racoleze suficienți parlamentari chiar de la partidele de guvernământ încât să compenseze pierderile suferite, care nu sunt neglijabile.
20.02.2024 | 16:43
Racolarile AUR in stil mare George Simion sia primenit grupurile parlamentare cu aproape o treime
Sub flamura AUR s-au oploșit dezertori din mai multe partide/ Foto: Inquam Photos - Simion Tătaru
ADVERTISEMENT

Președintele AUR, George Simion, pare la fel de priceput în racolările de parlamentari precum liderii PSD și PNL cu expertiză veche în momirea deputaților și senatorilor din partidele mai mici. Deși șef al unui partid de opoziție nou intrat în Parlament, Simion a reușit să-și mențină intact numărul de parlamentari, cu toate că mulți dintre cei care au intrat în Parlament în 2020 pe listele AUR au plecat.

George Simion a evitat problemele lui Dan Diaconescu

De când AUR a intrat în Parlament, trei senatori și zece senatori au părăsit partidul sau au fost excluși, despărțiri care nu o dată s-au lăsat cu cuvinte grele adresate foștilor colegi. O asemenea hemoragie ar fi trebuit să slăbească apreciabil partidul ținând cont că după alegeri obținuse un număr relativ mic de parlamentari: 14 senatori și 33 deputați. Însă în momentul de față, AUR are 15 senatori și 32 de deputați, iar până ca deputatul Raisa Enachi să-și anunțe plecarea, partidul era chiar pe plus cu un parlamentar.

ADVERTISEMENT

La alegerile din 2012, PP-DD intra în Parlament cu 21 de senatori și 47 de deputați, mai mulți decât a obținut AUR în urmă cu patru ani. Numai că partidele mari, PSD și PNL, direct sau prin interpușii de la UNPR, au sfâșiat prin racolări partidul lui Dan Diaconescu, ce a încetat să mai existe efectiv până la următoarele alegeri.  În 2020, unii anticipau că aceeași soartă o va avea și partidul lui George Simion, însă acesta s-a dovedit la fel de versat în arta racolării precum adversarii liberali sau social-democrați, cărora le-a produs chiar pierderi profitând de nemulțumirile interne din partidele de guvernământ.

Dezagregarea AUR părea să fi început imediat după alegerile din 2020, când Francisc Tobă nici măcar nu a fost primit în grupul deputaților partidului după ce s-a aflat de controversele legate de rolul să în evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu. La scurtă vreme, Diana Șoșoacă a fost exclusă din partid, aceeași soartă având-o și Mihai Lasca când cei de la AUR au aflat finalmente că acesta avea o condamnare penală de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că a snopit în bătaie un șofer, în urma unei dispute în trafic.

ADVERTISEMENT

Alte plecări au survenit în anul 2022 pe fondul unor tensiuni interne din partid, însă de anul trecut Simion a început să câștige alți parlamentari, inclusiv de la partidele de guvernământ, administrându-le acestora doctoria amară pe care PSD și PNL a folosit-o împotriva altora de decenii. De altfel, liderul Simion nici măcar nu-și ascunde intenția de a întrece la racolări partidele de guvernământ care, cel puțin teoretic, ar avea mijloace mult mai mari de a corupe sau ademeni parlamentarii altor partide.

Dacă sunt racolați parlamentari și sunt trădători în rândurile AUR și pleacă unul, o să iau doi în schimbul lor. Pentru că am intrat cu 40 de parlamentari în Parlament, vreau să ies tot cu atâția. Astea sunt regulile jocului, în care traseismul este acceptat, în care dacă pleci la alt partid nu te dă afară din Parlament. Dacă astea sunt regulile jocului, eu nu vreau să fiu pierzător, nu vreau să fiu pus la colț și să se spună «AUR va pierde pentru că este extremist, e nefrecventabil». Uite că suntem frecventabili”, spunea George Simion, într-unul din live-urile sale de pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Astfel că AUR a intrat în Parlament cu 14 senatori, iar acum are cu unul în plus. Pe lângă excluderea lui Șoșoacă, a mai pierdut-o pe Rodica Boancă, plecată în iunie 2023, tocmai din cauza politici de racolări. „În timp ce vin cohortele PSD și PNL în AUR, vechii oameni pleacă! Bravo, Simioane! Adună toate gunoaiele politice! Cică “donațiile” ating cifre astronomice”, comenta Boancă pe Facebook, după ce Raisa Enachi și-a anunțat intenția de a părăsi partidul.

AUR, „oaste de strânsură”

În schimb, au fost aduși în grupul de la Senat pe Ovidiu Florean (plecat din PNL odată cu Ludovic Orban, dar care a părăsit Forța Dreptei în noiembrie 2023), pe Călin Mătieș (demisionar din PSD, după ce a aflat că partidul nu are de gând să-l desemneze candidat la primăria Alba-Iulia, așa cum i se promisese) și Vasilică Potecă (venit din PNL din cauza relațiilor glaciale cu organizația de Hunedoara). De asemenea, Evdochia Aelenei a părăsit AUR, dar a fost readusă în partid, după un scurt periplu într-un obscur partid suveranist, Alternative Dreaptă.

ADVERTISEMENT

La Camera Deputaților, AUR a reușit șapte „transferuri”, dar nu au reușit să compenseze chiar toate pierderile. Astfel, au fost aduși în partid următorii deputați: Dumitru Flucuș (PNL), Daniel-Sorin Gheba (USR), Ana-Loredana Predescu (PPU-SL), Florică-Ică Calotă (PNL), Daniel Florea (PSD), Cornel-Vasile Folescu (PSD), Marius Ostaficiuc.

Sunt și deputați care au trebuit să plece cu scandal din AUR, dar faptul că dețin o cartelă de vot l-a făcut pe Simion mai îngăduitor cu faptul că Dănuț Aelenei l-a acuzat că l-a amenințat sau că Viorel Focșa și-a bătut nevasta, astfel că după o perioadă petrecută prin obscure partide neparlamentare, cei doi au fost absolviți de „păcate” și readuși în partid. A fost și un transfer ratat, anume cel al deputatului Dumitru Coarnă, plecat din PSD, iar după ce a fondat partidulețul ARCA, s-a înscris, în iunie 2023, în AUR. A plecat în această lună, acuzându-l pe George Simion, printre aletele, de neregularități în ce privește finanțele partidului.

Numărul actual al deputaților AUR este de 32, cu unul mai puțin decât în 2020. Chiar și așa, bilanțul este impresionant ținând cont că 10 deputați aleși în 2020 nu mai fac parte din partid:

  • Francisc Tobă: exclus imediat după alegeri, iar după moartea sa înlocuit de Raluca Bortă;
  • Mihai Lasca: exclus în martie 2021, actualmente președinte al partidului Patrioții Poporului Român;
  • Anamaria Gavrilă: a plecat prin demisie, președinte al Partidului Oamenilor Tineri;
  • Daniel-Gheorghe Rusu: a demisionat în martie 2022 și s-a înscris în Forța Dreptei;
  • Lucian Feodorov: a murit în martie 2022 și a fost înlocuit de Radu-Vicențiu Grădinaru;
  • Nicolae Roman: după plecarea din AUR în martie 2022 a trecut pe la Alternativa Dreaptă și ALDE, iar acum conduce Partidul Români pentru România
  • Ciprian Ciubuc: exclus în aprilie 2022, a rămas deputat independent;
  • Vasile Nagy: după demisie a rămas o scurtă perioadă independent, după care a trecut la Forța Dreptei;
  • Raluca Borta: l-a înlocuit pe Francisc Tobă în septembrie ca deputat, dar a demisionat din AUR după numai două luni petrecute în Parlament invocând tocmai racolările făcute de Simion
  • Raisa Enachi: a demisionat după ce lider al organizației AUR Vaslui a devenit o persoană recent intrată în partid, desemnată de la București.
ADVERTISEMENT