News

Cât de periculoase sunt, de fapt, radiațiile înregistrate acum la Cernobîl pentru România. CNCAN: “Încercăm să contactăm și autoritățile din Ucraina”

Autoritățile din Ucraina, semnal de alarmă în privința creșterii nivelului de radiații la doar câteva ore după ce rușii au pus stăpânire pe zonă. Ce spun autoritățile de la București
25.02.2022 | 13:39
Cat de periculoase sunt de fapt radiatiile inregistrate acum la Cernobil pentru Romania CNCAN Incercam sa contactam si autoritatile din Ucraina
Ce se întâmplă la Cernobîl după ce rușii au cucerit centrala! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invazia Rusiei în Ucraina a fost gândită în detaliu și nimic nu a rămas la voia întâmplării. Astfel, în momentul în care a venit ordinul de la Vladimir Putin fiecare militar în parte a știut ce are de făcut și ce rută trebuie să urmeze. Nu puțini au fost cei care au avut de cucerit centrala de la Cenobîl, una intrată în istoria omenirii după explozia de la reactoarele nucleare.

Forțele militare ale Rusiei au pus stăpânire pe centrală și anunțul a fost făcut de consilierul Comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Alyona Shevtsova, pe rețelele de socializare. Și premierul Ucrainei, Denys Shmyhal a confirmat că zona de excludere și toate instalațiile centralei au intrat sub controlul forțelor ruse.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă la Cernobîl și cât de ridicat este nivelul radiațiilor

La doar câteva ore distanță de la mișcarea militară a rușilor, agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl. Comunicatul a fost postat chiar pe pagina oficială a Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară.

„Datele sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale dozei de radiații gamma (puncte roșii) au fost depășite cu o cantitate semnificativă”, se arăta în raportul celor din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În același timp, specialiștii transmiteau că nu au reușit, deocamdată, să stabilească motivele pentru care s-a schimbat nivelul radiației.

Cu toate acestea, experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina nu au ezitat o clipă și au atribuit creşterea de radiaţii în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal. Totul s-ar fi produs în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele.

ADVERTISEMENT

Ce spun autoritățile din București

FANATIK s-a adresat Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare pentru a încerca să afle care este pericolul în acest moment pentru România. Reprezentanții CNCAN spun că sistemele pe care le au, dar și cele mult mai performante de la Viena nu au indicat nimic în plus față de normal.

Partea română încerca să ia direct legătura cu autoritățile din Ucraina, însă din cauza invaziei Rusiei, aceasta nu a putut fi stabilită

ADVERTISEMENT

„Din informațiile pe care le avem noi nu sunt radiații crescute, nu există pericolul care este prezentat în acest moment la televizor. Noi suntem în contact cu Agenția Internațională de la Viena, una care are mult mai multe instrumente de a monitoriza situația și nu există nici urmă de radiații crescute.

Încercăm să contactăm și autoritățile din Ucraina, dar după cum știm cu toții și vedem situația, este mai greu momentan să avem o legătură rapidă. Încercăm să-i contactăm, totuși, și să avem și un răspuns oficial din partea lor.

Noi, la CNCAN, în acest moment, nu avem niciun fel de indicații de radiații crescute și, vă pot spune, avem mai multe sisteme pe care le analizăm și monitorizăm”, a explicat reprezentantul CNCAN pentru FANATIK.

Ce s-a întâmplat la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs la data de 26 aprilie 1986, când a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. De altfel, reactorul 4 este acoperit și acum de un sarcofag, iar în zonă se află și un depozit de deșeuri radioactive.

Dezastrul este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Din nefericire, acesta a avut parte de urmări teribile. Astfel, un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord.

Mai mult decât atât, suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind nevoie ca peste 330 de mii de persoană să fie evacuate de urgență.

Despre accidentul de la Cernobîl se mai știe că a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima  și de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki.

De-a lungul timpului, mii de oameni expuși la radiațiile de atunci și-au pierdut viața din cauza mai multor tipuri de cancer, cel mai frecvent întâlnit fiind cel tiroidian.

ADVERTISEMENT