News

Radicalizarea online a minorilor. Există conținut terorist chiar și pe TikTok

Radicalizarea minorilor în mediul online, UE vrea noi măsuri de prevenție. Strategiile de comunicare ale teroriștilor pentru a atrage tinerii
15.10.2023 | 10:22
Radicalizarea online a minorilor Exista continut terorist chiar si pe TikTok
Mediul online este propice pentru implicarea minorilor în activități teroriste / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Având în vedere vulnerabilitatea minorilor la manipularea de către organizațiile teroriste, sunt necesare mai multe măsuri pentru a răspunde rapid la această amenințare în creștere. Acestea sunt concluziile unui document al Președinției spaniole a Consiliului UE privind radicalizarea online a tinerilor.

Minorii și teroriștii, din ce în ce mai prezenți online

Documentul, care expune „situația actuală” și enumeră „următoarele etape” în lupta împotriva radicalizării online a minorilor de către teroriști, a fost trimis Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) și Consiliului UE.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, minorii și grupurile teroriste sunt din ce în ce mai prezenți online. Teroriștii sunt mai predispuși să „își conceapă strategiile de comunicare pentru a se adresa unui public mai tânăr”, după cum se subliniază în raportul 2022 al agenției Ununii Europene, Europol, privind situația și tendințele în materie de terorism.

Președinția spaniolă consideră că este necesar să existe o înțelegere precisă și actualizată a amenințării, să se implice actorii relevanți și să se adopte strategiile și instrumentele adecvate pentru a preveni și a răspunde rapid și eficient la această amenințare.

ADVERTISEMENT

Băieții, mai predispuși la radicalizare

Documentul indică faptul că, deși atacurile teroriste au scăzut în UE în ultimii ani, nivelul de implicare a minorilor, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, rămâne neschimbat, scrie Euractiv. De exemplu, în iunie 2022, un tânăr de 16 ani a fost arestat „pentru legături cu activități teroriste” în Spania, pentru că a accesat videoclipuri și manuale de antrenament și apoi a plănuit să se alăture teroriștilor într-o zonă de conflict.

Documentul subliniază că „nu există un profil unic al unui minor radicalizat”. Cu toate acestea, cifrele arată că băieții sunt mai predispuși la radicalizare (70%) și că jumătate dintre ei nu au cazier judiciar. Printre caracteristicile comune se numără lipsa de socializare și alte probleme psihologice.

ADVERTISEMENT

Conținutul terorist, difuzat și pe TikTok

În document se afirmă că conținutul restricționat poate vehicula ideologii teroriste „printr-un limbaj atenuat și umor” sau chiar prin intermediul meme-urilor. Aceste elemente facilitează radicalizarea, după cum a arătat un studiu realizat de Forumul UE pentru internet (EUIF).

Acest conținut este deosebit de periculos, deoarece rămâne în limitele legalității, fiind în același timp o amenințare. Conținutul terorist este difuzat și pe rețelele de socializare utilizate de minori, cum ar fi TikTok, sau chiar pe platformele de jocuri online, unde pot fi găsiți copii foarte mici.

ADVERTISEMENT

Sectorul jocurilor este cel care înregistrează cea mai rapidă creștere din lume, „cu peste 900 de milioane de jucători”. Deși platformele de socializare depun toate eforturile pentru a modera conținutul, acest lucru se poate dovedi dificil, deoarece actorii încearcă să ocolească moderarea.

De asemenea, aceștia pot utiliza site-uri mai mici sau platforme alternative de internet care nu au o moderare a conținutului atât de bine dezvoltată. Aplicațiile de mesagerie criptată sunt, de asemenea, folosite pentru a partaja conținuturi la limită, care pot fi un vehicul pentru conținuturi extremiste, continuă documentul.

Viitoarele etape

Președinția spaniolă a Consiliului a recunoscut „eforturile și progresele semnificative” realizate de Comisie și de statele membre în acest domeniu, „care au consolidat considerabil răspunsul Uniunii Europene la această amenințare”. Președinția a lăudat rolul Rețelei de sensibilizare cu privire la radicalizare (RAN), care se concentrează pe educație și prevenire, și al EUIF, care se concentrează, de asemenea, pe prevenire și implică guvernele statelor membre și industria internetului.

Documentul menționează, de asemenea, adoptarea Legii privind serviciile digitale (DSA) ca fiind un ajutor pentru prevenire. Președinția spaniolă a Consiliului consideră că sunt necesare politici naționale relevante, precum și o mai bună „cunoaștere a prevenirii” riscurilor pe internet, „din punctul de vedere al securității și al societății”.

Consolidarea gândirii critice și a culturii digitale în rândul tinerilor ar trebui să facă parte, de asemenea, din soluție, iar minorii ar trebui să fie considerați ca actori care pot contribui la prevenire, mai degrabă decât ca ținte pentru radicalizare. „Ar fi de dorit să se ajungă la un consens în cadrul Uniunii Europene cu privire la delimitarea conținutului considerat legal, dar dăunător”.

Această activitate ar putea fi desfășurată de EUIF și „în contextul DSA pentru a consolida îndrumarea industriei” și a sprijini prevenirea. În plus, pentru a evita suprapunerile, ar fi necesară o mai bună coordonare la nivelul UE. Comisia Europeană intenționează să lanseze anul viitor un centru al UE dedicat prevenirii radicalizării, iar Președinția spaniolă a Consiliului este convinsă că acesta va consolida „colaborarea dintre factorii de decizie politică, cercetători și practicieni implicați în prevenirea radicalizării online a minorilor și va încuraja și facilita formarea statelor membre în acest domeniu”.

ADVERTISEMENT