News

Raed Arafat anunță o tendință de descreștere a numărului zilnic de cazuri. Zona ATI, una cu creșteri

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, anunță o tendință de descreștere a numărului zilnic de cazuri Covid-19. În continuare, mai sunt semnalate creșteri la ATI.
10.02.2022 | 20:40
Raed Arafat anunta o tendinta de descrestere a numarului zilnic de cazuri Zona ATI una cu cresteri
ADVERTISEMENT

După cele peste 40.000 de cazuri noi raportate pe 1 februarie, România pare intrată pe un platou descendent. De la o zi la alta, infectările sunt în diminuare.

Acesta lucru este confirmat și de oficiali. Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, spune că în țara noastră există o tendință de descreștere a numărului de cazuri, iar în privința ratei de pozitivare se poate vorbi de un platou.

ADVERTISEMENT

Medicul a mai precizat că cifrele scad, cu excepția secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), unde continuă o ușoară creștere.

Tendință de descreștere a numărului zilnic de cazuri din valul 5. Anunțul lui Raed Arafat

Raed Arafat spune că la ATI ameliorarea va urma după mai multe zile cu scăderi ale cazurilor, când ”se opreşte impactul infectărilor care vin din urmă”.

ADVERTISEMENT

Pacienții în stare gravă încă mai vin de pe urma zilelor cu 40.000, 35.000 și 30.000 de cazuri zilnice, mai spune medicul de la DSU.

”Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum, cifrele scad cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere.

ADVERTISEMENT

Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acolo acum cu valul trecut. Pot să vă spun că în unităţile de primiri urgenţe chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă acum vedem 9.000 de pacienţi într-o săptămână, peste 9.000, totuşi starea celor care se prezintă e total diferită, este mai uşoară, mulţi nu există oxigen, nu necesită îngrijiri de terapie intensivă, foarte puţini pacienţi rămân în aşteptarea unui loc şi asta este un lucru pozitiv.

Scăderea pe secţiile de terapie intensivă va fi mai târziu după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor infectate şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, cele 40.000, cele 30 şi ceva de mii de cazuri zilnice care au fost şi dintre aceste cazuri totuşi o parte pot ajunge la terapie intensivă în câteva zile”, a spus Arafat, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

România, scădere a numărului de cazuri de la o zi la alta

În ciuda faptului că autoritățile vorbeau de posibilitatea ca România să raporteze 50.000 de cazuri pe zi, se pare că recordul absolut din pandemie va fi cel de pe 1 februarie: 40.018.

La o săptămână de la acesta, pe 8 februarie, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat 36.269 de infectări, semn clar că valul 5 este în slăbire de intensitate.

Joi, 10 februarie, în țara noastră au fost depistate cu Covid-19 26.466 de persoane. La ATI sunt 1.146 de bolnavi în stare gravă, cel mai mare număr din valul Omicron.

ADVERTISEMENT