News

Raed Arafat, despre campania de vaccinare: “Suntem dependenți de numărul dozelor care se primesc”

22.01.2021 | 13:23
Raed Arafat despre campania de vaccinare Suntem dependenti de numarul dozelor care se primesc
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a vorbit despre desfășurarea campaniei de vaccinare. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că depindem de numărul de doze de vaccin primite, dar și că procesul trebuie grăbit.

Secretarul de stat în MAI a mai explicat și că numărul persoanelor vaccinate este în creștere, precizând că în România s-a ajuns la peste 250.000 de oameni imunizați. El a adăugat și că speră ca profesorii să aibă administrată cel puțin prima doză până la începerea cursurilor cu prezență fizică.

ADVERTISEMENT

Cu privire la numărul mic de teste și noi infectări, Raed Arafat a spus că nu este rost de îngrijorare, chiar dacă nu se fac testări, întrucât, dacă numărul noilor cazuri s-ar fi înmulțit, s-ar fi observat în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Raed Arafat, despre campania de vaccinare: „Suntem dependenți de numărul dozelor care se primesc”

„Suntem dependenți de numărul dozelor care se primesc”, a spus Arafat pentru Mediafax. El a fost întrebat și despre afirmațiile recente conform cărora dacă procesul de vaccinare nu este grăbit, cei imunizați în prima fază vor începe să iasă de sub imunizare.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU a precizat că nu crede în acest pericol, dar e bine să accelăm acest proces: „știm bine că cel puţin, câteva luni de zile, această imunitate va persista şi poate că va merge mult mai mult cu cât studiile continuă în următoarea perioadă. Clar că trebuie să grăbim campania de vaccinare, dar v-am zis factorul decident este numărul dozelor care vin şi asta depinde de fabricare şi de distribuire”.

Secretarul de stat a vorbit și despre deschiderea școlilor și vaccinarea profesorilor. „Pentru şcoli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea. Şi vor fi folosite scenariilor care s-au mai folosit, poate cu unele modificări, iar profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina, ştiu că s-a dat prioritate lor, astfel încât o parte importantă să se vaccineze, cel puţin cu prima doză, până la deschiderea şcolilor”.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a explicat și că numărul mic al noilor infectări nu este cauzat de numărul mic de teste efectuate, precizând că s-ar fi observat în spitale dacă infecțiile ar fi mai multe decât cele raportate. Totuși, recunoaște că numărul noilor infecții este mai ridicat decât cel oficial.

„Există testele care se fac pe PCR, mai există câteva mii de teste pe zi care se fac pe bază de teste de antigen, teste rapide care se fac în unităţile medicale, pe lângă ce face populaţia singură, cumpărând de la farmacii. Acum, dacă era numărul testelor scăzut şi numărul cazurilor totuşi în creştere, dar invizibilă, am fi văzut impactul la nivelul spitalelor şi la nivelul secţiilor de terapie intensivă” a spus șeful DSU.

ADVERTISEMENT

„Deci nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu creştere la terapie intensivă, creştere la nivelul cazurilor internate. Acolo avem o stabilitate. Nu putem să spunem că avem o scădere clară, dar nici nu este o creştere care să ne alarmeze. Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează. Pentru că unii se autotestează, ştiu că sunt pozitivi, se autoizolează, în cazul cel mai fericit. Alţii sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici şi poate chiar se plimbă printre oameni” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT