News

Raed Arafat, despre perioada de după relaxare. Măsurile pregătite de autorități

03.05.2020 | 21:28
Raed Arafat despre perioada de dupa relaxare Masurile pregatite de autoritati
Cum vor putea merge românii la frizer şi la stomatolog după 15 mai! Raed Arafat a explicat condiţiile / Foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, la Digi24, că relaxarea restricțiilor impuse populației se va face în etape, urmând ca un set de măsuri să reglementeze ieșirile în spațiul public. Arafat a spus că purtarea măștii, scannarea temperaturii la intrarea în diverse instituții sau spații publice închise vor deveni un  lucru constant.

Școlile deschise de pe 15 septembrie

Șeful DSU a precizat că nici setul de măsuri, nici data de 15 mai nu sunt bătute în cuie, putând fi o variație de implementare a relaxării, în funcție de evoluția situației epidemiologice. ”Cu câteva zile înainte, vom vedea atunci analizele. Decizia finală se va lua în apropierea datei”, a spus secretarul de stat. ”Măsurile vor fi treptate, graduale, cu timp între una și alta”, a continuat Arafat.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a dat asigurări însă că elevii vor merge din nou la școală de la 15 septembrie. ”Vor fi măsurile cu cel mai mic risc la început. Școlile se vor deschide în septembrie, nu există niciun dubiu. Problema nu sunt copiii, pentru că ei sunt cei mai puțini vulnerabili la virus, dar pot fi vector de transmitere (…) La acest moment, aceasta este decizia. În faza asta, era prea riscant să deschidem acum școlile”, a precizat Arafat.

După redeschiderea școlilor, febra va fi un motiv automat pentru a trimite elevul acasă și se ia în calcul introducerea de pauze distanțate să nu  intre toți copiii în pauză în același timp.

ADVERTISEMENT

El a precizat că, indiferent de forma finală a primei etape de relaxare, nu se va renunța la purtarea obligatorie a măștii în transportul în comun

Când ieșim din casă deja nu  mai este ca înainte. Folosim transportul public, venim cu mască (…) Nu va mai fi o recomandare: dacă nu ai mască, conducătorul autobuzului nu te lasă să urci”, a precizat secretarul de stat.

ADVERTISEMENT

În ce privește magazinele, la data la care va fi permisă redeschiderea lor, oficialul mizează și pe interesul acestora de a avea clienți astfel încât acestea să ofere măști pentru cei care nu au.

De asemenea, va fi menținută obligația pentru companii de a face program de lucru defazat pentru angajați. ”Unele măsuri nu ne putem să ne gândim să renunțăm la ele, precum programul defazat în trei intervale orare sau lucrul de acasă, măcar cu schimbul. Asta depinde și de natura activității”, a precizat secretarul de stat din Ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

Temperatura va fi luată la locul de muncă

Raed Arafat a cerut firmelor să achiziționeze scanere pentru temperatura corporală, mai ales că nu sunt foarte scumpe, de circa 20-30 de euro. În cazul în care temperatura va fi de minim de 38 de grade, nu va mai fi permis accesul respectivului  angajat în sediu. ”Vine sezonul gripal, nu o să mai știm cine e răcit, cine are viroză sau gripă și cine are COVID-19. Va trebui să li se spună să stea acasă”, a motivat oficialul MAI.

El a precizat că sunt șanse mici ca mall-urile să fie printre primele magazine deschise, iar cerințele de carantinare sau izolare la domiciliu vor rămâne intacte. De asemenea, zonele de focare ar putea să intre în relaxare mai târziu decât restul țării.

Focarele existente vor fi tratate diferențiat, pot să aștepte mai mult decât restul. Nu poți să vii să relaxezi și la Suceava, o să mai suporte un pic măsurile până vedem că problema e sub control. Nu putem lărgi focarul, în loc să-l controlăm”, a explicat Raed Arafat.

În final, el s-a arătat mulțumit de modul în care românii au reacționat la impunerea restricțiilor de până acum. ”Mă așteptam ca populația, pe ansamblu, să înțeleagă. Dacă populația nu era partener cu noi, aveam probleme de implementare a măsurilor. Populația s-a comportat foarte bine, în general”, a conchis șeful DSU.

 

ADVERTISEMENT
Tags: