News

Raed Arafat, despre riscul ca ruşii să lovească malul românesc al Dunării: “E mic, dar nu poate fi exclus”

Raed Arafat a vorbit despre riscul ca dronele ruseşti să producă pagube pe teritoriul României şi în ce circumstanţe vor fi trimise mesajele Ro-Alert către populaţie.
09.09.2023 | 11:02
Raed Arafat despre riscul ca rusii sa loveasca malul romanesc al Dunarii E mic dar nu poate fi exclus
Locuitorii Deltei vor fi informaţi din timp dacă o drună se apropie periculos de casele lor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat vineri o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei româneşti din zonele de graniţă adiacente porturilor ucrainene Reni şi Izmail, supuse de mai multe săptămâni bombardamentelor Rusiei.

Conţinutul mesajelor depinde de momentul depistării atacului

Popolaţia va fi avertizată prin mesaje Ro-Alert de atacurilor ruşilor asupra infrastructurii ucrainene, dar autorităţile dau asigurări că oamenii vor fi şi instruiţi astfel încât să nu se panicheze în astfel de situaţii de criză.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, spune că este un risc foarte mic ca una dintre drone să eşueze şi să producă pagube pe teritoriul României, dar cum nu se poate vorbi despre un risc zero este normal ca populaţia să fie pregătită pentru astfel de scenarii.

“În localitățile apropiate de graniță, pompierii deja verifică unde avem subsoluri, unde avem deja adăposturi în blocuri și unde poate lumea să meargă.

ADVERTISEMENT

Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni, să se protejeze, să fie departe de geamuri, să fie în zona de centru a apartamentului, în timpul unui bombardament”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

“În localitățile mici, unde avem foarte puțini oameni și nu au în casele lor nici beciuri unde să se adăpostească, Ministerul Apărării va construi adăposturi sau construcții de adăpost temporare, cu pereți de beton”, a mai completat şeful DSU.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a explicat de asemenea circumstanţele în care vor fi trimise mesajele Ro-Alert, adăugând că acestea vor fi însoţite de diverse recomandări, ele depinzând foarte mult şi de timpul de depistare.

“Trebuie să înțelegem că depistarea riscului pe care o face Ministerul Apărării poate să fie cu unul, doua, 10, 15 minute înainte. Nu e o depistare care de fiecare dată e mereu la fel.

ADVERTISEMENT

Nu se știe cu o oră înainte. Se poate ști cu un minut înainte sau cu cinci minute înainte. La momentul când se știe, se trimite mesaj”, a mai spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT