ADVERTISEMENT
News

Raed Arafat dezvăluie momentul în care nu vom mai purta masca de protecție

Autor: Adrian Baciu | 19.01.2021 | 07:26
Raed Arafat dezvăluie momentul în care nu vom mai purta masca de protecție
Raed Arafat dezvăluie momentul în care nu vom mai purta masca de protecție. Sursa foto: hepta.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), medicul Raed Arafat, face un anunț important și nu spune momentul în care masca de protecție nu va mai fi obligatorie în România.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din cadrul MAI a declarat că, după ce un procent semnificativ din populaţie se va vaccina anti-Covid, autorităţile s-ar putea gândi să relaxeze măsura de purtare obligatorie a măştii de protecţie în spaţiile deschise şi în cele închise, însă în anumite condiţii.

Mai exact, potrivit lui Arafat, până când nu atingem un procent de 60-70% din populație care să fie imunizată, purtarea măștii va fi în continuare un lucru impus de lege ca obligatoriu.

Cât timp vom mai purta masca de protecție? Anunțul lui Raed Arafat

Raed Arafat a declarat luni, la un post de televiziune, că în mod sigur, până când un procent important din populația nu se va vaccina, vom purta mască, iar renunţarea la ea va fi o decizie care se va baza pe studii științifice și analize epidemiologice.

ADVERTISEMENT

”La acest moment încă datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat.

Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată.

Dacă vor apărea alte probe, vom afla de ele, plus că e foarte greu să pui situaţia în stradă şi să spui că cei care v-aţi vaccinat nu purtaţi mască, cei care nu v-aţi vaccinat, purtaţi, pentru că asta înseamnă că automat trebuie să legitimezi oamenii şi să dovedeşti că unii s-au vaccinat, alţii nu.

ADVERTISEMENT

E o măsură de a proteja pe ceilalţi, de a ne proteja, dar ştiind că dacă ne infectăm rămânem într-o formă uşoară a bolii”, a declarat Raed Arafat la Digi24, luni seară.

Posibila renunțare la mască se va face treptat

Același șef al DSU a mai completat afirmația inițială și a recunoscut că va fi o dispariție treptată a regulilor de purtare a măştii, adică nu se va renunța dintr-o dată la această măsură.

ADVERTISEMENT

”Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet – încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii.

Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a mai precizat Arafat la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT