News

Raed Arafat susține vaccinarea sau testarea obligatorie, săptămânală, nefinanțată de stat. Ce categorii profesionale sunt vizate

Raed Arafat a spus că vaccinare sau testarea săptămânală, nefinanțată de stat, ar trebui să fie obligatorii pentru anumite categorii profesionale
16.09.2021 | 00:00
Raed Arafat susține vaccinarea sau testarea obligatorie, săptămânală, nefinanțată de stat. Ce categorii profesionale sunt vizate
Raed Arafat susține vaccinarea sau testarea obligatorie, săptămânală, nefinanțată de stat. Ce categorii profesionale sunt vizateSursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Prezent într-o emisiune TV, șeful DSU a vorbit despre posibilitatea de a se impune prin lege vaccinarea sau testarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale.

Raed Arafat s-a declarat în favoarea acestei idei. El a mai precizat că, în cazul în care refuză vaccinarea, oamenii ar trebui să-și plătească singuri testele.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat susține vaccinarea sau testarea obligatorie, săptămânală, nefinanțată de stat. Ce categorii profesionale sunt vizate

Este vorba de medici, profesori și militari. Raed Arafat a subliniat că astfel s-ar reduce riscul răspândirii accelerate a virusului.

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim,” a spus șeful DSU, la Digi24.

ADVERTISEMENT

El a menționat că astfel de reguli au fost introduse deja în țările europene. Unele au mers pe obligativitatea vaccinării, în timp ce altele au oferit și opțiunea testării periodice, suportată din buzunarul cetățenilor.

„Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte,” a subliniat Arafat.

Raed Arafat, despre avantajul vaccinării în fața testării

Șeful DSU a explicat și de ce unele țări au impus vaccinarea, fără a le lăsa oamenilor opțiunea testării. El a menționat că măsura nu este una lipsită de logică.

ADVERTISEMENT

„Vaccinarea rămâne soluția optimă, pentru că în secunda în care te vaccinezi, și ești vaccinat, ești protejat mult mai bine decât dacă ești doar testat. Testarea nu-ți oferă protecție. Înseamnă că ești vulnerabil mai departe, riști să te îmbolnăvești. Asta e logica statelor care au zis obligatoriu vaccinare, nu acceptăm testare,” a explicat medicul.

„Pentru că în spital ești vulnerabil să te infectezi, la muncă, dacă ești pe o mașină a SMURD-ului, Ambulanță ești cu risc să te infectezi, și atunci trebuie să te vaccinezi, ca să te avem permanent și să nu te pierdem, să ajungi în terapie intensivă. Mai sunt și alte cazuri de tineri care au decedat în ultima perioadă, nevaccinați fiind. Așa că minim vaccinare obligatorie sau testare obligatorie. Eu cred că este o chestiune logică și normală,” a adăugat acesta.

Cât de repede trebuie impuse aceste măsuri

În contextul răspândirii accelerate a virusului, în debutul valului patru al pandemiei, Arafat a subliniat că trebuie să se ia astfel de măsuri rapid. Amintim că România a depășit 4.000 de infectări zilnice, iar situația din spitale este din ce în ce mai rea.

ADVERTISEMENT

„Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede, ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți, adică cel puțin dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi și să știm că nu ești un risc pentru ceilalți și nu poți să vii să transmiți. Chiar dacă o să aud pe unii care spun „dar și vaccinații transmit”. Da, dar mult mai puțin decât cei care sunt totuși nevaccinați și care reprezintă un risc pentru ei, chiar mai mult decât cei vaccinați,” a conchis Arafat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri