Sport

Rafael Nadal şi-a învins toţi demonii pentru o nouă finală de Mare Şlem după 474 de zile! A stat cinci luni pe tuşă, s-a luptat cu COVID-19 şi l-a bântuit gândul retragerii

Rafael Nadal a ajuns din nou într-o finală de Mare Şlem, după ce l-a învins pe Matteo Berrettini în semifinalele Australian Open 2022. Spaniolul are o nouă şansă la un trofeu major după 474 de zile.
28.01.2022 | 11:03
Rafael Nadal sia invins toti demonii pentru o noua finala de Mare Slem dupa 474 de zile A stat cinci luni pe tusa sa luptat cu COVID19 si la bantuit gandul retragerii
Rafael Nadal s-a calificat în finala de la Australian Open 2022 (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Australian Open 2022 pare să fie şansa lui Rafael Nadal pentru un nou trofeu de Mare Şlem, după ce s-a calificat în finală. Ibericul abia a revenit pe teren şi vrea să scrie istorie la Antipozi. Totul după cinci luni în care a stat pe tuşă din cauza unei accidentări, dar şi în urma unei lupte cu COVID-19.

Rafael Nadal, într-o nouă finală de Mare Şlem după 474 de zile. E în ultimul act la Australian Open 2022

Vineri dimineaţă, Rafael Nadal a oferit o nouă mostră de tenis excepţional şi l-a învins în patru seturi pe Matteo Berrettini, scor 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. La finalul meciului, multiplul campion a izbucnit în plâns, eliberat de povara avută în ultimele luni. Tocmai ajunsese într-o nouă finală de Mare Şlem după 474 de zile.

ADVERTISEMENT

“Mă simt din nou viu și competitiv, mi-a fost dor de asta. Mă bucur de moment, presiunea nu e pe umerii mei. Dau totul”, a spus Rafael Nadal, vizibil emoţionat, la finalul meciului. Da, Rafael Nadal este din nou viu, după cinci luni în care cariera lui a luat o pauză forţată.

Problemele au început să apară la Rolan Garros 2021, când Rafael Nadal a fost eliminat de Novak Djokovic în semifinale. Mare favorit al turneului, unde s-a impus de 13 ori, spaniolul s-a văzut învins de marele său rival. Ibericul era măcinat de probleme medicale, motiv pentru care a şi renunţat să mai participe la Wimbledon şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

A revenit pe teren la ATP Washington, însă pierdea la Lloyd Harris, ocupantul locului 50. Problemele la picior au revenit, iar Rafael Nadal s-a retras de la următoarele două turnee, în speranţa că va putea participa la US Open. Cu zece zile înainte de ultimul turneu de Mare Şlem al anului, Rafa anunţa că sezonul 2021 s-a încheiat pentru el.

  • în finala de la Australian Open, Rafael Nadal se va duela cu jucătorul care va câştiga meciul Stefanos Tsitsipas – Daniil Medvedev
ADVERTISEMENT

Când a apărut primul gând al retragerii

În octombrie 2021, Rafael Nadal a vorbit despre problemele pe care le are, dar şi despre momentul retragerii din tenis. Ibericul susţinea că va părăsi sportul atunci când va simţi că mental şi fizic nu mai este apt.

“În acest moment, nu pot prezice nimic. Încerc să nu mă gândesc la vârsta mea. Dacă nu mă voi simți proaspăt atât fizic, cât și mental, mă voi retrage. Mă întreb cât timp va trece până când se va întâmpla acest lucru. Înțeleg cât de fericit este să poți juca tenis atât de mult timp. Nu pot decât să mulțumesc acestui sport”, spunea Rafael Nadal.

ADVERTISEMENT

Infectarea cu COVID-19 l-a afectat puternic

Rafael Nadal a revenit pe teren în finalul anului trecut, pe 17 decembrie 2021, când a participat la turneul demonstrativ Abu Dhabi. În semifinale, Rafa a fost învins de Andy Murray, ca mai apoi, în meciul pentru locul 3, să piardă şi în faţa lui Denis Shapovalov.

La trei zile după primul meci jucat, Rafael Nadal a anunţat că a fost depistat pozitiv la COVID-19. Presa spaniolă a susţinut că virusul l-a afectat puternic pe tenismenul de 35 de ani, însă revenirea în circuit a fost în forţă.

Rafael Nadal a câştigat primul turneu al anului, ATP Melbourne Summer Set, după ce l-a învins în finală pe Maxime Cressy. La Australian Open 2022, ibericul nu a avut prea mari probleme şi i-a eliminat, pe rând, pe Marcos Giron, Yannick Hanfmann, Karen Khachanov, Adrian Mannarino, Denis Shapovalov şi Matteo Berrettini.

Ultima finală de Mare Şlem a fost în 2020, la Roland Garros

Rafael Nadal revine într-o finală de Mare Şlem după 474 de zile. În 2020, spaniolul câştiga pentru a 13-a oară la Roland Garros, după ce îl învingea pe Novak Djokovic, scor 6–0, 6–2, 7–5. A urmat o perioadă de secetă, în care semifinala din 2021 a fost cel mai înalt punct atins la un turneu de Mare Şlem.

La US Open a ratat prezenţa la ultimele două ediţii, în timp ce la Wimbledon 2021 nu a mers, din cauza problemelor medicale. Australian Open 2021 a fost o aventură scurtă pentru Nadal, după ce a fost eliminat de Stefanos Tsitsipas în sferturi.

Rafael Nadal, un succes la Australian Open şi patru finale pierdute

Rafael Nadal s-a impus o singură dată la Australian Open, în 2009, când îl învingea în finală Roger Federer la capătul unui meci epic de cinci seturi. Ibericul a mai avut patru şanse să câştige trofeul la Antipozi, însă a fost învins de fiecare dată.

În 2012 şi 2019, Rafael Nadal a pierdut finalele în faţa lui Novak Djokovic, în timp ce la ediţiile din 2014 şi 2017 a fost învins de Stan Wawrinka, respectiv Roger Federer.

La un meci de titlul cu numărul 21 în turneele de Mare Şlem

Dacă va câştiga Australian Open 2022, Rafael Nadal va ajunge la 21 de titluri de Mare Şlem, astfel că-i va depăşi pe Roger Federer şi Novak Djokovic. În acest moment, cei trei tenismenei sunt la egalitate, fiecare cu câte 20 de trofee de Mare Şlem câştigate.

Roger Federer nu a putut participa la Australian Open 2022 din cauza problemelor medicale, în timp ce Novak Djokovic a fost deportat, după ce a pierdut procesul pentru reprimirea vizei de intrare în Australia.

  • 1.134.583 de dolari (1.575.000 de dolari australieni) şi-a asigurat Rafael Nadal pentru calificarea în finală.
  • 2.071.064 de dolari (2.875.000 de dolari australieni) va primi Rafael Nadal dacă va cuceri trofeul la Australian Open 2022
ADVERTISEMENT
Tags: