News

Rafila și Arafat, explicații despre măști și celelalte restricții. Ce alte măsuri se vor aplica

Alexandru Rafila, lămuriri despre măștile care pot fi purtate de acum înainte. Raed arafat a vorbit despre situațiile în care nu trebuie purtată masca.
05.01.2022 | 15:40
Rafila si Arafat explicatii despre masti si celelalte restrictii Ce alte masuri se vor aplica
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății de la noi din țară și Raed Arafat au vorbit despre noile măsuri care vor fi luate la noi în țară în ceea ce privește pandemia, după ce a avut loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență.

Astfel, aceștia au vorbit despre masca de protecție, și despre faptul că doar două tipuri vor mai fi acceptate de acum înainte.

ADVERTISEMENT

Totodată, Alexandru Rafila a vorbit despre centrele destinatele pacienților cu forme ușoare ale infectării și a precizat că există deja o listă cu 160 de astfel de centre.

Mai mult decât atât, săptămâna viitoare vom avea o hartă interactivă cu acestea.

“Am identificat deja o listă de 160 de centre evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme medii, probabil, de boală. Dar vom veni foarte repede şi cu criteriile legate de tipurile de pacienţi pe care îi vom direcţiona către aceste centre, la nivel naţional.

ADVERTISEMENT

Cred că această listă se va completa şi în cursul săptămânii viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate aceste centre, încât oamenii să ştie unde se pot adresa”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila despre măștile care vor putea fi folosite

Ministrul sănătății a ținut să precizeze că nu sunt impuse anumite măști, mai precis cele FFP2, ele fiind cele care provocau îngrijorări, deoarece costă peste 100 de lei.

ADVERTISEMENT

Totuși, cele textile au fost interzise pentru că ele nu protejează mai deloc, iar tulpina Omicron se transmite mult mai ușor și singurele instrumente care ne pot proteja sunt măștile și vaccinul.

„Nu există impunerea unor măști scumpe. Cine dorește, poate să utilizeze măștile FFP2, nu înseamnă că cineva impune acest tip de mască, e doar de trecerea de la măștile textile, sunt foarte puțin eficiente.

ADVERTISEMENT

Sunt mult mai eficiente, nu e vorba de o restricție, e vorba de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști”, a spus el.

Raed Arafat, declarații despre noile restricții

Raed Arafat a vorbit despre situațiile în care nu trebuie purtată masca în spațiile deschise. Este vorba despre situațiile în care ne aflăm singuri pe stradă sau când suntem singuri în parc și alergăm.

Toate acestea sunt numite activități individuale. Dacă în jur apar oameni, masca trebuie folosită.

„În ordinul comun vor fi prevăzute unele excepții pentru cei care au activități individuale, sportive, în care nu se poate purta mască.

Această măsură de port al măștii obligatorie devine obligatorie în toate spațiile deschise și închise. Pe stradă masca este obligatorie cu excepția în care ai activități individuale”, a precizat el.

Raed Arafat a transmis că s-au numit anumite „infrastructuri critice”, cu regim special

Totodată, Raed Arafat a mai precizat și că vor fi anumite spații în care se va putea impune masca FFP2, cum este centrala nucelară.

Sunt anumite domenii care nu își permit să își lase oamenii acasă, în caz că se infectează, așa că măsurile pentru prevenție trebuie să fie mai aspre.

“Această prevedere permite administratorilor infrastructurilor critice să emită nişte decizii în interiorul structurilor lor, în care să impună şi testare, şi măşti FFP2 în zonele aglomerate.

Asta înseamnă birouri cu mai multe persoane, locuri în care se discută, săli de şedinţă. Una din infrastructurile critice este centrala nucleară, de exemplu.

Nu îşi permite centrala nucleară să piardă oamenii în izolare şi să rămână fără ingineri şi fără personal, dacă se infectează mai mulţi deodată şi dacă trebuie să meargă în izolare, chiar şi la domiciliu”, a spus el.

ADVERTISEMENT