News

Raifeissen Bank, pusă la zid pentru afacerile din Rusia. Un actor-cheie în tranzacțiile internaționale dintre Moscova și Occcident?

Raiffeisen Bank, în mijlocul afacerilor din Rusia. Acuzații la adresa celei mai mari bănci occidentale care a mai rămas în Rusia.
06.09.2023 | 16:23
Raifeissen Bank pusa la zid pentru afacerile din Rusia Un actorcheie in tranzactiile internationale dintre Moscova si Occcident
Raiffeisen Bank amână cât poate plecarea promisă din Rusia lui Vladimir Putin / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Presiunile se accentuează asupra Raiffeisen Bank, principala bancă austriacă și cea mai mare bancă occidentală încă prezentă în Rusia. Afacerile sale extrem de profitabile din țara lui Vladimir Putin ar putea să o coste scump, chiar dacă a fost una dintre primele bănci occidentale care a mizat pe Rusia în anii 1990.

Fabrică de bani în vreme de război

Afaceri care continuă și în vreme de război, un război condamnat de lumea democratică. De acest lucru este acuzată, din ce în ce mai insistent, Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai importantă bancă austriacă cu o prezență puternică în Rusia, chiar dacă contorsiunile Vienei pe lângă Moscova sunt de mult cunoscute.

ADVERTISEMENT

Valoarea activelor RBI din Rusia a crescut cu 40% între ianuarie 2022 și martie 2023, ajungând la 29 de miliarde de dolari, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Mai mult, profiturile filialei rusești ale Raiffeisen Bank au crescut puternic – cu aproape 10% – în primele șase luni din 2023, potrivit sursei citate. „De ce continuă această bancă austriacă să facă atât de mulți bani în Rusia?”, se întreabă și Süddeutsche Zeitung.

Șeful RBI, luat la întrebări chiar de bancheri

Sancțiunile internaționale și presiunile asupra marilor grupuri occidentale care operează în Rusia au determinat mai mulți dintre acești jucători să se retragă de la începutul marii ofensive rusești în Ucraina, în februarie 2022. Bănci franceze precum Société Générale și BNP Paribas s-au desprins de activele lor din Rusia, chiar și cu prețul unor pierderi de miliarde de euro, potrivit Le Point.

ADVERTISEMENT

De partea sa, Raiffeisen Bank a crescut numărul angajaților săi din Rusia la aproape 10.000, față de 9.000 înainte de conflict, potrivit site-ului The Banker. Acest lucru a determinat autoritățile ucrainene să plaseze mai mulți directori ai RBI pe o listă de „persoane care urmează să fie sancționate”, inclusiv pe directorul său general, Johann Strobl.

Prezența RBI în Rusia face valuri și în lumea discretă a bancherilor. În cadrul unei conferințe privind finanțele internaționale care a avut loc în Tirol, lui Johann Strobl i s-au cerut explicații de către audiență cu privire la afacerile băncii austriece în Rusia, potrivit Süddeutsche Zeitung. În martie, șeful RBI a anunțat că va părăsi Rusia, într-un fel sau altul, în septembrie. Apoi, în timpul verii, oficialii băncii au recunoscut că va trebui să mai aștepte, fără a da alte detalii despre un eventual nou termen, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

În plus, Raiffeisen Bank își ascute argumentele pentru a contracara criticile. Contactată de France 24, banca subliniază că între a doua jumătate a anului 2022 și cea a anului 2023, valoarea activelor sale din Rusia a scăzut. Ea a adăugat că numărul de credite acordate clienților ruși s-a înjumătățit aproape. Prin urmare, procesul de „dezinvestiție” este în plină desfășurare.

Prezență istorică în Rusia

În principal, banca austriacă deplânge faptul că este citată în mod constant ca un exemplu de „elev rău” al Occidentului încă prezent în Rusia. Este adevărat că și alte companii se află în aceeași situație, existând chiar o listă a companiilor occidentale încă active în Rusia, actualizată periodic de Universitatea Yale. „Am constatat că au existat multe companii care au promis că vor pleca, dar în realitate acest lucru nu a fost întotdeauna urmărit. Sau nu au fost retrageri reale, ci mai degrabă, de exemplu, o înghețare a noilor investiții”, explică Benjamin Hilgenstock, specialist în sancțiuni internaționale împotriva Rusiei la Școala de Economie din Kiev.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, RBI iese în evidență din acest lot al partenerilor Moscovei.  Pentru că „puține bănci occidentale aveau o prezență semnificativă în Rusia înainte de război, iar Raiffeisen Bank era în mod clar cea mai mare”, subliniază Kirill Shakhnov, un specialist în finanțe internaționale de la Universitatea din Surrey, care a scris despre impactul sancțiunilor împotriva Rusiei. Celelalte două bănci occidentale principale care au pariat mult pe Rusia sunt UniCredit din Italia și OTB Bank din Ungaria, ambele fiind încă prezente în Rusia.

„Instituție sistemică”

Filiala locală a Raiffeisen Bank este chiar una dintre cele mai mari zece bănci din Rusia și „este considerată o instituție sistemică pentru finanțe în Rusia”, adaugă specialistul în finanțe Kirill Shakhnov. Nu este o realizare deloc ușoară, în condițiile în care „sectorul bancar rusesc este foarte concentrat și lasă puțin loc pentru jucătorii străini”, adaugă Kim Kaivanto, economist la Universitatea din Lancaster.

De fapt, RBI face figura primului venit și ultimului care pleacă. Banca a început să investească în Rusia în 1996 și de atunci a continuat să cheltuiască din belșug pentru a câștiga cotă de piață în această țară, după cum rezumă Financial Times. Rezultatul: „Operațiunile din Rusia reprezintă acum aproape 60% din profiturile globale ale băncii”, spune Kirill Shakhnov.

Banca pentru tranzacții internaționale între Moscova și restul lumii?

Este greu astfel ca RBI să se rupă de piața Rusiei. Iar războiul din Ucraina pare să fi îmbunătățit și mai mult afacerile băncii. În primul rând, „pentru că a reușit să recâștige clienți de la alte bănci occidentale care au plecat rapid”, subliniază Tyler Kustra, specialist în sancțiuni economice internaționale la Universitatea din Nottingham.

În al doilea rând, „ca toate filialele rusești ale grupurilor occidentale, RBI nu face obiectul regimului de sancțiuni. Ea are încă acces la rețelele bancare internaționale, de unde a putut împrumuta bani la rate foarte mici anul trecut și apoi să acorde împrumuturi profitabile în Rusia, unde ratele au explodat din cauza războiului”, explică Kirill Shakhnov.

În cele din urmă, războiul lui Putin pare să fi făcut din RBI un actor-cheie în ceea ce a mai rămas din tranzacțiile internaționale dintre Rusia și Occident. „Deoarece majoritatea băncilor rusești au fost plasate pe listele de sancțiuni, a trebuit să se găsească intermediari financiari pentru a se ocupa de plățile pentru achiziționarea de gaze naturale rusești de către țările europene, de exemplu. Și în afară de Raiffeisen Bank, nu sunt mulți”, explică Kirill Shakhnov.

Finanțarea războiului din Ucraina

În martie, Financial Times a relatat că RBI gestionează în prezent aproape 50% din tranzacțiile internaționale ale Rusiei. Acest lucru ar face din ea o piesă esențială pentru aducerea de bani în Rusia și, în consecință, pentru finanțarea efortului de război al Kremlinului. Această estimare este puternic contestată de Raiffeisen Bank, care a declarat pentru France 24 că banca „cu siguranță nu gestionează până la 50% din tranzacțiile financiare între Rusia și restul lumii”. De asemenea, RBI subliniază că această pondere nu a făcut decât să scadă de la publicarea articolului din Financial Times.

A fi în permanență în centrul atenției și a trebui să te aperi „este prețul pe care trebuie să-l plătească o companie care decide să facă afaceri în țări autoritare”, subliniază Benjamin Hilgenstock. De exemplu, RBI s-a aflat în ape mediatice foarte tulburi pentru că a acordat termene de rambursare clienților săi ruși îndatorați care au trebuit să lupte pe front. Deși banca a răspuns că aceasta era o obligație legală, „nimeni nu o obligă să rămână”, notează Benjamin Hilgenstock.

Plecare, dar nu fără acordul lui Putin

Dar nici plecarea nu este ușoară. „Cotidianul austriac Der Standard scrie: RBI se află într-o încurcătură. Moscova a promulgat măsuri în 2022 pentru a face cât mai dureros posibil pentru o companie să părăsească Rusia”, subliniază economistul Kim Kaivanto.

Acordul autorităților ruse, inclusiv al președintelui Vladimir Putin, trebuie obținut dacă activele sunt vândute. Cu alte cuvinte, pentru a obține undă verde din partea Rusiei, trebuie acceptate condițiile Kremlinului. De asemenea, cei care vor să plece trebuie să plătească o taxă suplimentară. „Moscova speră că aceste măsuri vor încuraja companiile occidentale să încerce să facă presiuni asupra guvernelor lor pentru a atenua sancțiunile împotriva Rusiei”, continuă Kim Kaivanto.

În cătarea SUA

În cazul Raiffeisen Bank, a face bagajele și a renunța la activitățile sale din Rusia „ar echivala mai mult sau mai puțin cu o sinucidere financiară”, rezumă Kirill Shakhnov. De aceea, managerii băncii par hotărâți să amâne la nesfârșit această retragere promisă. „Ei speră că războiul se va încheia în curând, ceea ce le-ar permite să rămână”, notează Reuters.

Între timp, managerii băncii austriece stau cu privirea pe Washington: Statele Unite au început să cerceteze activitățile RBI în Rusia încă din luna februarie. Iar dacă americanii consideră că banca încalcă sancțiunile împotriva Rusiei, ar putea interzice băncii să efectueze tranzacții în dolari. Ceea ce ar putea însemna sfârșitul pentru Raiffeisen Bank.

ADVERTISEMENT