Viena și-a păstrat coroana de ”cel mai locuibil” oraș din lume, potrivit indexului anual al revistei The Economist. Însă alte orașe europene nu s-au descurcat prea bine.
Primele zece orașe din topul anual al Indicele Global al Locuibilității oferă o perspectivă asupra locurilor în care este preferabil să trăiești și includ orașe de pe toate continentele. În ultimii ani, în clasamentul realizat de The Economist, au existat intrări recurente pentru anumite orașe în top 10.
Punctajul general – din 100 – este determinat prin examinarea unei multitudini de factori, inclusiv a calității asistenței medicale, a educației, a scenei culturale, a infrastructurii etc.
Multe orașe din cele 173 studiate în cadrul raportului au înregistrat o creștere a scorurilor după ce ultimele restricții COVID-19 au fost atenuate și viața a recăpătat o oarecare normalitate de dinainte de pandemie.
În ciuda unei schimbări în bine pentru majoritatea orașelor după pandemie, una dintre schimbările notabile din raportul din acest an, comparativ cu cel din 2022, este numărul orașelor europene care au coborât în clasament. Acest lucru se datorează în parte faptului că scorurile de instabilitate s-au prăbușit, unele orașe resimțind efectele războiului din Ucraina.
Frankfurt și Amsterdam s-au prăbușit din top 10, după ce în 2022 ocupaseră anterior locurile 7 și 9. Orașele din Regatul Unit s-au numărat printre orașele europene cu cele mai semnificative scăderi. Edinburgh, care a pătruns pentru prima dată în top 50 anul trecut, ocupând locul 35, a căzut pe locul 58 în 2023.
De asemenea, Londra (locul 34 în 2022) și Manchester (locul 32 anul trecut) au primit scoruri slabe în acest an, coborând 12 și, respectiv, 16 locuri.
La scară globală, scorurile regionale din toate regiunile s-au îmbunătățit față de cele obținute în 2022. În ciuda faptului că o serie dintre orașele sale au coborât în clasament, Europa de Vest și-a păstrat poziția în sondaj, îmbunătățindu-și scorul de la 91,4 anul trecut la 92,3 în acest an.
Cea mai mare îmbunătățire a fost observată în regiunea Asia-Pacific, care a obținut un scor de 73,5, înregistrând câștiguri notabile față de scorul de 69,1 de anul trecut. În plus, opt dintre cele 10 cele mai mari ascensiuni în clasament au fost înregistrate în această regiune, cea mai notabilă, Wellington din Noua Zeelandă, a urcat 35 de locuri, ajungând pe poziția 23.
Auckland – cel mai mare oraș din Noua Zeelandă – a făcut un salt impresionant de 25 de poziții, ajungând pe locul 10 în clasamentul din acest an, fiind al doilea oraș cu cea mai mare îmbunătățire în ultimul an.
Sfârșitul restricțiilor COVID-19 a dus la un impuls semnificativ pentru multe orașe din regiunea Asia-Pacific. Osaka, al treilea cel mai populat oraș al Japoniei și unul dintre cele mai multiculturale, a fost unul dintre beneficiarii creșterii scorurilor în ceea ce privește evaluarea culturii și a mediului datorită retragerii măsurilor din epoca COVID.
Orașul canadian care ocupă cea mai mică poziție în top 10, Toronto este un alt oraș cu performanțe constante atunci când vine vorba de clasamentele anuale. Deși a coborât un loc de pe locul 8 pe locul 9 în 2023, scorul său de stabilitate a crescut în acest an, după ce anul trecut protestele anti-vaccin au provocat o scădere.
Continuând tendința de scădere a orașelor europene în clasament, Geneva și-a păstrat un loc în top 10 și în acest an. Deși a alunecat de pe locul 6 pe locul 7, orașul elvețian a înregistrat o creștere a scorurilor sale în domeniul educației în acest an.
În general, Geneva este considerat unul dintre cele mai bune orașe în care se poate trăi, dar este și unul dintre cele mai scumpe orașe în care se poate trăi, firma de consultanță Mercer clasându-l pe locul al treilea în lista sa globală anuală.
Europa nu este singurul continent care a înregistrat o scădere în clasament. În timp ce niciun oraș din Statele Unite nu apare în top 10, orașele canadiene sunt de obicei bine reprezentate. Cu toate acestea, în 2023, orașe precum Calgary au coborât și ele.
În 2022, a fost la egalitate pe locul al treilea, dar anul acesta, cel mai mare oraș din provincia Alberta a alunecat până pe locul al șaptelea. Scorul său la cultură și mediu a fost cel mai mare dezavantaj, trăgând în jos scorul general al indicelui, în ciuda scorurilor perfecte la stabilitate, infrastructură, educație și asistență medicală.
Zurich, cel mai mare oraș din Elveția, a coborât de pe locul al treilea pe locul al șaselea în ultimul an. Deși este inclus în top 10 al Indexului Global de Locuibilitate, Zurich – la fel ca Geneva – a fost, de asemenea, evaluat ca fiind unul dintre cele mai scumpe orașe din lume pentru a trăi și a lucra ca expat, potrivit studiului Mercer privind costul vieții din 2022. În raportul anual al firmei de consultanță, a fost al doilea după Hong Kong.
Vancouver este un oraș care nu s-a mișcat de pe locul al cincilea, scorul său de stabilitate fiind în creștere față de anul trecut, după ce protestele anti-vaccin l-au tras în jos.
COVID-19 a avut un impact foarte notabil asupra orașelor australiene, precum Sydney, dar relaxarea restricțiilor a făcut ca acestea să detroneze orașele europene din top 10. Pe lângă faptul că sistemul său de sănătate a obținut un scor perfect, educația și infrastructura orașului au primit, de asemenea, note de 100,0.
La fel ca și în cazul Sydney, poziția orașului Melbourne în clasament a fost afectată de presiunile semnificative asupra multor aspecte ale vieții orașului cauzate de pandemia COVID-19.
Mai multe valuri ale virusului au amenințat să copleșească sistemul de sănătate al orașului, dar anul acesta, acest factor special a primit un scor perfect de 100,0 din partea revistei The Economist, ajutând Melbourne să revină în top 10.
Pe locul al doilea pentru un an consecutiv se află Copenhaga. Danemarca este în mod constant listată ca fiind una dintre cele mai fericite țări din lume în care să trăiești, iar acest lucru se reflectă cu siguranță în scorurile pentru fiecare categorie din clasament. Continuă să aibă scoruri ridicate în toate domeniile, inclusiv scoruri perfecte de 100,0 pentru educație, infrastructură și stabilitate.
Nicio schimbare la vârful clasamentului – Viena își păstrează coroana de ”cel mai locuibil” oraș din lume pentru încă un an. Capitala austriacă a dominat clasamentul în ultimele 10 sondaje, ocupând primul loc în opt dintre ele. A fost dată jos de pe primul loc doar de pandemia COVID-19, când multe dintre muzeele și restaurantele sale și-au închis porțile.
În raport se menționează că Viena continuă să ofere “o combinație de neegalat de stabilitate, o infrastructură bună, o educație puternică și servicii de sănătate, precum și multă cultură și divertisment”. Singurul cusur, potrivit raportului, este lipsa evenimentelor sportive majore.
După ce nu a fost prezent în lista de anul trecut, după invazia Rusiei din februarie 2022, Kievul a revenit în index, deși cu scoruri scăzute. Bombardamentele și atacurile cu rachete asupra capitalei ucrainene au făcut ca scorurile sale pentru infrastructură și stabilitate să scadă, dar a făcut o revenire semnificativă în clasamentul general, chiar dacă doar cu un modest loc 165 din 173 de orașe.