News

Raluca Turcan, anunț extrem de important: “1000 de persoane vor fi angajate pentru a recalcula pensiile”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a oferit miercuri un anunț foarte important pentru pensionari, spunând că: "1000 de oameni vor fi angajați pentru a recalcula pensiile".
11.08.2021 | 21:19
Raluca Turcan anunt extrem de important 1000 de persoane vor fi angajate pentru a recalcula pensiile
ADVERTISEMENT

Turcan a anunțat în luna iunie că procesul de recalculare a tuturor pensiilor din România se va încheia în a doua parte a anului viitor, până în acel moment fiind evaluate peste 300.000 de dosare.

Ministrul Muncii a declarat în urmă cu câteva săptămâni că dorește să reglementeze munca pe care o prestează persoanele care lucrează în activități casnice, estimând că peste un milion de oameni vor beneficia în acest fel de asigurare de sănătate și pensie.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan: “1000 de persoane vor fi angajate pentru a se recalcula pensiile”

Modalitatea de evaluarea a celor aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public este extrem de relevantă, deoarece va sta la baza recalculării ulterioare a tuturor pensiilor.

Această nouă formulă își propune să elimine inechitățile din prezent, astfel încât, persoanele care au contribuit egal să aibă pensii egale indiferent de genul acestora sau de momentul în care au ieșit la pensie, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență pe care Guvernul a adoptat-o miercuri a stabilit că se va organiza un concurs pentru a selecta 1000 de persoane, 800 cu studii superioare și 200 cu studii medii. Acestea vor desfășura activitatea profesională în baza unor contracte individuale de muncă încheiate pe o perioadă determinată, până în 31 decembrie 2022.

“Ne-am asumat, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să finalizăm procesul de digitalizare a celor 5 milioane de dosare de pensii până la sfârșitul lui 2022. Pentru a putea respecta acest termen, avem nevoie urgentă de suplimentarea personalului din casele de pensii din toată țara.

ADVERTISEMENT

Digitalizarea dosarelor de pensii este o etapă esențială a procesului de reformă, pentru că ea va permite ulterior recalcularea tuturor pensiilor din România conform noii legi pe care o avem în lucru.

Vrem să respectăm calendarul asumat pentru reforma sistemului de pensii, pentru că au fost deja prea mulți ani în care pensionarii au avut de suferit”, a declarat Raluca Turcan, notează Digi24.

ADVERTISEMENT

Numărul necesar de personal în structurile Casei Naționale de Pensii Publice este estimat la 5500 de angajați, față de cei 3480 câți sunt în acest moment, iar dintre aceștia doar 3186 au atribuții de stabilire și plată a pensiilor sau a altor drepturi prevăzute de acte normative cu caracter special gestionate de CNPP.

ADVERTISEMENT