News

Raluca Turcan, anunț important despre pensiile și salariile românilor. Ce spune ministrul despre posibilele tăieri

12.02.2021 | 16:42
Raluca Turcan, anunț important despre pensiile și salariile românilor. Ce spune ministrul despre posibilele tăieri
Raluca Turcan dă asigurări că pensiile și salariile nu vor fi tăiate. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ciuda zvonurilor apărute în spațiul public privind eventuala intenție a Guvernului de a revigora economia românească prin tăieri de pensii și salarii, ministrul Muncii, Raluca Turcan, dă asigurări că în momentul de față nu se pune problema unei ordonanțe care să cuprindă astfel de măsuri.

În schimb, nu este exclusă o reducere a numărului de sporuri, prin eliminarea celor considerate mai puțin necesare, astfel încât sistemul să redevină echitabil. Cât despre alocațiile copiilor, un proiect de lege în acest sens se află deja în Parlament și prevede majorarea lor în două tranșe, începând cu mijlocul anului curent.

ADVERTISEMENT

În bugetul de anul acesta vom putea să susținem măsurile active de creștere a ocupării și menținere a locurilor de muncă, deja asumate, însă intenționăm să lansăm și alte măsuri active care să crească gradul de ocupare, să aducă oameni în piața muncii”, susține oficialul.

Raluca Turcan dă asigurări că pensiile și salariile nu vor fi tăiate

Ministerul și-a asumat majorarea alocațiilor cu 20% de la începutul anului. În același timp, în Parlamentul României există un proiect de lege care prevede două tranșe de majorare a alocației, una la mijlocul acestui an și vom vedea ce rezultă din Parlament. Noi ne putem acoperi obligațiile, dar nu ne mulțumim cu atât.

ADVERTISEMENT

Dorim să identificăm sume suplimentare, să facem economii și să eliminăm risipa. Suntem unul dintre puținele ministere care deja vorbește despre două proiecte de reformă: unul în materie de pensii din sistemul public și al doilea privind salarizarea în sistemul public, care ar fi trebuit să fie unitară, dar a devenit total inechitabilă.

Cu aceste două proiecte mari dorim să eliminăm inechitățile, să punem bazele unei contributivități în sistemul de pensii, privind inclusiv spre partea de pensii speciale și să creștem partea de ocupare.

În bugetul de anul acesta vom putea să susținem măsurile active de creștere a ocupării și menținere a locurilor de muncă, deja asumate, însă intenționăm să lansăm și alte măsuri active care să crească gradul de ocupare, să aducă oameni în piața muncii.

ADVERTISEMENT

În felul acesta urmărim să le creștem veniturile, să aibă o calitate a vieții din ce în ce mai mare, bazată pe muncă. Pentru a susține cheltuielile pe care un stat trebuie să le suporte, avem nevoie de o creștere a veniturilor. În bugetul de stat avem alocate investițiilor 8,3 miliarde în plus față de anul trecut.

De asemenea, intenționăm să creștem procentul de fonduri direcționate spre investiții din fonduri europene și, prin partea de măsuri active pe care le vom propune, să continuăm acest demers de dezvoltare economică pe care ni-l propunem la nivel național. Am învățat un lucru în politică.

Atunci când este un proiect în Parlament, nu trebuie să te pronunți. Votul din Parlament a fost întotdeauna decisiv. Nu avem nicio ordonanță care aduce tăieri. Ne-am asumat într-un an dificil, în care trebuie să revigorăm economia, de la o cădere de minus 4,4 la o creștere de 4,3, să înghețăm o parte din salarii. Este un lucru total diferit. O înghețare nu echivalează în niciun caz cu o tăiere.

ADVERTISEMENT

La Ministerul Muncii lucrăm la o lege a salarizării care să reașeze sistemul de plăți în sistemul public. În momentul de față s-a creat o inechitate în sectorul public, pentru că, pe o lege a salarizării, care putea să plece de la premisa de a aduce unitate în sistemul de salarizare, s-au creat tot timpul excepții.

De exemplu, în sectorul medical, medicii și asistentele au salariile și sporurile calculate la nivelul salariului în plată, în timp ce personalul TESA, infirmierii și brancardierii, au sporurile calculate la nivelul salarizării din 2018. Există și alte excepții, în care plățile se fac la nivelul salariului din 2022, care era fixat pe acea grilă de salarizare din Legea 153/2017.

În materie de sporuri, abordarea noastră propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poți să intri pe partea de sporuri care reprezintă pentru mulți angajați din sectorul public suplimentări de salarii, pentru unii binemeritate.

ADVERTISEMENT

Poate că unii nu le merită, dar nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sistemul bugetar și, pentru că aceștia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să ducă la scăderi de venituri și situații dificile în nivelul de trai.

Toate sporurile trebuie reașezate și sistemul să redevină echitabil. Pentru asta ai nevoie de timp. Propunerea noastră este să plafonăm nivelul sporurilor pe care îl pot obține angajații, să reducem un număr de sporuri, pentru că unele chiar nu sunt necesare, pe unele să le acordăm în sumă fixă și să introducem o grilă de salarizare echitabilă și pe alte domenii care sunt scoase în momentul de față în sistemul public din grila de salarizare”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi 24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri