Neamțul ”hipervaccinat” a mărturisit, totodată, că a fost vaccinat de 217 ori fără să aibă efecte secundare. Mai mult, bărbatul spune că nu a avut niciodată ”niciun semn” că ar fi fost vreodată infectat cu virusul care provoacă Covid-19. Studiul a fost publicat în jurnalul Lancet Infectious Diseases.
Bărbatul de 62 de ani, din Magdeburg, Germania, a mărturisit că a primit un număr mare de vaccinuri din ”motive private”, conform cercetătorilor de la Universitatea din Erlangen-Nurnberg. ”L-am contactat și l-am invitat fie supus unor teste în Erlangen”, a declarat doctorul Kilian Schober. ”Era foarte interesat să facă acest lucru”, a completat specialistul.
Echipa de cercetare a dezvăluit că a văzut confirmarea oficială pentru 134 dintre vaccinuri, dintre care opt erau diferite. Medicii s-au uitat la testele de sânge pe care bărbatul le-a făcut înainte de vaccinare și, de asemenea, au examinat probe de sânge făcute în timp ce se vaccina anti Covid-19.
”Observația că nu au fost observate efecte secundare, în ciuda acestei hipervaccinări extraordinare indică faptul că medicamentele au un grad bun de toleranță”, a declarat Schober. Mai mult, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al bărbatului era pe deplin funcțional. Cu toate acestea, anumite celule imunitare și anticorpi împotriva virusului care cauzează Covid-19 (Sars-CoV-2) au apărut la niveluri ”considerabil mai mari” în comparație cu persoanele care s-au vaccinat de doar trei ori, arată specialiștii.
”În general, nu am găsit niciun indiciu pentru un răspuns imunitar mai slab, mai degrabă opusul”, a transmis Katharina Kocher, unul dintre autorii studiului. Vaccinarea anti-Covid și efectele adverse ale acesteia au făcut furori în ultimii ani în special în rândul conspiraționiștilor antivacciniști.
Cu toate acestea, așa cum arată și The Guardian, efectele secundare există, însă sunt rare. Așadar, cercetătorii au prezentat cel mai mare studiu de siguranță a vaccinului de până acum, care a cuprins aproape 100 de milioane de persoane vaccinate din Australia, Argentina, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Scoția și Noua Zeelandă.
Oamenii de știință au vrut să vadă dacă beneficiile vaccinului depășesc ”riscurile”, iar concluzia e evidentă. Conform sursei citate, cercetătorii au comparat ratele a nu mai puțin de 13 afecțiuni ale creierului, sângelui și inimii la vaccinații cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.
Printre efectele secundare identificate se numără miocardita (inflamația mușchiului inimii) și pericardita (umflarea sacului subțire care acoperă inima), dar și sindromul Guillain-Barre (unde sistemul imunitar atacă nervii), precum și tromboza sinusurilor venoase cerebrale (cheaguri de sânge în creier).
Un alt efect secundar identificat a fost encefalomielita acută diseminată (o inflamație a creierului și a măduvei spinării), însă cu mențiunea că majoritatea acestor efecte secundare au fost identificate în cazul vaccinării cu AstraZeneca. Mai mult, efectele secundare sunt foarte rare, deși ele există: 0,78 cazuri la fiecare milion de doze.