News

Raportul OMS privind originea coronavirusului generează critici. SUA și UE cer investigații suplimentare

31.03.2021 | 12:41
Raportul OMS privind originea coronavirusului genereaza critici SUA si UE cer investigatii suplimentare
ADVERTISEMENT

Echipa științifică OMS care a fost însărcinată cu investigarea originii noului coronavirus lansează ipoteza conform căreia acesta s-ar fi răspândit printr-o gazdă intermediară (cel mai probabil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă), dar evită, în raportul publicat marți, 30 martie, să se pronunțe asupra locului în care s-a declanșat pandemia.

În replică, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii atrag atenția că aceste concluzii nu sunt suficiente și solicită investigații suplimentare. „Este doar un prim pas, avem nevoie de studii suplimentare pentru a ajunge la un rezultat clar cu privire la originea virusului şi avem nevoie de acces suplimentar la date şi eşantioane”, a declarat un diplomat european.

ADVERTISEMENT

Reacția sa vine la scurt timp după ce SUA şi guvernele unor state precum Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia şi Regatul Unit  au lansat o declaraţie comună prin care contestă raportul Organizației Mondiale a Sănătății și militează pentru evaluări independente şi pe deplin transparente.

SUA și UE critică raportul OMS privind originea coronavirusului

Doar printr-o revizuire amănunţită a originilor virusului şi a transmiterii acestuia în populaţia umană vom putea înţelege şi controla mai bine această pandemie şi vom putea preveni şi ne vom putea pregăti mai bine pentru viitoarele urgenţe în sănătate”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, susţine că raportul OMS „nu ​​ne conduce la o mai bună înţelegere sau la mai multe cunoştinţe decât am avut acum şase până la nouă luni despre origine și nu ne oferă îndrumări sau paşi cu privire la modul în care ar trebui să împiedicăm acest lucru să se întâmple în viitor”.

OMS: „Ipoteza izbucnirii pandemiei în Wuhan, nesigură”

În raportul echipei științifice însărcinate cu identificarea originii SARS-CoV-2 se precizează că locul din care s-a răspândit acest virus rămâne un mister. Deşi ipoteza Wujan nu este eliminată total, în momentul de față nu există dovezi concrete cum că pandemia s-ar fi declanșat acolo.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă.

Toate ipotezele de lucru referitoare la originea pandemiei Covid-19 merită analize suplimentare şi complete”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ADVERTISEMENT

Trebuie să mergem înainte cu investigaţiile, probabil prin noi misiuni, ale unor experţi foarte specializaţi, pe care eu sunt pregătit să îi trimit”, a conchis acesta.

ADVERTISEMENT