News

Rareș Bogdan, prima reacție după refuzul lui Karl Nehammer privind extinderea Schengen. „Nu prea înțeleg ce vrea să mai salveze”

Europarlamentarul Rareș Bogdan reacționează după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a spus iarăși „nu” extinderii spațiului Schengen
07.03.2024 | 16:25
Rares Bogdan prima reactie dupa refuzul lui Karl Nehammer privind extinderea Schengen Nu prea inteleg ce vrea sa mai salveze
Rareș Bogan, aături de liderul PPE, Manfred Weber / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat că „nu înțelege ce vrea să mai salveze” cancelarul austriac Karl Nehammer, după ce acesta din urmă a spus că poziția țării sale în privința intrării României cu drepturi depline în spațiul Schengen rămâne neschimbată.

Cancelarul austriac, în opoziție cu politicienii UE

Rareș Bogdan a declarat, joi, că „nu prea înțeleg ce vrea să mai salveze” cancelarul Karl Nehammer cu refuzul lui constant de a nu deschide total spațiul Schengen pentru România.

ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan a declarat că Nehammer acționează în interes politic, partidul său (Partidul Popular austriac, OVP) fiind în cădere în sondaje iar poziția cancelarului austriac este în contradicție cu restul politicienilor europeni, favorabili unui Schengen integral pentru România.

De altfel, la Congresul PPE de la București, necesitatea ca țara noastră să intre cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație a fost stipulate în manifestul PPE al congresului, votat în unanimitate.

ADVERTISEMENT

Cu privire la mesajul postat pe X de către Karl Nehammer, în care își reiterează refuzul cu privire la extinderea Schengen, Rareș Bogdan a spus că „este strict pentru spațiul intern austriac”.

„Este strict pentru spațiul intern austriac. Partidul lui Karl Hehammer se află pe locul trei în sondaje, după socialiști și extrema-dreaptă. Pe 29 septembrie au loc alegeri în Austria, adică la trei luni după alegerile europarlamentare și încearcă să mai salveze ceva. Nu prea înțeleg ce vrea să mai salveze”, a europarlamentarul, potrivit stiripesurse.

ADVERTISEMENT

„Acest congres nu a fost organizat pentru Nehammer”

„Acest Congres nu a fost nu a fost organizat pentru Karl Nehammer, nu a fost organizat pentru a purta negocieri cu 2-3 mii de oameni, 700 de jurnaliști, 800 de oameni din staff și vreo 1.500 de delegați și 15 șefi de stat pentru a negocia cu Karl Nehammer”, a mai spus Bogdan, referindu-se la Congresul PPE, scrie Digi 24.

„Negocierile continuă, cum am intrat în Schengen aerian și se va vedea pe 30 martie, când românii vor circula fără să mai fie nevoit să-și prezinte pașapoartele la intrarea în țările Uniunii Europene sau la intrarea în România, acest lucru sunt convins că pe bază de negocieri și continuând presiunea, care nu va continua doar din partea României, ci și din partea oficialilor europeni.

ADVERTISEMENT

Pentru că problema non prezenței în spațiul Schengen a României nu mai e doar problema și a Austriei, ci și o problemă ce ține de funcționarea Uniunii Europene și de modul în care un membru dintr-o țară mică a Uniunii Europene reușește să blocheze decizii firești”, a declarat el.

„Karl Nehammer se află în campanie electorală, se află pe locul 3 în sondaje. Nu a reușit pe baza campaniei extremiste împotriva României să adune puncte electorale, a pierdut puncte electorale (…) Domnia sa nu este în poziția astăzi să-și prezinte partidul ca un mare învingător. În fața sa se află atât extremiștii de dreapta, cărora le-a alimentat mesajul, cât și socialiștii care foarte probabil prin primarul Vienei vor reuși să câștige alegerile din septembrie”, a spus europarlamentarul PNL.

„Nein”, de la Viena la București

”România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

În acelaşi timp, am vorbit şi foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen. Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, se arată în mesajul postat de Karl Nehammer.

ADVERTISEMENT