News

Răsadurile care fac furori printre românii care stau la curte. Legumicultorii vor neapărat aceste soiuri și sunt dispuşi să plătească şi 600 de lei/kg.

Răsadurile care sunt la mare căutare printre românii care au grădini în curte. Soiurile pentru care legumicultorii sunt dispuși să plătească și 600 lei/ kg
25.02.2024 | 15:30
Rasadurile care fac furori printre romanii care stau la curte Legumicultorii vor neaparat aceste soiuri si sunt dispusi sa plateasca si 600 de leikg
Semințele autohtone sunt la mare căutare pentru legumicultorii români / Foto: Facebook, SCDL Buzău
ADVERTISEMENT

Semințele autohtone sunt la mare căutare printre legumicultorii români pentru răsaduri, în această perioadă a anului. Pentru unele soiuri, cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău au vândut deja în doar două săptămâni toate semințele care au fost obținute în ultimii trei ani.

Ceapă albă de Buzău și ceapă roșie rubiniu

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Legumicolă din Buzău este un reper pentru aprovizionarea legumicultorilor cu semințele necesare pentru răsaduri.

ADVERTISEMENT

Ca unitate cu caracter strategic, SCDL Buzău se ocupă cu „amelioarea soiurilor, selecția conservative și producerea materialului biologic la soiurile de legume și flori, agrochimie, fiziologie, biochimie, optimizarea tehnologiilor de cultură pentru culturile din câmp deschis şi spaţii protejate, protecţia plantelor, floricultură”.

Nu e de mirare deci că la această unitate apelează legumicultori din toată zona bazinulului legumicol Buzău și nu numai. La mare căutare în această perioadă sunt semințelea două soiuri de ceapă obținute de cercetătorii buzoieni. Este vorba de ceapa albă de Buzău și ceapa roșie rubiniu. Aceste soiuri cresc mai repede decât altele și se păstrează mai bine peste anotimpul iernii.

ADVERTISEMENT

O legumă benefică pentru sănătate

Ceapa conține substanțe chimice vegetale, în special flavonoide, care au atât un efect antioxidant, cât și antiinflamator. Atunci când sunt consumați în mod regulat și în cantități suficiente, acești compuși pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi cancerul și diabetul. De fapt, ceapa conține peste 25 de flavonoide diferite și este unul dintre cele mai bogate alimente.

Ceapa conține, de asemenea, compuși care conțin sulf. S-a demonstrat că aceștia protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Studiile sugerează că consumul de ceapă poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale, gestionarea nivelului de colesterol și reducerea inflamației.

ADVERTISEMENT

S-au vândut ca pâinea caldă

„Tehnologia uşoară de obţinere a bulbilor, prin care se elimină un an de cultură. Este un rezistent la boli şi dăunători. Este un soi, care rezistă foarte bine peste iară”, a declarat cercetătorul Maria Gabriela Pârvu, scrie Observator.

Specialiștii SCDL Buzău au vândut toate semințele din soiul de ceapă altă din ultimii trei ani în doar două săptămâni.„Noi am vândut o cantitate cât pentru 100 de hectare de înfiinţat, în jur de 250 de kilograme semințe de ceapă albă de Buzău. S-au mai vândut şi seminţe de ceapă roşie rubiniu pentru încă încă douăzeci hectare”, a declarat  Aurica Răican, şef serviciul marketing.

ADVERTISEMENT

Pentru un hectar, fermierii au nevoie de regulă de șase kilograme de semințe. „Acest fapt uşurează foarte mult munca fermierilor, cheltuielile sunt reduse corespunzător, iar producţiile obţinute sunt la fel de bune, dar spunem noi, poate chiar mai bune decât cele obţinute prin producere de arpagic”, a spus cercetătoarea Floarea Burnichi.

Semințele ce ceapă albă din soiul obținut la SCDL Buzău se vând cu 400 de lei kilogramul. Cele pentru ceapa din soiul roșu rubiniu sunt ceva mai scumpe, 600 lei kilogramul.

ADVERTISEMENT