News

Reacțiile politicienilor după verdictul în cazul Roșia Montană. ”Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri”

Decizia instanței de arbitraj în cazul exploatării miniere de la Roșia Montană i-a luat prin surprindere chiar și pe decidenții de la București.
09.03.2024 | 00:19
Reactiile politicienilor dupa verdictul in cazul Rosia Montana Romanii nu trebuie sa sufere din cauza deciziilor unor premieri
Cum au reacționat politicienii după ce România a câștigat procesul privind Roșia Montană Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
ADVERTISEMENT

România a câștigat procesul privind proiectul minier eșuat de la Roșia Montană. Statul român va primi chiar despăgubiri de la compania canadiană Gabriel Resources.

Reacțiile politicienilor după verdictul în cazul Roșia Montană

Semnalele care au venit în ultimele zile dinspre politicienii de la vârful statului român erau de temere față de acest verdict și de îngrijorare față de eventualele sume pe care ar fi urmat să le plătească România companiei canadiene.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu: ”Nu am acceptat jaful! Bravo, România!”

După verdict reacțiile politicienilor nu au întârziat să apară.

”Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!

ADVERTISEMENT

Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă: ”Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României!”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a felicitat echipa de experți de la Ministerul Finanțelor și echipa de avocați selectată de minister pentru victoria obținută de România.

ADVERTISEMENT

”România câştigă procesul privind Roșia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorie.

S-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister.

ADVERTISEMENT

Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României!”, a scris președintele Senatului pe Facebook

Dacian Cioloș: ”Patrimoniul național nu se vinde”

Fostul premier Dacian Cioloș, europarlamentar Reper, unul dintre principalii responsabili politici înfierați în cazul eșecului proiectului minier de la Roșia Montană, a reacționat la rândul său în mediul online.

”Roșia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”, a scris Dacian Cioloș.

Cătălin Drulă: ”Campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă? ”

O reacție mai dură, în special la adresa coaliției la guvernare a avut-o președintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, care acuză declarațiile fataliste din ultimele zile care par a fi fost făcute pentru ca unii să câștige pe bursă.

”România câștigă procesul Roșia Montană. Nu există despăgubiri de plătit.

Ciolacu, Boloș, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR.

Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca și cum am fi pierdut deja?

DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern ar trebui să se autosesizeze în această noapte.

Este incredibilă hoția și minciună acestei guvernări. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PCR, Partidul Comasat Român PSD-PNL.

Se strânge lațul, Marcele. O să vină momentul când vei plăti pentru toate astea”, a postat Cătălin Drulă pe Facebook.

Marcel Boloș: ”Am scăpat țara de un mare necaz”

Ministrul finanțelor s-a declarat încântat de decizia instanței arbitrale internațională și a explicat ce urmează după anunțarea acestei decizii.

”Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată.

Mă bucur foarte mult și felicit echipa noastră de juriști și avocații care ne-au apărat. Avem de încasat 30 de milioane de lei, o sumă modică, dar sunt bani pe care trebuie să îi recuperăm.

Sunt 20 de zile în care decizia și motivele nu se pot comunica, dar după aceea instanța publică pe pagina de internet decizia, și apoi sunt 4 luni la dispoziție pentru a fi atacată.

Să vedem ce va urma în perioada care urmează. Deocamdată aș vrea să lămurim toate aspectele de natură procedurală și partea de apărare, o să revenim asupra ei”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

Grațiela Gavrilescu: ”Aurul dacic este al României”

Deputata PUSL de Prahova, Grațiela Gavrilescu, a lăudat curajul guvernului Ciolacu, care, susține, ea a reușit să evite ca România să piardă 6 miliarde de dolari, după miliardul ”irosit de miniștrii USR pe vaccinuri”.

”România a câștigat procesul în cauza Roșia Montană! Guvernul Ciolacu a avut curaj. Din nou a trebuit ‘reparat’ ceva.

După miliardul irosit de miniștrii USR pe vaccinuri, alte 6 au fost cât pe ce… Tot ei! Ni s-a luat, acum, o mare piatră de pe inimă!

Aurul dacic este al României! Și al României trebuie să rămână! De aici încolo, STOP afacerilor dubioase!
Uniți, într-adevăr, putem salva România! Dar numai cu demnitate, onoare și curaj!”, a scris Grațiela Gavrilescu pe pagina sa de Facebook.

Rareș Bogdan: ”Nu mai speram că putem să câștigăm”

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a admis că politicienii de la vârful coaliției pierduseră speranța într-o victorie în acest dosar, dar că, pe baza acestui precedent, România ar trebui să renunțe și la alte colaborări cu firme străine.

”S-a făcut dreptate, e o mare victorie a României. Sper să fie un început de bun augur pentru ca statul român să aibă forța să se reimpună pe plan internațional. După 9 ani de procese.

Dacă țara asta are bogății și dacă cineva trebuie să le exploateze, este normal să le exploateze statul român în condiții optime și așa cum își dorește, adică cu redevențele corecte, cu exploatare fără a fi afectat mediul.

Faptul că am câștigat după ce au existat zvonuri că ar trebui să plătim, este o lovitură de ciocan pentru cei care cred că pot spolia țara asta.

Acum nu trebuie să facem altceva decât să luăm exemplul a ceea ce am câștigat și să încercăm să producem în sens invers rezilieri pe bandă rulantă acolo unde statul român pierde. Pentru că înseamnă că se poate.

Nu credeam. Și vă spun un secret: nici între noi, cei din vârful politicii de coaliție, nu mai speram că putem să câștigăm”, a declarat Rareș Bogdan, la Antena 3 CNN.

Ştefan Radu Oprea: ” Speculațiile bursiere trebuie să înceteze”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, spune că România are materii prime pe care poate să le exploateze responsabil.

”România a câștigat procesul Roșia Montană! Asta în ciuda celor care au încercat să facă rău României. Speculațiile bursiere cu resursele minerale ale românilor trebuie să înceteze.

Avem materii prime critice pe care putem să le exploatăm responsabil, cu tehnologii de ultimă generație, prietenoase cu mediul și doar dacă adăugăm valoare aici în România. Și dacă noi românii ne dorim acest lucru”, a scris Ștefan Radu Oprea.

ADVERTISEMENT