News

Rata inflației va ajunge la 11,2% în iunie. BNR anunță creșteri de prețuri și incertitudini pe piața muncii

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că rata anuală a inflației pentru trimestrul II din 2022 va ajunge la 11,2%. Acest lucru echivalează cu creșteri de prețuri și incertitudini pe piața muncii.
21.02.2022 | 17:13
Rata inflatiei va ajunge la 112 in iunie BNR anunta cresteri de preturi si incertitudini pe piata muncii
ADVERTISEMENT

Informația dată publicității duminică de Florin Cîțu conform căreia rata inflației va fi una formată din două cifre în iunie a fost confirmată de Banca Națională a României.

Rata inflației va ajunge la 11,2% în iunie, conform BNR

Luni, BNR a anunțat că rata anuală a inflaţiei este așteptată să-şi accentueze puternic creșterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecția precedentă.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au discutat îndelung noul scenariu de prognoză, arătând că, în contextul datelor disponibile şi al reglementărilor în vigoare, acesta evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei inflaţiei, aproape exclusiv pe termen scurt.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II 2022 – până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă -, şi să descrească doar gradual pe parcursul următoarelor trei trimestre, pe o traiectorie mult superioară celei previzionate anterior, rămânând în decembrie 2022 la 9,6%, faţă de 5,9% în prognoza precedentă.

ADVERTISEMENT

Ea este însă aşteptată să cunoască o ajustare descendentă relativ abruptă în prima parte a anului viitor, pe fondul unor ample efecte de bază, şi să reintre în trimestrul IV 2023 în interiorul intervalului ţintei, doar uşor mai târziu decât s-a anticipat anterior, coborând în decembrie la 3,2%, marginal sub nivelul indicat de prognoza din noiembrie 2021”, se arată într-un comunicat al BNR.

BNR mai menţionează că, în contextul schemelor de compensare prezumate a fi aplicate până în luna martie 2022, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să scadă foarte uşor în intervalul ianuarie-martie, dar să consemneze un salt amplu şi să atingă un vârf în luna aprilie, odată cu revenirea preţurilor la nivelurile prevăzute în contracte.

ADVERTISEMENT

BNR anunță creșteri de prețuri

În continuare, populația se va confrunta cu importante creșteri de prețuri, în principal în domeniile cele mai sensibile: al energiei și al gazelor naturale.

”S-a observat că principalele efecte inflaţioniste suplimentare sunt aşteptate să vină din majorări mult mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, ce se vor evidenţia pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici.

ADVERTISEMENT

Ele vor fi probabil succedate de câteva mici creşteri în semestrul II 2022, justificate de reînnoiri ale contractelor de furnizare, şi vor fi acompaniate de influenţe suplimentare, însă mult mai modeste, anticipate din partea celorlalte componente exogene ale IPC – combustibili, produse din tutun, preţuri administrate şi LFO (legume fructe, ouă)”, mai anunță banca centrală.

Se anunță incertitudini pe piața muncii: putem vorbi de restructurări și falimente

Conform BNR, în perspectivă apropiată persistă incertitudini notabile legate de evoluțiile de pe piața muncii.

Pe orizontul mai îndepărtat de timp, incertitudini sunt asociate și capacității unor firme de a rămâne viabile după sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și în contextul costurilor mărite cu energia și transportul, dar și al nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente.

Importante pentru situația viitoare a pieței muncii rămân, totodată, efectele procesului de digitalizare și automatizare pe plan intern și internațional, accelerat de izbucnirea pandemiei, precum și implicațiile recursului în creștere al angajatorilor la lucrători extracomunitari”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții băncii centrale mai spun că există mari incertitudini în ceea ce privește caracteristicile viitoare ale măsurilor de sprijin. Deși este posibilă prelungirea cu încă trei luni a schemei curente de compensare și plafonare a prețurilor, acest lucru nu va duce la stoparea creșterii inflației.

”Chiar și într-un asemenea scenariu ipotetic, rata anuală a inflației ar putea să urce la un nivel de două cifre în trimestrul III 2022, iar abaterea ei semnificativă de la intervalul țintei este de așteptat să se prelungească cu încă un trimestru, comparativ cu scenariul de bază, au observat membrii Consiliului”, mai avertizează BNR.

ADVERTISEMENT
Tags: