Lupta pentru putere la vârful PNL se încinge. Cu o lună înainte de congres, două dintre cele mai puternice și influente voci din partid, liderul Ludovic Orban și primarul Clujului, Emil Boc, și-au lansat o serie de acuzații extrem de dure.
Luni seara, președintele PNL l-a criticat pe edilul din Ardeal, spunând că acesta nu este în măsură ”să dea lecţii politice despre managementul partidului” sau să facă aprecieri cu privire la scorul politic al PNL, în condițiile în care a preluat conducerea unui partid care avea 40% în preferințele electoratului, iar în 3 ani l-a dus la 17%.
Trebuie precizat faptul că Emil Boc este unul dintre principalii susținători lui Florin Cîțu la șefia PNL, el acuzând public în ultimele luni lipsa de performanță a lui Orban în fruntea liberalilor.
”M-aş feri, în locul domnului Boc, să dau lecţii politice despre managementul partidului şi să fac aprecieri legate de scorul politic, pentru că Emil Boc a fost preşedintele PDL şi premier care a luat partidul după alegerile prezidenţiale – era în jur de vreo 40-41% la alegerile prezidenţiale din 2009 – şi, din câte îmi aduc aminte, în 2012 scorul PDL într-o alianţă, ARD, a fost în jur de vreo 17% ca reprezentare parlamentară.
În ceea ce mă privește pe mine, sigur împreună cu echipa, de conducere, în parteneriat cu președintele Iohannis – practic parteneriatul între președintele Iohannis și Ludovic Orban a fost singurul parteneriat care a dat rezultate pozitive, atât pentru președinte, cât și pentru PNL, cât și pentru România – caut să învăț de la cei care au performanță”, a spus Ludovic Orban, la postul B1 TV.
La scurt timp după rafalele lui Ludovic Orban, dinspre Cluj-Napoca a venit un contraatac dur al fostului premier PDL Emil Boc.
Primarul orașului de pe Someș, fost preşedinte al Partidului Democrat Liberal, a răspuns acuzațiilor președintelui PNL. Edilul îl acuză pe Orban că a cedat Primăria Capitalei, că a renunțat la ministere importante şi că, în cariera sa politică, a obţinut funcţii după ce a fost ales pe liste ori numit, şi nu ales direct de către electorat.
”Am câştigat 5 alegeri directe, nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câştigat vreo competiţie directă, încât să primesc lecţii de la domnia sa. Dimpotrivă, nu ştiu atunci când a candidat uninominal. Totdeauna domnia sa, din nefericire, a fost produsul unei liste sau al unei numiri în politică, aşa încât e greu să dai lecţii când vii din asemenea ipostaze.
Mă aşteptam ca un preşedinte de partid să nu dea trei portofolii – şi anume Fonduri Europene, Dezvoltare şi Transporturi – pentru a-şi păstra propria poziţie de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Asta este o realitate care doare în PNL. Până la urmă, este partidul dezvoltării României, or, pentru a păstra poziţia preşedintelui partidului de preşedinte PNL (preşedinte al Camerei Deputaţilor – n.r.) am dat trei poziţii importante”, a replicat Emil Boc, luni seară, la Digi24.
Fostul premier a mai spus că personal, în anul 2012, ”nu s-a ascuns în spatele geamurilor din Modrogan”, ci a mers să candideze uninominal, la Primăria din Cluj-Napoca, deși era o perioadă grea, care urma după criza economică globală.
”Domnul preşedinte Orban s-a ascuns în spatele geamurilor din Modrogan, preferând să nu candideze la Primăria Capitalei şi să dea Primăria Capitalei unui alt partid. PNL-ul a ieşit pe locul 3”, a mai spus edilul din Cluj.