News

Război civil în Etiopia. Părțile beligerante au convenit asupra “încetării permanente a ostilităților”. Update

Părțile beligerante din Etiopia au ajuns miercuri la un acord asupra încetării ostilităților, după aproape doi ani de război civil brutal
03.11.2022 | 11:54
Razboi civil in Etiopia Partile beligerante au convenit asupra incetarii permanente a ostilitatilor Update
Războiul civil din Etiopia a făcut sute de mii de victime Foto: BBC, AFP, AC, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-11-2022
09:54

Forțele etiopiene și cele din Tigray au convenit asupra unui armistițiu

După doi ani de război civil brutal, guvernul etiopian și liderii regiunii Tigray din nordul țării au convenit miercuri să înceteze luptele în cadrul unui acord care oferă o cale de ieșire dintr-un conflict care a ucis sute de mii de oameni și a strămutat milioane de persoane în a doua cea mai populată țară din Africa.

Înalți oficiali din ambele părți și-au strâns mâinile și au zâmbit după ce au semnat un acord în Africa de Sud pentru încetarea ostilităților, în urma a 10 zile de negocieri de pace convocate de Uniunea Africană.

Acordul surpriză a venit cu o zi înainte de a doua aniversare a începutului războiului, la 3 noiembrie 2020, când tensiunile mocnite dintre premierul etiopian Abiy Ahmed și liderii din regiunea Tigray din țară au explodat în violențe.

Abiy, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a prezentat inițial războiul ca pe o campanie de “lege și ordine” pe care a promis că va fi rapidă, chiar fără vărsare de sânge. Dar a degenerat rapid într-un conflict crâncen însoțit de nenumărate atrocități, inclusiv masacrarea civililor, violuri în grup și utilizarea înfometării ca armă de război.

Acordul a fost semnat la Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud, de către Getachew Reda, un lider important al Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, și Redwan Hussien, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Abiy.

Acesta conține o serie de prevederi pentru dezarmarea luptătorilor, permițând ca ajutoarele umanitare să ajungă în Tigray – unde cinci milioane de persoane au nevoie urgentă de ajutor alimentar – și aducând o anumită stabilitate în Etiopia.

“Am convenit să reducem definitiv la tăcere armele și să punem capăt celor doi ani de conflict în nordul Etiopiei”, au anunțat cele două părți într-o declarație comună.

Dar mediatorii au avertizat că acesta a fost doar primul pas în ceea ce vor fi, cel mai probabil, negocieri dificile înainte de a se ajunge la o pace permanentă. Nu este clar cum vor fi monitorizate sau puse în aplicare prevederile acordului.

Iar negociatorii au avertizat că forțele din interiorul și din afara Etiopiei ar putea deraia procesul și ar putea readuce țara în război. “Acest moment nu reprezintă sfârșitul procesului de pace”, a declarat Olusegun Obasanjo, fostul președinte nigerian, care reprezenta Uniunea Africană, “ci începutul acestuia”.

Negocierile de pace sunt sponsorizate de Uniunea Africană și au loc în Africa de Sud, unde se întâlnesc reprezentanți ai guvernului și ai forțelor rebele din regiunea nordică asediată Tigray.

Războiul civil din Etiopia: Încep negocierile de pace

Violențele au revenit în regiune în august, distrugând un armistițiu de cinci luni. Luptele s-au intensificat în Tigray, trupele guvernamentale și aliații lor eritreeni controlând zone cheie din adâncul regiunii.

ADVERTISEMENT

Războiul a avut un impact devastator, zeci de mii de persoane fiind considerate ucise, în timp ce milioane de oameni au rămas fără hrană și fără acces la serviciile de bază.

Au fost invocate crime de război și au fost raportate atrocități.

Forțele din Tigray au declarat că delegația lor a sosit în Africa de Sud și că printre prioritățile lor se numără încetarea imediată a ostilităților, reluarea ajutorului umanitar și retragerea trupelor din Eritreea – un lucru pe care l-a cerut și comunitatea internațională.

ADVERTISEMENT

Guvernul a declarat că este angajat în favoarea păcii, dar a promis că va continua ofensiva pentru a controla aeroporturile din regiune.

Hienele se hrănesc cu cadavre în timp ce forțele din Tigray se retrag

Hiene care se hrănesc cu cadavrele sătenilor, orașe și localități lovite de atacuri aeriene, bărbați în vârstă și femei tinere recrutate în armată – acestea sunt relatările îngrozitoare care apar în urma unui război care a făcut zeci, dacă nu sute de mii de morți în regiunea istorică Tigray din Etiopia.

ADVERTISEMENT

Regiunea a fost cândva o atracție turistică, vizitatorii fiind atrași de bisericile sale săpate în stâncă, de sanctuarele musulmane și de scrierile vechi în limba Ge’ez.

În prezent, Tigray este scena unui război violent, în timp ce armatele etiopiană și eritreeană, pe de o parte, și armata Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), pe de altă parte, se luptă pentru controlul unei regiuni care a fost mult timp considerată cheia puterii în Etiopia – sau ceea ce a fost istoric parte a Abisiniei.

ADVERTISEMENT

De 17 luni, această regiune se află sub blocadă – fără servicii bancare, telefonice sau de internet – și fără acces la mass-media.

În ultimii doi ani, soarta celor două părți s-a schimbat constant pe câmpul de luptă:

  • forțele etiopiene și eritreene au capturat capitala Tigray, Mekelle, în noiembrie 2020, după ce TPLF a fost acuzat de lansarea unei rebeliuni
  • tigrayenii au lansat o contraofensivă în regiunile învecinate Amhara și Afar, apropiindu-se de capitala federală, Addis Abeba, aproximativ un an mai târziu
  • forțele etiopiene și eritreene au recâștigat teritoriu în Tigray – inclusiv orașul cheie Shire – în ultima rundă de lupte, ceea ce ridică perspectiva ca acestea să încerce să captureze din nou Mekelle.

“Cel puțin 500.000 de soldați federali eritreeni și etiopieni sunt implicați activ în luptă, la care se adaugă 200.000 din partea Tigray”, a explicat Alex de Waal, directorul executiv al Fundației pentru Pace Mondială, cu sediul în SUA, citat de BBC.

El a adăugat că, după mai mult de 50 de zile de lupte neîntrerupte, săptămâna aceasta liniile de apărare tigrayeze din jurul orașului Shire nu au mai putut rezista din cauza lipsei de muniție.

“Este un mare eșec pentru tigray. Îi lasă pe civili expuși la masacre, violuri și foamete”, a declarat profesorul De Waal, deși guvernul etiopian a promis ajutor și restabilirea serviciilor în Shire și în alte zone aflate sub controlul său.

Dezastru umanitar în orașul Shire

Shire reflectă criza umanitară din Tigray, un lucrător umanitar afirmând că aproximativ 600.000 de civili s-au refugiat în oraș și în zonele înconjurătoare, după ce anterior au fugit din zonele afectate de război. “Mai mult de 120.000 erau în aer liber, dormind sub copaci și tufișuri”, a declarat acesta, vorbind sub rezerva anonimatului de teama represaliilor.

Aproape toți lucrătorii umanitari s-au retras din Shire săptămâna trecută, după ce a fost supus unui bombardament feroce din partea forțelor etiopiene. Mii de locuitori fug, de asemenea, din Shire pe fondul temerilor că ar putea fi supuși unor atrocități – similare celor din alte zone care au căzut sub controlul trupelor etiopiene și eritreene.

“Patru martori au relatat că în satul Shimblina, în septembrie, 46 de persoane au fost adunate și executate sumar. Alți săteni au găsit cadavrele lor zăcând amestecate cu animalele domestice, care fuseseră, de asemenea, ucise”, a declarat lucrătorul umanitar.

“Hienele mâncaseră câteva dintre cadavre, iar acestea au putut fi identificate doar după resturile de haine. Martorii au spus că nu au avut timp să îngroape cadavrele, iar hienele trebuie să le fi terminat până acum”, a adăugat el.

Ceea ce a făcut ca această atrocitate să iasă în evidență, a spus el, a fost faptul că majoritatea victimelor proveneau din micul grup etnic Kunama, care nu a fost implicat în conflict.

“Ambele tabere pierd soldați, iar când ajung într-un sat își descarcă furia pe localnici”, a adăugat lucrătorul umanitar.

Forțele Tigray s-au confruntat cu acuzații similare – inclusiv de viol, omoruri extrajudiciare și jafuri – în timpul avansării lor în Amhara și Afar, înainte de a fi împinse înapoi în Tigray. Regiunea are o populație de aproximativ șapte milioane de locuitori, un număr mic într-o țară cu o populație de peste 100 de milioane de locuitori.

Război de modă veche

În afară de atrocități, toate armatele au fost acuzate că au recrutat cu forța civili pentru a lupta și că au folosit tactica “valului uman” pentru a câștiga teren.

“Oamenii sunt recrutați în armată și, după doar câteva săptămâni de antrenament, sunt trimiși în număr mare prin zone minate spre tranșeele inamicului”, a declarat Abdurahman Sayed, analist din Cornul Africii, stabilit în Marea Britanie.

“Inamicul deschide focul și îi ucide pe mulți dintre ei, dar ei continuă să vină în valuri până când inamicul rămâne fără muniție și ei își ocupă tranșeele. Este vechiul mod de război. A fost folosit pentru prima dată de regele Abisiniei pentru a-i învinge pe invadatorii italieni în anii 1890. În ciuda puterii lor de foc superioare, italienii au fost copleșiți de numărul mare de oameni care i-au înfruntat.”

Dl Abdurahman a declarat că această tactică duce la pierderi masive de vieți omenești, estimarea sa fiind că între 700.000 și 800.000 de oameni și-au pierdut deja viața în aproape doi ani de lupte.

“Acesta este cel mai brutal război din istoria Etiopiei”, a adăugat el.

Dispute vechi

Eritreea a intervenit în conflict deoarece TPLF este inamicul său declarat. TPLF a dominat un guvern de coaliție în Etiopia până când actualul prim-ministru Abiy Ahmed a ajuns la putere în 2018.

Sub TPLF, Etiopia și Eritreea au purtat un război de frontieră care a costat viața a aproximativ 80.000 de persoane. Ulterior, un tribunal internațional a decis că Etiopia ar trebui să cedeze teritoriile Eritreei, dar guvernul controlat de TPLF nu a reușit să facă acest lucru.

Eritreea a recâștigat teritoriul la scurt timp după începerea ultimului război, în noiembrie 2020, iar criticii săi spun că președintele Isaias Afwerki este hotărât să îl ajute pe Abiy să termine cu TPLF, astfel încât acesta să nu mai amenințe din nou națiunea sa.

“Preocuparea Eritreei este că TPLF vrea fie să recâștige puterea în Etiopia, fie vrea un guvern satelit în Asmara care să-i ofere acces la Marea Roșie, deoarece Tigray este o regiune fără ieșire la mare și sărăcită”, a declarat Abdurahman.

Pe măsură ce războiul din Tigray a escaladat în ultimele săptămâni, guvernul Eritreei și-a intensificat mobilizarea militară și a vânat persoanele care nu au fost recrutate în toată țara, au declarat mai multe surse din Eritreea.

Într-un caz, în septembrie, trupele eritreene au făcut un raid într-o biserică din orașul Akrur din sudul țării, reținând un preot, tineri credincioși și membri ai corului care nu au ținut cont de mobilizarea militară, au declarat sursele.

ADVERTISEMENT
Tags: