LIVE Actualizat 10-10-2023
19:33

Război în Israel. Joe Biden: ”SUA susțin un răspuns rapid, decisiv și copleșitor al israelienilor împotriva Hamas”

Conflictul din Israel, dintre gruparea teroristă Hamas și Armata israeliană, este doar la început, lucru confirmat de experții militari din zonă.
10.10.2023 | 22:34
Razboi in Israel Joe Biden SUA sustin un raspuns rapid decisiv si coplesitor al israelienilor impotriva Hamas
Armata se pregătește să invadeze Fâșia Gaza. Foto: CNN
ADVERTISEMENT
10-10-2023
19:33

Joe Biden anunță sprijin total al SUA pentru Israel în lupta cu teroriștii Hamas

Într-o declarație făcută marți de la Casa Albă, liderul american, Joe Biden, a spus că Administrația SUA susține Israelul într-un răspuns rapid, decisiv și copleșitor împotriva Hamas.

Făcând referire la atrocitățile de sâmbătă, Biden a calificat atacurile Hamas împotriva Israelului drept ”răul pur”. În același discurs, liderul SUA şi-a exprimat îngrijorarea pentru americanii ţinuţi ostatici de Hamas, grupare palestiniană islamistă.

Există momente în această viaţă, şi vorbesc la propriu, când răul pur se dezlănţuie în această lume. Poporul din Israel a trăit un astfel de moment în acest weekend”, a spus Biden.

Acesta a mai dat asigurări că Statele Unite vor susține Israelul necondiționat. ”Ne vom asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a avea grijă de cetăţenii săi şi pentru a se apăra, pentru a răspunde la acest atac. Nu există nicio justificare pentru terorism.

Nu există nicio scuză. Hamas nu apără dreptul poporului palestinian la demnitate şi autodeterminare. Scopul său declarat în legătură cu statul Israel este de a ucide poporul evreu. Ei folosesc civilii palestinieni ca scuturi umane”, a mai spus Biden.

În acest context, liderul de la Washington a mai precizat că țara sa e pregătită să mute și alte trupe în zona de război. ”SUA au întărit prezența militară pentru a descuraja și apăra zona în cauză prin portavionul USS Gerald Ford, suntem pregătiți să mutăm și alte trupe dacă este nevoie. Inimile noastre poate sunt frânte, dar știm ce avem de făcut.

Aș vrea să nu existe dubii, Statele Unite vor proteja Israelul. Aceste atrocități îmi creează greață”, a concluzionat președintele american.

10-10-2023
14:28

Hamas a început bombardarea oraşului Aşkelon

Oraşul Aşkelon este ţinta unui atac masiv cu rachete dinspre Gaza. Atacul a început după ora 17 şi s-a produs după ce un purtător de cuvânt al Hamas a emis un avertisment locuitorilor orașului, cerându-le să părăsească orașul înainte de ora locală 17:00, spunând că acesta este un răspuns la crima israelienilor de a-i „muta pe locuitorii din Gaza și a-i forța să-și părăsească casele”.

Se estimează că până la 176.000 de palestinieni din Gaza au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele în ultimele 36 de ore. Hamas a transmis că a tras sute de rachete spre Aşkelon „ca răspuns la strămutarea civililor din Gaza”, potrivit unui comunicat postat pe reţeaua Telegram.

“Suntem aici, într-un adăpost, cu localnicii. Toată lumea se uită la telefoane și așteaptă cu nerăbdare să vadă ce se va întâmpla în continuare. Am auzit mai multe explozii în ultimele minute”, a transmis reporterul BBC.

10-10-2023
11:00

Trei jurnalişti palestinieni morţi în urma bombardamentelor

Trei jurnalişti palestinieni au murit, marţi, în urma bombardamentelor aeriene care le-au vizat locul de muncă din oraşul Gaza. Surse locale au transmis că un avion a bombardat Turnul Hajji distrugându-l complet. Saeed Radwan Al-Taweel, redactor șeful al site-ului Al-Khamsa News și Muhammad Rizq Sobh, fotograf al agenției Khabar, au murit pe loc.

Un alt jurnalist, Hisham Al-Nawajha, rezident al guvernoratului Rafah, a suferit răni grave, în urma cărora a fost internat la terapie intensivă în Complexul medical Al-Shifa, dar acesta a murit la scurt timp.

În ultimele ore, luptătorii israelieni au lansat raiduri în cartierul Al-Rimal, la vest de orașul Gaza, provocând un număr mare de morţi, răniți și distrugând unui număr substanţial de clădiri.

10-10-2023
09:52

13 cetățeni francezi au dispărut, 4 au murit

13 cetățeni francezi au dispărut după atacul Hamas asupra Israelului, în timp ce patru dintre ei au murit. Ministerul de Externe de Paris a confirmat aceste informații și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate. “Transmitem condoleanţe familiilor lor şi suntem în contact cu familiile şi cu autorităţile israeliene pentru a le oferi tot sprijinul nostru în această încercare”, se arată în comunicat.

Totodată, oficialii Ministerului de Externe au anunțat că nu au nicio veste de la 13 cetățeni francezi, care sunt cel mai probabil răpiți. “Nu avem nicio veste despre treisprezece compatrioţi a căror situaţie este considerată foarte îngrijorătoare, unii dintre ei fiind foarte probabil răpiţi”, a transmis sursa citată.

Potrivit celor mai recente informații, 1.500 de teroriști Hamas au fost uciși, majoritatea dintre ”luptătorii” care intraseră în Israel și au comis un adevărat masacru, ucigând aproape 1000 de civili. Între timp, Israelul se pregătește de o invazie terestră în Gaza, care să distrugă Hamas definitiv.

Armata se pregătește să invadeze Fâșia Gaza

Conform CNN, amploarea și sofisticarea incursiunii Hamas în Israel a făcut pe toată lumea să se întrebe dacă Iranul nu a avut nimic de-a face cu acest eveniment, mai ales că Teheranul a lăudat operațiunea. Cu toate acestea, iranienii au negat orice implicare directă, în timp ce americanii spun că nu există ”informații directe” care să lege Iranul de acest eveniment.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, adjunctul consilierului american pentru securitate națională, Jon Finer, a anunțat că ”SUA consideră că Iranul e în mare complicitate” la atacurile Hamas din Israel. Interesant, Hamas s-a întors împotriva Iranului timp de câțiva ani pentru sprijinul acordat dictatorului Siriei, președintele Bashar al-Assad, în timpul războiului civil al țării.

În cele din urmă, gruparea teroristă a revenit pe orbita Teheranului și a comunicat deschis cu Iranul și aliații săi paramilitari cu privire la obiectivele sale militante. Israelul spune că Iranul sprijină Hamas în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an.

ADVERTISEMENT

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a declarat în 2021 că grupul primește finanțare, arme și instruire din Iran, precum și unele fonduri care sunt strânse în țările arabe din Golf. Aliații paramilitari ai Iranului din regiune – și anume grupul armat șiit din Liban Hezbollah – s-au lăudat în mod repetat cu o coordonare în securitate cu grupurile islamiste palestiniene. O mare parte din lumea occidentală și unele țări arabe consideră că Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic sunt grupuri teroriste.

În așteptarea unei invazii din partea Israelului, teroriștii palestinieni au transmis că vor ucide mai multe persoane capturate în timpul atacului, astfel că familiile acestora sunt cu adevărat disperate. Tomer Shalom, un cetățean israelian a cărui fiică în vârstă de 20 de ani a dispărut din weekend, a declarat că capturarea ostaticilor de către militanții Hamas este o ”crimă împotriva umanității”.

ADVERTISEMENT

Shalom a declarat pentru CNN că fiica sa, Noam, l-a sunat speriat și plângând sâmbătă în jurul orei 8:30 de la un festival de muzică din sudul Israelului, după ce militanții Hamas au luat cu asalt evenimentul. ”Este dincolo de înțelegere. Nu vă puteți imagina această situație în care copiii vor dansa și știți, vă distrați și merg la club și nu se întorc acasă pentru că au fost capturați”, a spus Shalom.

Cel puțin 260 de persoane au murit în atacul festivalului și un număr necunoscut de revelatori au fost luați ostatici în Gaza, potrivit autorităților israeliene. Shalom a spus că fiica sa, un paramedic, a vorbit cu un prieten la telefon în jurul orei 9:15 sâmbătă, de la o ambulanță, unde un alt prieten era tratat pentru o rană împușcată.

ADVERTISEMENT

Între timp, forțele israeliene lovesc Gaza din aer după ce Hamas a amenințat că va ucide ostatici civili și va difuza execuțiile dacă atacurile aeriene vizează enclava fără avertisment. ”Dacă lăsăm acest lucru să se întâmple, dacă nu vom ridica vocea acum, vom normaliza situația… Ar trebui să ridicăm cu toții vocea, nu au voie să ia copii”, a spus Shalom.

ADVERTISEMENT
Tags: