LIVE Actualizat 09-10-2023
18:24

Război în Israel. Un soldat cu cetățenie română a murit în confruntări / Erdogan avertizează Israelul asupra unui atac ”la întâmplare” în Gaza

Război în Israel. Statele Unite spun că vor trimite ajutor suplimentar. Anunțul a fost făcut, duminică, de secretarul Apărării american, generalul Lloyd Austin.
09.10.2023 | 21:07
Razboi in Israel Un soldat cu cetatenie romana a murit in confruntari  Erdogan avertizeaza Israelul asupra unui atac la intamplare in Gaza
Peste 1.200 de persoane au murit până acum în confruntările dintre gruparea Hamas şi Israel Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
09-10-2023
18:24

Erdogan îi avertizează pe israelieni privind un atac ”la întâmplare” în Gaza

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit, luni, cu președintele Israelului, Isaac Herzog, anunță biroul de presă al liderului de la Ankara. Erdogan a subliniat că măsurile luate fără discernământ contra locuitorilor din Gaza ”vor spori și mai mult suferințele și spirala violenței în regiune”.

Erdogan a insistat, de asemenea, pentru ”restabilirea imediată a păcii în regiune”. Acesta a mai avertizat Israelul asupra unui atac ”la întâmplare” asupra civililor din Gaza în războiul împotriva Hamas, relatează Times of Israel.

Poziția Turciei vine la câteva ore după ce ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a ordonat un ”asediu complet” al Gazei, spunând că autoritățile din Israel vor tăia electricitatea și vor bloca intrarea alimentelor și a combustibilului.

Tot luni, Erdogan a vorbit cu Emirul din Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, cu prim-ministrul Najib Mikati al Libanului și cu liderul Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas.

 
09-10-2023
16:49

Oficiali Hamas: ”În prezent, nicio șansă de negocieri sau schimb de prizonieri”

Gruparea islamistă palestiniană Hamas, considerată una teroristă de către regimul Netanyahu și partenerii săi, nu este deschisă să negocieze un schimb de prizonieri cu Israelul în timpul conflictului. Anunțul a fost făcut luni, 9 octombrie, de un membru al biroului politic al militanților.

Operațiunea militară continuă… prin urmare, în prezent, nu există nicio șansă de negociere cu privire la problema prizonierilor sau orice altceva”, a declarat Hossam Badran, un oficial Hamas, pentru AFP, de la Doha.

 

 
09-10-2023
15:54

Netanyahu promite că ofensiva israeliană în Gaza va schimba faţa Orientului Mijlociu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seară că „războiul care a început în Gaza va schimba fața Orientului Mijlociu”. El a spus aceste cuvinte în timpul unei videoconferinţe pe care a avut-o cu șefii autorităților locale din așezările din zona Gaza, exprimându-și sprijinul pentru aceștia și coloniști.

 Netanyahu a mai spus: “Cu ce se va confrunta Hamas va fi dur şi teribil . Suntem deja în mijlocul campaniei, trebuie să fim puternici în aceste zile dificile. Această chestiune va dura timp și este nevoie de o poziție puternică în aceste zile grele”.

Ulterior, Netanyahu a postat pe Twitter un filmuleţ cu bombardamente aeriene israeliene asupra Gaza, însoţit de textul: “Am început. Israel va învinge”.

Peste 700 de israelieni au fost ucişi şi 2.150 au fost răniţi în 48 de ore, potrivit armatei israeliene. Pe de altă parte, în rândurile palestinienilor, peste 560 de persoane au fost ucise şi 2.900 rănite, potrivit autorităţilor locale.

09-10-2023
14:52

Şapte răniţi în atacurile cu rachete de lângă Ierusalim

Şapte persoane au fost rănite în atacul cu rachete în zona Ierusalimului. Două au fost rănite în urma unei explozii pe Muntele Adar, una dintre ele aflându-se în stare gravă.

De asemenea, un tânăr de 20 de ani a fost grav rănit de o rachetă în Abu Gosh, iar în Beitar Illit un băiat de 10 ani a fost grav rănit, iar alte trei persoane au fost rănite uşor.

În acelaşi timp, temându-se pentru escaladarea situaţiei Ministerul Educației din Israel a dat instrucțiuni, după evaluarea situației, să se pregătească pentru activitatea educațională online în toată țara, decizia urmând să fie luată la nivel local.

09-10-2023
14:17

Israelienii au eliminat o celulă teroristă infiltrată din Liban

Schimburi intense de focuri au loc la granița Israelului cu Libanul, iar locuitorii satelor din preajmă au fost instruiți să se refugieze în zonele protejate. Armata israeliană a anunţat că a omorât mai mulţi militanţi care au trecut graniţa din Liban, fără a specifica numărul acestora.

Ulterior, rețeaua libaneză „Al-Mayadeen” a transmis că Israelul a atacat în Liban orașele de graniță Al-Dahira, Ya’rin, Ita al-Sha’ab și, de asemenea, în orașul Marviin, iar purt[torul de cuvnt al armatei israeiene a informat că elicopterele de luptă atacă acum teritoriul libanez.

Între timp alarmele de atac aerian s-au auzit din nou la Ierusalim, după ora 16.00. Martorii spun că s-au auzit cel puţin zece explozii în zonă. Sunt indicii că unele rachete ale palestinienilor şi-ar fi atins ţintele la Beitar Illit (la sud-vest de Ierusalim) şi Abo Gosh (la nord-vest de Ierusalim), unde s-ar fi înregistrat şi victime. 

09-10-2023
12:45

Israelul a bombardat două tabere de refugiaţi în Gaza

Palestinienii anunţă că cel puţin 50 de persoane au murit luni după-amiază din cauza unui bombardament israelian asupra taberei de refugiaţi Jabalia, din nordul Fâşiei Gaza. De asemenea, numărul răniţilor este de ordinul zecilor.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nu mai puţin de 15 aşezări din Gaza vor fi evacuate complet. „Vom evacua astăzi toate așezările israeliene adiacente graniței cu Fâșia Gaza”, a spus acesta.

De asemenea se raportează că aviația israeliană a lansat rachete asupra moscheeii Al-Sousi din mijlocul taberei de pe plajă, așa cum este numită tabăra Jabalia.

Cel mai recent bilanţ legat de morți se ridică la 510 palestinieni în Gaza și peste 800 de israelieni. Mai mulți palestinieni au fost, de asemenea, uciși în Cisiordania ocupată. Peste 5.000 de răniţi au fost raportate de ambele părți ale conflictului.

09-10-2023
11:50

Numărul morţilor în Israel a crescut la 800

Numărul morților în Israel a crescut la 800, iar alte 2.400 de persoane au fost rănite, a informat postul de televiziune Kan TV.

Pe de altă parte, un reprezentant al grupării Hamas a spus că patru ostatici au fost uciși în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza. 

Videoclipul de mai jos arată momentul atacului asupra oraşului Ashkelon.

Jurnaliştii israelieni au mai scris că traficul aerian a fost oprit luni pentru aproximativ o jumătate de oră pe aeroportul Ben Gurion, din cauza unor rachete trase dinspre Fâşia Gaza. 

09-10-2023
10:32

Un soldat cu cetăţenie română a murit în confruntările din Israel

Între victimele confruntărilor dintre armata israeliană şi gruparea Hamas se află şi un militar cu dublă cetăţenie, română şi israeliană. 

Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu a transmis condoleanţe familiei soldatului ucis, într-un mesaj postat pe Twitter.

Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Varna, a confirmat şi el că o persoană care are şi cetăţenie română şi-a pierdut viaţa în conflictele din Israel. “Contextul internaţional impune şi mai multă solidaritate între statele partenere, care împărtăşim aceste valori. Mă refer aici la tragedia prin care trece şi poporul israelian, după cea prin care trece poporul ucrainean. România condamnă cu tărie atacurile teroriste asupra teritoriilor şi cetăţenilor statului israelian.

Şi îmi exprim regretul profund pentru victimele acestor atacuri şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate. Şi noi am primit astăzi vestea că un cetăţean, şi român, a decedat în aceste conflicte şi cred că statul israelian este îndreptăţit să îşi apere ţara cu toate forţele”, a spus Marcel Ciolacu.

09-10-2023
09:49

Hamas atacă oraşele Tel Aviv și Ierusalim cu rachete

Sirenele au dat din nou alarma în Tel Aviv, Ierusalim și în sudul Israelului. Un reporter CNN din Gaza a văzut tiruri de rachete, iar un reporter CNN din Ierusalim a auzit explozii de la ceea ce suna ca fiind sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului, care a interceptat rachetele lansate.

Hamas a confirmat ulterior pe rețelele de socializare că a tras cu rachete spre Ierusalim și Tel Aviv. Deocamdată, nu au fost raportate victime.

De asemenea, o rachetă a explodat în apropierea aeroportului Ben Gurin, din Tel Aviv, după cum arată imaginile postate pe reţelele de socializare.

În acelaşi timp, Yoav Gallant, ministrul apărării din Israel, a anunțat că va lansa un „asediu complet” asupra Fâşiei Gaza. „Fără energie, fără mâncare, fără apă, fără combustibil”, a spus Gallant.

După atacul fără precedent al grupării Hamas asupra Israelului, în care au fost uciși sute de civili, autoritățile israeliene conduse de premierul Benjamin Netanyahu au anunțat o operațiune de răzbunare majoră care vizează Fâşia Gaza. După această operațiune, a spus Netanyahu, Hamas nu va mai controla Fâșia Gaza.

09-10-2023
09:26

Israel pregăteşte invazia terestră în Fâşia Gaza

Israelul a masat 100.000 soldați de la granița cu Fâșia Gaza în pregătirea unei ofensive terestre împotriva Hamas, în opinia specialiţtilor o astfel de operațiune fiind inevitabilă. Totuşi, planurile pentru ofensiva împotriva Hamas devin din ce în ce mai complicate din cauza civililor răpiți de această organizație teroristă.

În plus, pentru că Hezbollah-ul susținut de Iran a lansat atacuri cu rachete la granița de nord a Israelului, riscul izbucnirii războiului pe multe fronturi a crescut.

Imagini live din Gaza:

În acelaşi timp, liderul Jihadului Islamic a anunțat că gruparea sa caută posibilitatea de a face schimb de prizonieri cu Israelul.

09-10-2023
08:25

Israel ar fi ignorat avertismentul Egiptului

Un oficial egiptean din serviciile de informații spune că Egiptul, o țară care a acționat adesea ca un intermediar între Israel și Hamas, a discutat în mod repetat despre „ceva mare” de ar urma să se întâmple, cu omologii săi israelieni, scrie The Times of Israel .

El acuză că oficialii israelieni s-au concentrat pe Cisiordania și au ignorat amenințarea din Gaza. De altfel, guvernul lui Netanyahu este alcătuit din susținători ai coloniștilor evrei din Cisiordania, cerând represalii în fața valului tot mai mare de violențe petrecute acolo în ultimele 18 luni.

“I-am avertizat că urmează foarte curând o escaladare a situației și că va fi uriaşă. Dar au subestimat astfel de avertismente”, a declarat oficialul, care a dorit să rămână anonim pentru că nu este autorizat să vorbească cu presa. 

Egiptul a devenit prima țară arabă care a făcut pace cu Israelul în 1979, dar politicile Israelului față de palestinieni i-au făcut nepopulari pe evrei pentru mulți egipteni de rând. De altfel, duminică, un polițist egiptean a ucis doi turiști israelieni și pe ghidul acestora în orașul Alexandria.

09-10-2023
07:47

Zece nepalezi şi un francez ucişi în Israel

Ministerul Afacerilor Externe din Nepal a anunțat că zece nepalezi au fost uciși în confruntările din Israel.

În același timp, Ministerul francez de Externe a anunțat că un cetățean francez a fost ucis în confruntări și alți opt sunt dispăruți. Anterior, Thailanda anunţase că 12 dintre cetăţenii săi au fost ucişi în Israel.

Pe de altă parte, compania aeriană low-cost Wizz Air a anulat toate zborurile către și dinspre Tel Aviv. Nu este prima companie aeriană care a făcut o astfel de mișcare, Air France a făcând același lucru duminică. „Din cauza situației din Israel, am anulat toate zborurile către și dinspre Tel Aviv până la o nouă notificare”, a trasmis Wizz Air, într-un comunicat.

Război în Israel. Statele Unite au anunțat că vor trimite sprijin suplimentar în Israel. În acest sens, forețele militare vor fi întărite în Orientul Mijlociu și va fi livrată mai multă muniție Israelului.

Război în Israel. SUA vor trimite sprijin suplimentar

Anunțul a fost făcut, duminică, de secretarul Apărării american, generalul Lloyd Austin. În Marea Mediterană va ajunge cel mai mare portavion al USS Gerald R. Ford. Totodată, vor fi trimise distrugătoare cu rachete ghidate, un crucişător și8 escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 şi A-10.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Pentagonul va suplimenta ajutorul militar, livrând inclusiv muniții, urmând să ajungă în zilele următoare. Generalul Lloyd Austin a dat asigurări că va fi consolidată poziția Departamentului Apărării în regiune.

Oficialul a declarat că SUA sunt alături de familiile din Israel care au pierdut oameni dragi în urma atacului pus la cale de Hamas. „Astăzi, ca răspuns la acest atac al Hamas asupra Israelului și în urma unor discuții detaliate cu președintele Biden, am ordonat mai multe măsuri pentru a consolida poziția Departamentului Apărării în regiune pentru a susține eforturile de descurajare regională.

ADVERTISEMENT

Am ordonat deplasarea Grupului de atac al portavioanelor USS Gerald R. Ford în Mediterana de Est. Acesta include portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78), crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG 60), precum și distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) și USS Roosevelt (DDG 80). De asemenea, am luat măsuri pentru a spori escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene ale SUA din regiune.

Statele Unite mențin forțe pregătite la nivel global pentru a consolida și mai mult această postură de descurajare, dacă este necesar”, a transmis Lloyd Austin, secretarul american al Apărării.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu

De altfel, americanii punctează faptul că că Statele Unite oferă un „sprijin de fier” armatei Israelului pentru a apăra poporul în contextul atacurilor teroriste. Președintele Joe Biden a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu, dându-i asigurări că sprijinul militar „este pe drum”.

Casa Albă a transmis că drapelele SUA din Capitoliu vor fi arborate la jumătate de catarg, în semn de solidaritate cu Israel. “Președintele și vicepreședintele au fost informați în această dimineață de către consilierii de securitate națională cu privire la situația din Israel.

ADVERTISEMENT

Ei vor continua să primească informații actualizate, iar oficialii Casei Albe vor rămâne în contact permanent cu partenerii noștri israelieni”, a transmis Casa Albă.

ADVERTISEMENT
Tags: