News

Război în Israel. Hamas e gata să elibereze din ostatici, în schimbul unui armistiţiu de cinci zile / Israel a preluat controlul în Gaza. Update

Situaţia umanitară din Fâşia Gaza se înrăutăţeşte, iar OMS avertizează că Spitalul Al Shifa a devenit un cimitir, cadavrele neputând fi scoase din incintă.
14.11.2023 | 15:10
Razboi in Israel Hamas e gata sa elibereze din ostatici in schimbul unui armistitiu de cinci zile  Israel a preluat controlul in Gaza Update
Situaţia umanitară din Fâşia Gaza rămâne una disperată Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-11-2023
13:16

Israel anunţă că a preluat controlul în Gaza

Armata israeliană a anunţat marţi că a preluat controlul asupra Parlamentului Hamas, cartierului general al guvernului, sediilor poliţiei Hamas şi asupra unei facultăţi de inginerie care era folosită pentru producţia şi dezvoltarea de arme.

Pe reţelele sociale au apărut imagini care îi arată pe soldaţii israelieni desfăşurând drapelul alb-albastru al Israelului pe o estradă din faţa Parlamentului, precum şi soldaţi pozând în faţa unui zid pe care este scris “Sediul poliţiei militare”.

Parlamentul palestinian, care ar fi trebuit să îşi aibă sediul la Ramallah în Cisiordania ocupată, unde este instalată Autoritatea palestiniană, este inactiv de ani de zile şi a fost dizolvat oficial în 2018. După ce Hamas a alungat Autoritatea palestiniană din Gaza în 2007, cele două teritorii palestiniene depind de fapt de autorităţi paralele.

În Fâşia Gaza, bombardamentele israeliene de pe mare şi din aer, iar de acum şi cu tancuri s-au soldat cu peste 11.000 de morţi, dintre care două treimi sunt femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas le-a spus mediatorilor din Qatar că gruparea este gata să elibereze până la 70 de femei și copii reținuți în Gaza în schimbul unei încetări a focului de cinci zile.

Aproape 180 de pacienţi de la Spitalul Al Shifa au fost îngropaţi într-o groapă comună

„Încetarea focului ar trebui să includă o încetare completă a focului și să permită ajutor și asistență umanitară peste tot în Fâșia Gaza”, a declarat Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, într-o înregistrare audio postată pe canalul Telegram al grupului.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, gruparea teroristă susține că un ostatic de 19 ani a fost ucis în atacurile aeriene israeliene. Pe rețelele de socializare a apărut un videoclip care o arată pe Noa Marciano, un soldat israelian, care susține că a fost ținută captivă timp de patru zile. Videoclipul este apoi întreupt, după care este înfăţişat corpul inert al tinerei.

Brigăzile Al Qassam susţin că Noa Marciano a fost ucisă într-un atac aerian israelian, pe 9 noiembrie. Forțele de Apărare Israelului (IDF) nu au confirmat încă oficial decesul fetei, dar purtătorul de cuvânt Daniel Hagari a declarat că IDF va oferi tot sprijinul necesar familiei acesteia.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, autoritățile israeliene au confirmat că o activistă pentru pace canadiano-israeliană, despre care se credea că a fost răpită pe 7 octombrie, a fost de fapt ucisă în timpul unui atac asupra unui kibbutz.  Idit Shamir, ambasadorul Israelului la Toronto, a declarat că Vivian Silver, în vârstă de 74 de ani, a fost ucisă în Kibbutz Beeri.

Nu se știe deocmdată cum au fost identificate rămășițele lui Vivian Silver sau de ce autorităților le-au luat aproape cinci săptămâni pentru a comunica vestea. Fiul ei, Yonatan Zeigen, a declarat pentru CBC News că trupul mamei sale a fost găsit mai demult în kibbutz, dar că identitatea ei a fost stabilită abia acum. Silver, născută în Winnipeg, s-a mutat în Israel în 1974. Timp de aproape 50 de ani, ea a pledat pentru pace și a lucrat pentru a îmbunătăți situația palestinienilor. Organizația Women Wage Peace a tranmis că Silver a fost ucis în casa ei din kibbutz.

ADVERTISEMENT

În plan umanitar, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că spitalul din Gaza este asemănător cu un cimitir și că trupurile morților cu greu pot fi îngropate. Spitalul Al Shifa din nordul Gazei s-a aflat în prima linie a luptei intense în ultimele zile. În timp ce Forțele de Apărare Israeliene susțin cu fermitate că comandamentul Hamas este situat în tunelurile de sub spital, gruparea teroristă și conducerea spitalului neagă acest lucru.

“Sunt cadavre în spital pe care nimeni nu le poate scoate de acolo, nici măcar să îngroape sau să le ducă la morgă. Spitalul nu mai funcționează deloc normal. A devenit practic un cimitir”, a spus un purtător de cuvânt al OMS.

ADVERTISEMENT

Al Jazeera îl citează pe directorul Spitalului Al Shifa, Mohammad Abu Salmiyah, care a spus că au trebuit să îngroape 179 de persoane, inclusiv bebeluși și pacienți care au murit în unitatea de terapie intensivă, într-o groapă comună din interiorul complexului spitalului. Directorul spitalului, Mohamed Abu Selmia, a declarat pentru BBC că autoritățile israeliene încă nu au permis scoaterea cadavrelor în descompunere din spital, iar câinii au început să intre în clădire și să smulgă bucăţi din cadavre.

ADVERTISEMENT