News

UE se „bagă singură în seamă” în conflictul dintre Israel și Hamas. Planul de pace „irelevant” pentru Gaza

UE, un actor pe margine în conflictul dintre Israel și Hamas. Bruxelles invocă un plan de pace „irelevant” pentru Fâșia Gaza
02.11.2023 | 13:42
UE se baga singura in seama in conflictul dintre Israel si Hamas Planul de pace irelevant pentru Gaza
Războiul dintre Israel și Hamas se dovedește o pălărie prea mare pentru UE / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

UE se dovedește a fi un actor irelevant în criza declanșată de gruparea teroristă Hamas în Orientul Mijlociu. Propunerile europene pentru un summit internațional pentru pace sunt doar o discuție inutilă, spun diplomații. Un „plan de pace” invocat de UE în fața crizei din Orientul Mijlociu este, în realitate, un plan pentru a potoli disensiunile dintre cei 27, incapabili să vorbească pe o singură voce cu ocazia unei noi crize internaționale.

Incapabili să se pună de acord

Sub amenințări teroriste, capitalele occidentale ridică colectiv din umeri, în timp ce drapele palestiniene invadează străzile și apar svastici și alte simboluri antisemite în Franța, Germania, Austria, Italia sau Suedia. Și, în fața conflictului care zguduie Orientul Mijlociu de mai bine de trei săptămâni, ONU este divizată, altfel foarte vocală în a critica Israelul. Consiliul său de Securitate rămâne incapabil să se pună de acord asupra unei rezoluții, iar instituția se află într-un impas.

ADVERTISEMENT

Pe Twitter, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat indignarea față de bombardarea de către Israel a taberei de refugiați Jabalia din Fâșia Gaza: „Având în vedere numărul mare de victime civile și amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia, suntem serios îngrijorați de faptul că acestea sunt atacuri disproporționate care ar putea constitui crime de război”.

Iar SUA au condamnat cu fermitate violențele comise de coloniștii israelieni în Cisiordania. În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, i-a atacat dur pe coloniștii israelieni a căror violență este „incredibil de destabilizatoare și contraproductivă pentru securitatea pe termen lung a Israelului, pe lângă faptul că este, desigur, extrem de dăunătoare pentru palestinienii care trăiesc în Cisiordania”. Peste 125 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de soldați sau coloniști israelieni începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

ADVERTISEMENT

Israel: „Nu știm ce ar însemna acest summit”

Săptămâna trecută, cei 27 de lideri naționali ai UE au cerut organizarea unei „conferințe internaționale de pace”, pe lângă inițiativele diplomatice și de securitate care să abordeze conflictul israeliano-palestinian de lungă durată, în urma recentului război dintre Israel și Hamas.

Aceasta a fost cea mai recentă încercare a blocului comunitar de a influența evenimentele din Orientul Mijlociu, după o serie de dezacorduri deschise între înalții oficiali cu privire la modul de gestionare a crizei. Dar, la o săptămână după ce apelul a fost lansat în cadrul unei reuniuni a liderilor de la Bruxelles, întrebările cheie cu privire la locul unde va fi găzduit un astfel de summit, cine va participa și care vor fi obiectivele acestuia rămân fără răspuns, notează Politico.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al misiunii israeliene pe lângă UE a declarat că „nu suntem în măsură să spunem dacă vom participa sau nu, deoarece nu știm încă ce ar însemna (acest summit) de fapt”, adăugând că, până în prezent, nici un oficial european nu a luat legătura cu privire la această inițiativă. Misiunea palestiniană pe lângă UE nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Potrivit unui diplomat UE, care a vorbit sub protecția anonimatului, diverse țări europene se luptă în culise pentru a găzdui această reuniune ipotetică. „Dar atâta timp cât nu este clar dacă este ceva ce se dorește, întreaga discuție despre locație este stupidă și irelevantă”, a declarat diplomatul.

ADVERTISEMENT

Liderii UE „se bagă pur și simplu în seamă”

Confuzia persistentă arată cum UE se chinuie să demonstreze că este atât relevantă, cât și unită în ceea ce privește conflictul din Orientul Mijlociu. Liderii europeni au petrecut ore întregi pentru a decide dacă să ceară o singură „pauză” umanitară sau mai multe „pause” în timpul luptelor în timpul summitului de săptămâna trecută.

Diplomați care au vorbit în privat, au declarat pentru  că această zbatere în căutarea unor lucruri raționale de spus arată cum liderii UE pur și simplu „se bagă singuri în seamă” și se produc în fața unui public inflamat de conflictul dintre Israel și Hamas, în loc să încerce în mod serios să aducă pacea pe masă.

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a numărat printre cei care au insistat cel mai mult pentru un limbaj mai ambițios în ceea ce privește conferința de pace în timpul summitului liderilor UE. El a susținut că aceasta ar putea oferi o soluție la decenii de conflict israeliano-palestinian.

După summitul de la Bruxelles, socialistul spaniol și-a exprimat speranța că un astfel de eveniment ar putea oferi „o soluție politică și diplomatică la un conflict care durează de prea mult timp” și ar putea asigura coexistența pașnică între Israel și teritoriile palestiniene ocupate în două state. Spania a găzduit în 1991 conferința de la Madrid, care a lansat negocierile de la Oslo pentru această regiune.

Pentru președintele Consiliului European, Charles Michel, acordul de a promova o conferință de pace „semnalează în mod clar voința noastră politică, arătând unanimitate, arătând că suntem uniți și gata să jucăm un rol puternic alături de alți parteneri”.

„Orgoliu clasic al UE”

Însă alte țări UE sunt mai critice. Doi diplomați UE au susținut că Sanchez a făcut apel la un public intern pentru a consolida sprijinul partidelor de stânga pro-palestiniene, în timp ce încearcă să construiască o nouă coaliție guvernamentală în următoarele luni, după alegeri neconcludente.

„Aceasta este o discuție tipică în interiorul UE, care nu are nimic de-a face cu realitatea de pe teren”, a declarat un oficial UE despre summitul pentru pace. „Înțelegem că Sanchez vrea să organizeze o conferință de presă internațională din motive interne. Dar să fim realiști: SUA au impact și unele țări din Golf au, dar noi nu – chiar dacă am fi cu toții pe aceeași lungime de undă, ceea ce nu este cazul. Este orgoliul clasic al UE să creadă că avem un rol de jucat aici”.

Într-adevăr, în timp ce liderii UE au petrecut cinci ore dezbătând formularea declarației lor de săptămâna trecută, Hamas a lansat rachete spre Israel, iar atacurile aeriene israeliene au continuat în Fâșia Gaza, în timp ce tancurile israeliene au început operațiunea terestră în Gaza, liderii israelieni jurând să distrugă organizația Hamas și să recupereze peste 200 de ostatici.

Un eșec, fără actorii relevanți

În ciuda faptului că 27 de lideri UE, reprezentând cel mai mare bloc comercial din lume, au susținut cu toții apelul pentru o conferință de pace, nici măcar Haaretz, un ziar israelian de stânga, nu a menționat declarația liderilor UE din weekend. Arătând o urmă de scepticism, cancelarul german Olaf Scholz a calificat vineri conferința de pace drept un „semnal bun”, dar a adăugat că „o astfel de inițiativă poate funcționa doar dacă toți ceilalți care sunt, de asemenea, importanți participă, astfel încât aceasta să devină o realitate”. Cu alte cuvinte: fără participarea Israelului, a Autorității Palestiniene și a altor actori relevanți, orice conferință de pace va fi un eșec.

„Să așteptăm și să vedem ce presupune acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii israeliene, subliniind în același timp că Israelul se concentrează acum pe „eliminarea” Hamas. „Principalul nostru obiectiv acum este organizația militară. Vrem să distrugem Hamas, vrem să eliberăm toți ostaticii, aici se află toate resursele și gândirea noastră în acest moment”.

O tentativă de conferință de pace la Cairo la începutul acestei luni, la care Israelul nu a participat și unde Statele Unite au fost reprezentate de ambasadorul lor local, nu a avut nici un impact demonstrabil asupra situației. Liderii UE trebuie să evite o inițiativă exclusiv europeană, a declarat Pierre Vimont, un fost trimis special pentru o inițiativă franceză anterioară privind o inițiativă de pace în Orientul Mijlociu.

„Ar trebui să fie o inițiativă regională căreia Europa să îi acorde întregul său sprijin. Europa poate aduce idei creative și își poate etala propria agilitate diplomatică în sprijinul țărilor arabe. Dar actorii regionali ar trebui să fie cei care să convoace un summit”, a spus el.

Cei 27, neputincioși în fața conflictului Israel-Hamas

Obiectivul inițial a fost organizarea conferinței „în următoarele șase luni”, a declarat un oficial spaniol la Madrid, argumentând că dinamica actuală, cu Israelul care își intensifică atacurile în Gaza, nu este momentul potrivit pentru o astfel de inițiativă. Dar chiar și acest este neclar acum. Ideea a fost preluată acum de șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a adăugat oficialul. Solicitat să ofere mai multe detalii, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu are alte informații despre acest plan și a reiterat că UE „sprijină organizarea unei conferințe internaționale de pace în curând”.

Intervenind după o ruptură deschisă între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful Consiliului European, Charles Michel și cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, cu privire la conflict, confuzia din jurul apelului UE pentru o conferință de pace se adaugă la sentimentul că blocul comunitar este neputincios când vine vorba de războiul dintre Israel și Hamas.

„UE, ca entitate, nu va fi capabilă să poarte o astfel de conferință din cauza dezacordurilor interne, dar și pentru că îi lipsește credibilitatea”, a declarat Erwin van Veen de la Institutul Clingendael, un think tank olandez. „Statele Unite nu au nici un fel de credibilitate din cauza sprijinului lor neclintit pentru Israel. O soluție ar putea fi găsită într-o coaliție de state membre ale UE cu o mai mare conștientizare istorică a problemei, cum ar fi Franța, Spania și Irlanda, combinate cu Turcia și Arabia Saudită ca puteri regionale”.

ADVERTISEMENT