News

Război în Israel. Încă 41 de români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza. Update

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în a 34-a zi, iar OMS este îngrijorată de situaţia umanitară din Fâşia Gaza, unde mii de copii se îmbolnăvesc zilnic.
09.11.2023 | 23:52
Razboi in Israel Inca 41 de romani si membri de familie ai acestora au iesit din Fasia Gaza Update
Situaţia din Gaza îngrijorează organizaţiile umanitare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
09-11-2023
21:52

MAE anunță că alți 41 de cetățeni români au ieșit din Fâșia Gaza pe la frontiera Rafah

Joi seara, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah. Ei vor ajunge în ţară în perioada următoare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, 9 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo”, a transmis MAE, joi seară, într-un comunicat de presă.

În acest moment, cei 41 de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE şi reprezentanţi ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoţiţi până la Cairo de a doua echipă mobilă a Celulei de Criză MAE.

Cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România în perioada următoare. MAE anunță că, până la acest moment, un grup de 93 de cetăţeni români şi membri de familie au ajuns în România miercuri, 8 noiembrie 2023.

09-11-2023
13:25

Punctul de la Rafah a fost redeschis, cei 51 de români blocaţi la graniţă vor trece din Gaza în Egipt

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis joi şi vor continua procedurile de evacuare pentru cetăţenii statelor care primiseră, cu o zi înainte, permisiunea autorităţilor israeliene şi egiptene de a tranzita acest punct către Egipt, inclusiv pentru cei 51 de cetăţeni români şi membri de familie.

“În continuarea informaţiilor privind demersurile pentru evacuarea din Fâşia Gaza a cetăţenilor români şi membrilor de familie care au solicitat acest lucru, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane.

Astfel, astăzi vor continua procedurile de evacuare pentru cetăţenii statelor care primiseră, pentru data de 8 noiembrie a.c., permisiunea autorităţilor israeliene şi egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt (R.A.Egipt), inclusiv pentru cei 51 de cetăţeni români şi membri de familie”, se arată într-un comunicat MAE.

Totodată, echipele consulare mobile vor acorda asistenţă şi protecţie consulară specifică atât în punctul de trecere a frontierei Rafah, cât şi pe durata transferului până la Cairo, de unde vor fi transportaţi în România.

Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu ceilalţi cetăţeni români şi membri de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza. De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor de evacuare.

Statele Unite ale Americii au bombardat Siria pentru a doua oară în câteva săptămâni, atacând o instalație despre care Pentagonul spune că este folosită de Gărzile Revoluționare iraniene și de grupurile afiliate. Pe de altă parte, o dronă a atacat baza aeriană Al-Harir din nordul Irakului, unde se află staţionate trupele americane.

În Siria şi Irak se află staţionaţi 3.400 militari americani

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că loviturile din Siria au fost efectuate de două avioane de luptă americane F-15 și că este un răspuns la atacurile recente asupra forțelor americane. 45 de soldați americani au suferit leziuni cerebrale traumatice sau răni minore, în urma acestor atacuri.

ADVERTISEMENT

Austin a mai spus că atacurile asupra trupelor americane trebuie să înceteze, iar dacă totuşi atacurile forțelor susținute de Iran împotriva forțelor americane continuă, SUA „nu vor ezita să ia măsuri suplimentare necesare pentru a ne proteja poporul”.

Toate acestea au loc pe fondul creșterii îngrijorărilor că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea răspândi în Orientul Mijlociu și ar putea transforma trupele americane din baze izolate în ținte. Statele Unite au trimis nave de război și avioane de luptă în regiune de la izbucnirea conflictului Israel-Hamas, pe 7 octombrie, inclusiv două portavioane, pentru a încerca să descurajeze Iranul și grupurile susținute de această ţară.

ADVERTISEMENT

În prezent, există aproximativ 900 de militari americani în Siria și 2.500 în Irakul vecin, ca parte a unei misiuni de consiliere și asistare a forțelor locale care încearcă să prevină renașterea Statului Islamic, care a ocupat mari părți din ambele țări în 2014, dar a fost învins ulterior.

Fâșia Gaza se confruntă cu un risc crescut de răspândire a bolilor, din cauza bombardamentelor aeriene israeliene care au perturbat sistemul de sănătate, accesul la apă curată și au determinat oamenii să se înghesuie în adăposturi, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

ADVERTISEMENT

„Pe măsură ce numărul morților și răniților din Gaza continuă să crească din cauza intensificării ostilităților, a supraaglomerării intense și a perturbării sănătății, sistemele de apă și canalizare reprezintă un pericol suplimentar: răspândirea rapidă a bolilor infecțioase”, a transmis OMS.

„Apar deja unele tendințe îngrijorătoare”, a adăugat OMS. Lipsa de combustibil din enclava dens populată a făcut ca instalația de desalinizare să se închidă, crescând riscul de infecții bacteriene, cum ar fi răspândirea diareei. OMS a anunţat că de la jumătatea lunii octombrie au fost raportate peste 33.551 de cazuri de diaree, majoritatea la copii sub vârsta de cinci ani.

ADVERTISEMENT

Numărul copiilor infectați a crescut semnificativ, comparativ cu o medie de 2.000 de cazuri pe lună în acea grupă de vârstă, în 2021 și 2022. Lipsa de combustibil a perturbat, de asemenea, colectarea deșeurilor solide, creând „un mediu propice propagării rapide și pe scară largă a insectelor şi rozătoarelor, transmiţătoare de boli”.

ADVERTISEMENT
Tags: