News

Război în Kiev pe desovietizarea monumentelor. Patria Mamă, „Baba” care înghite 700.000 de euro

Uriașa statuie Patria Mamă din Kiev, fără emblema URSS. Prețul eliminării simbolurilor sovietice stârnește controverse în plin război.
02.08.2023 | 08:08
Razboi in Kiev pe desovietizarea monumentelor Patria Mama Baba care inghite 700000 de euro
Eliminarea simbolurilor sovietice de pe uriașa statuie este apreciată ca „risipă de bani”, în vreme de război / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile ucrainene înlocuiesc stema URSS de pe uriașul monument Patria Mamă din Kiev. Astfel, secera și ciocanul au fost îndepărtate și urmează să fie ridicat în locul lor tridentul (Tryzub) , ca emblemă oficială a țării. Dar nu toată lumea este mulțumită de prețul acestei operațiuni.

Baba cu secera și ciocanul în mână

Ucrainenii au început de mult să „derusifice” monumentele moștenite din vremea URSS, răspândite în număr mare pe teritoriul țării. Dar mulți localnici din capitala Kiev se întreabă acum dacă modificarea radicală a monumentului celebru Patria Mamă este cel mai bun mod de a folosi resursele țării, în timp ce nevoile de război sunt presante.

ADVERTISEMENT

Statuia Patria Mamă, înaltă de 62 de metri, face parte din complexul monumental al Muzeului de Istorie a Ucrainei în cel de-al Doilea Război Mondial. Patria Mamă este reprezentată, evident, de o femeie – alintată pe plan local sub numele de Baba – și se află pe vârful unui deal de pe malul drept al Kievului, din 1981. Privind sever spre est, Baba ține în mâna dreaptă o sabie lungă de 16 metri și un scut lung de opt metri în stânga. Dar există o problemă pentru o țară aflată în război cu Rusia: pe scut sunt secera și ciocanul, simbolurile folosite ca emblemă a fostei URSS.

Depășirea „consecințelor sovietizării și rusificării”

Duminică, muncitorii au început să demonteze emblema sovietică – bucată cu bucată. „Am vrut să urmărim, dar nu ne-au permis să ne apropiem din motive de securitate”, a declarat pentru Politico Viktoria Andrienko, o ucraineană care a sosit luni pentru a urmări procesul de dezmembrare împreună cu familia ei. „Statuia este un simbol. Susțin această decizie, dar trebuia luată de mult timp. Ar fi trebuit să scoată emblema URSS cu mult timp în urmă”.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, guvernul de la Kiev a decis că a venit timpul să schimbe simbolul gigantic al dominației sovietice asupra Ucrainei și să înlocuiască secera și ciocanul cu stema Ucrainei, un trident. „Există o cerere publică serioasă pentru procesul de depășire a consecințelor sovietizării, rusificării Ucrainei”, a declarat Oleksandr Tkacenko, fost ministru al Culturii din Ucraina, la începutul acestei luni.

„Risipă de bani”

„Lucrăm la acest proiect încă de anul trecut, când 85% dintre ucraineni au susținut schimbarea prin vot online”, a adăugat el. Tkacenko a demisionat la începutul lunii iulie, în urma unui apel la reducerea cheltuielilor din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Tkacenko a fost un susținător al mai multor proiecte ample și costisitoare. Cu toate acestea, nu toți ucrainenii cred că cheltuirea banilor pe eliminarea simbolurilor sovietice este o idee bună acum, în plin război și în momentul în care Moscova își intensifică producția de drone și arme.

ADVERTISEMENT

Medicul militar Viktor Prilipenko a declarat că lucrările de modificare a monumentului Patria Mamă ei sunt „cu siguranță nepractice”, deoarece „armata are un deficit semnificativ de drone de atac și recunoaștere. Astfel de cheltuieli au, de asemenea, un efect negativ asupra moralului soldaților. Aceasta nu este o redenumire a unei străzi, care costă puțini bani, cu o operațiune care costă milioane de grivne”. Punctul de vedere de pe linia frontului, a spus Prilipenko, este că modificarea statuii este „o risipă de bani”.

„Este, de asemenea, un simptom al lipsei creării unei strategii militare de stat pentru cheltuielile civile”, a adăugat el. „Vedem cum oamenii de stat merg adesea în străinătate pentru a cere nu numai arme, ci și asistență financiară și, imediat, vedem risipa banilor contribuabililor. Dacă ar exista o strategie, am vedea știri despre invențiile oamenilor noștri de știință pentru armată, lansarea liniilor de producție pentru echipamente militare interne, construirea de adăposturi fiabile, implicarea întreprinderilor în construcția de adăposturi în complexe rezidențiale, deschiderea liniilor locale de producție pentru lucruri de bază, cum ar fi măștile, care sunt încă țesute de mâinile voluntarilor, crearea de module de instalare rapidă, etc”.

ADVERTISEMENT

700.000 de euro, dar nu de la stat

Ministerul Culturii și Politicii Informaționale a declarat în repetate rânduri că statul nu a cheltuit nici măcar o singură grivnă pentru proiect, care este estimat să coste 28 de milioane de grivne (aproximativ 700.000 de euro), și că banii provin de la întreprinderile mari. Acest lucru a mai atenuat indignarea, chiar dacă doar puțin.

„Deci, dacă nu sunt bani de la buget înseamnă că îi poți cheltui oricum vrei? Aceasta înseamnă 700.000 de euro. Mai mult de 2.000 de drone FPV, de exemplu, sau 240 de puști cu lunetă, 350 de camere de termoviziune de bună calitate sau multe altele. De ce schimbarea stemei URSS într-un trident chiar acum este o nevoie mai urgentă decât consolidarea sprijinului tehnic al armatei este un mister pentru mine”, a scris Diana Stavska, un dentist din Kiev, care cumpără și provizii de la voluntari pentru armata ucraineană, într-o postare pe Facebook.

În urma unui val de indignare publică cu privire la cheltuielile guvernamentale excesive, Zelenski a emis o declarație video pe 20 iulie, cerând guvernului să-l concedieze pe Tkacenko. „Muzeele, centrele culturale, simbolurile, serialele TV – toate acestea sunt importante, dar acum avem alte priorități. Găsiți fonduri nebugetare. Statul trebuie să-și concentreze atenția maximă asupra nevoilor de apărare”, a declarat Zelenski – el însuși o fostă vedetă de televiziune – în comunicat.

„Cultura, la fel de importantă ca dronele”

Tkacenko, care a spus că a demisionat înainte ca președintele să ceară demiterea sa, a fost sfidător până la capăt, amintind de o replică similară dată de Churchill: „Unii spun că nu este momentul să cheltuim bani pe cultură în timpul războiului. Dar spuneți-mi atunci, pentru ce luptăm? Nu luptăm pentru cultura, identitatea, limba și istoria noastră? Cultura în timpul războiului este la fel de importantă ca dronele”, a spus el într-o declarație vineri, în aceeași zi în care parlamentul ucrainean i-a aprobat demisia.

Potrivit Ministerului Culturii, Metinvest Group, deținut de Rinat Ahmetov – cel mai bogat om din Ucraina și proprietarul clubului de fotbal Șahtior Donețk – va fabrica tridentul ce va înlocui simbolul URSS, în calitate de unul din partenerii financiari ai proiectului. Oțelul pentru trident ar fi trebuit să provină de la oțelăria Zaporijstal (simbol al rezistenței ucrainene) , dar pe 25 iulie ministerul a declarat că oțelul european trebuie utilizat, deoarece cel local nu îndeplinește cerințele tehnice.

Zaporijstal a protestat împotriva deciziei, susținând că oțelul său este perfect adaptat pentru această lucrare. „Credem că oțelul produs la fabricile ucrainene ar trebui să fie folosit la astfel de monumente maiestuoase ca simbol al rezistenței la agresiunea rusă”, a declarat compania într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: