News

Succese ale invadatorilor ruși în Ucraina. Soldații lui Putin au pătruns în două orașe strategice

După ziua de sâmbătă în care armata rusă a bătut pasul pe loc, dimineața zilei de duminică a adus succese notabile, soldații ruși pătrunzând în două orașe cu importanță strategică.
27.02.2022 | 09:18
Succese ale invadatorilor rusi in Ucraina Soldatii lui Putin au patruns in doua orase strategice
Vehicul blindat rusesc distrus în timpul invaziei în Ucraina/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Armata rusă pare să-și fi reluat înaintarea în cursul dimineții, blindatele sale ajungând în orașul Harkiv, al doilea ca mărime din  Ucraina.

În acest moment, se dau lupte grele pentru respingere atacului de către armata ucraineană.

De asemenea, a fost ocupată în întregime Nova Kahovka din sudul Ucrainei, un orășel amplasat strategic pe  fluviul Nipru.

ADVERTISEMENT

Lupte de stradă la Harkiv

Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale din Harkiv, a anunțat că vehicule militare rusești au pătruns în oraș, transmite BBC.com. Este vorba de vehicule ușoare, nu de coloane de tancuri.

Sinegubov le-a cerut locuitorilor să nu iasă pe străzi afirmând că trupele rusești au ajuns în centrul orașului. „Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civililor li se cere să nu iasă pe străzi”, a spus oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Există informații potrivit cărora se duc lupte de stradă între ruși și ucraineni

În timpul nopții, a fost lovită și o conductă de gaze din zona Harkiv.

Harkiv, aflat în nord-estul Ucrainei, este al doilea oraș ca mărime al țării, iar până acum trupele rusești nu au reușit să-l ocupe, deși se află relativ aproape de graniță.

Ofensivă reluată și în sudul Ucrainei

De asemenea, presa ucraineană a confirmat ocuparea orașului Nova Kahovka. Deși nu este o localitate mare, orașul este amplasat pe fluviul Nipru și oferă un cap de pod pentru trupele ruse care au pornit din Crimeea.

ADVERTISEMENT

Primarul localității Volodimir Kovalenko a precizat că trupele rusești au ocupat clădirea municipalității și au îndepărtat steagurile ucrainene de pe clădiri.

Până în momentul de față, cele mai importante succese ale armatei ruse au fost obținute pe frontul de sud, unde trupele care au avut ca punct de plecare Crimeea amenință acum orașele Herson, Mikolaiv și Melitopol.

ADVERTISEMENT

Armata rusă din zonă are două direcții de înaintare: una către vest, care are ca obiective ocuparea orașului Odessa și apoi ajungerea la gurile Dunării, și cealaltă către est pentru a face joncțiunea cu trupele din republicile separatiste Donețk și Lugansk.

ADVERTISEMENT