LIVE Actualizat 12-06-2022
18:32

Război în Ucraina, ziua 109. Putin le cere cetățenilor să fie uniți, în discursul de Ziua Rusiei. Un britanic care lupta pentru Ucraina a fost ucis la Severodonețk

Uzina chimică din Severodonețk a devenit punctul central al luptelor între ucraineni și ruși pentru controlul regiunii Donbas, însă bombardamentele rusești au vizat și infrastructura energetică din zonă.
12.06.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 109 Putin le cere cetatenilor sa fie uniti in discursul de Ziua Rusiei Un britanic care lupta pentru Ucraina a fost ucis la Severodonetk
Trupele ucrainene continuă să reziste la Severoodonețk. Colaj Fanatik/ Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
12-06-2022
18:32

Armata rusă nu intenționează să ia cu asalt uzina chimică din Severodonețk

Un oficial al republicii separatiste Lugansk a afirmat că forțele rusești nu intenționează să ia cu asalt uzina chimică Azot din Severodonețk, unde s-au retras militarii ucraineni din zonă, informează agenția Interfax, citată de News.ro.

Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Acesta a spus că s-au purtat negocieri cu ucrainenii aflați în perimetrul uzinei, însă nu s-a ajuns la niciun acord. Militarii ucraineni ar fi cerut să li se acorde posibilitatea retragerii într-o zonă aflat sub controlul autorităților de la Kiev, însă cererea lor a fost respinsă.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, afirmase anterior că aproximativ 800 de civili, inclusiv copii, se adăpostesc în buncărele din uzina chimică Azot.

12-06-2022
17:31

Un fost soldat britanic a fost ucis luptând alături de ucraineni

Jordan Gatley, un britanic care s-a dus să lupte ca voluntar alături de armata ucraineană a fost ucis în luptele de la Severdonețk, informează BBC.com.

Gatley fusese militar într-un regiment britanic de pușcași până în luna martie a acestui an. Imediat după lăsarea la vastră, britanicul s-a dus să lupte alături de ucraineni.

Dean Gatley, alături de fiul său Jordan

Tatăl său i-a anunțat decesul printr-o postare pe Facebook. „Războiul împotriva Europei astfel că, după o atentă reflecție, a decis să meargă în Ucraina să ajute (…) Jordan și echipa lui erau atât de mândri de efortul pe care-l făceau și deseori îmi spunea că misiunile lor sunt periculoase, dar necesare. Îi plăcea ceea ce făcea și suntem foarte mândri de el. A fost un erou și va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a scris Dean Gatley.

Un mesaj de condoleanțe a fost postat pe Twitter de către Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski. „Ne vom aminti întotdeauna contribuția sa la apărarea Ucrainei și a lumii libere”, a scris Podoliak.

12-06-2022
14:38

Vladimir Putin, apel la unitatea cetățenilor în discursul său de Ziua Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a făcut un apel către cetățenii țării sale să rămână uniți și să dea dovadă de ”patriotism” în aceste vremuri. Mesajul a fost transmis în timpul unui discurs pe care l-a ținut de Ziua Rusiei.

”Astăzi, suntem deosebit de conștienți de cât de important este pentru Patrie, pentru societatea noastră, pentru oameni să fim uniți. O astfel de unitate, devotament față de Patrie, responsabilitate pentru ea ne-au fost lăsate moștenire de strămoșii noștri”, a declarat Putin, conform BBC.

Dictatorul de la Kremlin este convins că unitatea și devotamentul față de patria-mamă au o mare putere și au devenit mai puternice de-a lungul istoriei țării.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. 

Peste un an, pe 12 iunie 1991, a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

12-06-2022
12:38

Rute stabilite prin România și Polonia pentru exportul cerealelor din Ucraina

Criza alimentară din mai multe state care depindeau de alimentele din Ucraina s-ar putea ameliora în perioada următoare.

Ucraina ar fi stabilit două rute prin România şi Polonia pentru a exporta cereale, însă blocajele apărute încetinesc lanțul de aprovizionare, notează Reuters.

Vice-ministrul ucrainean de externe, Dmitro Senik, a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Moscovei asupra Kievului a oprit exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, cauzând penurii la scară largă şi creşterea preţurilor la nivel mondial.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume şi susţine că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale stocate pe teritoriul deţinut ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale terestră, fluvială şi ferată.

Ucraina a purtat negocieri și cu statele baltice în vederea stabilirii unui al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a mai precizat Senik.

12-06-2022
09:58

Atac cu rachete în vestul Ucrainei: 22 de răniți, printre care un copil de 12 ani

Rusia nu se rezumă doar la ofensiva militară din est. Un atac cu rachetă asupra orașului Chortkiv din vestul Ucrainei a distrus parțial o instalație militară și a rănit 22 de persoane, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil.

Volodymir Trush a mai precizat că patru rachete au lovit orașul noaptea trecută, distrugând patru blocuri, notează BBC.

Nu s-au raportat decese, însă 22 de persoane au fost transportate la spital cu răni, inclusiv un copil de 12 ani.

Oficialul a mai adăugat că rachetele au fost trase de pe o navă de război situată în Marea Neagră.

12-06-2022
08:17

Forțele ucrainene dețin controlul asupra uzinei chimice din Severodoneţk

Într-un comunicat emis duminică dimineață, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus că Ucraina deține controlul fabricii Azot din Severodoneţk, locație unde se adăpostesc sute de civili.

Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei”, a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean, citat de BBC.

Oficialul a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni.

Recent, Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin 10 ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană.

12-06-2022
07:13

Olaf Scholz, Emmanuel Macron şi Mario Draghi merg la Kiev înainte de summitul G7

Presa germană anunță că trei lideri europeni importanți, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi, vor merge la Kiev.

Deplasarea acestora ar urma să aibă loc înainte de summitul G7, la sfârşitul lunii iunie, potrivit ediţiei de sâmbătă a publicaţiei Bild, relatează Agerpres.

De subliniat că, de la debutul invaziei ruse până în prezent, niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhi Gaidai a anunțat că luptele din Severodonețk continuă, rușii controlând cea mai mare parte a orașului, în timp ce forțele ucrainene s-au regrupat în jurul uzinei chimice din localitate.

Civili prinși în schimburile de focuri de la Severodonețk

Gaidai a spus că tirurile de artilerie ale rușilor au  provocat un incendiu de proporții în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator. În zona luptelor se află și civili care încearcă să se pună la adăpost.

ADVERTISEMENT

Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi”, a spus Gaidai.

Rodion Miroșnik, „ambasador” al Republicii Populare Lugansk în Rusia, a afirmat că între 300 și 400 de soldați ucraineni sunt încercuiți în uzina din Severodonețk. El a adăugat că în încercuire ar mai fi până la 500 de civili care se refugiaseră într-un adăpost din perimetrul uzinei și pe care i-a caracterizat drept „ostatici”.

ADVERTISEMENT

Miroșnik a afirmat că militarii ucraineni au făcut o cerere „inacceptabilă” de a se retrage către Lisiciansk, oficialul separatist afirmând că singura lor opțiune este capitularea necondiționată.

În replică, Serhi Gaidai a spus că afirmațiile legate de încercuirea trupelor ucrainene sunt „minciuni diseminate de propagandiștii ruși”.

ADVERTISEMENT

Luptele continuă și pe frontul de sud, în zona orașelor Mikolaiv și Herson. Guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a afirmat că luptele din zona de sud a frontului s-au transformat într-un război de artilerie.

Vitali Kim a precizat că stocurile de obuze ale trupelor ucrainene sunt pe terminate și a cerut țărilor din Occident să accelereze ritmul livrărilor de arme cu rază lungă de acțiune și de muniție pentru a da Ucrainei posibilitatea să riposteze la bombardamentele rusești. „Ajutorul Europei și Americii este foarte, foarte important”, a spus Kim.

ADVERTISEMENT

Problema stocurilor reduse de muniție a fost menționată vineri și de către Vadim Skibițki, adjunctul șefului serviciului de informații al armatei ucrainene.

Ursula von der Leyen, pentru a doua oară la Kiev

Pe plan politic, atenția a fost atrasă de vizita președintelui  Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Kiev. Aceasta i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că decizia Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va fi anunțată săptămâna viitoare.

Este vorba de o recomandare a CE privind obținerea de către Ucraina a statutului de candidat la aderare, urmând ca procesul de integrare propriu-zisă să fie mult mai lung.

Aţi făcut multe cu privire la consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de implementare a reformelor, pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu”, a spus von der Leyen în conferinţa de presă susținută alături de Zelenski.

Un răspuns pozitiv al UE la cererea ucraineană de aderare poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are un viitor”, a spus Zelenski apreciind totodată că agresiunea rusă împotriva țării sale este o primă etapă a unei agresiuni împotriva Europei.

Tot ieri, Rusia a anunțat că au fost eliberate primele pașapoarte rusești pentru cetățenii din Zaporojie, teritoriu ocupat de forțele ruse. Anterior, ministerul rus de interne spunea că a primit cereri de la „peste 70.000 de persoane” din această regiune de sud a Ucrainei.

Anterior, Moscova anunțase  că peste 800.000 de persoane din republicile separatiste Donețk și Lugansk au primit pașapoarte rusești în ultimii patru ani.

ADVERTISEMENT