LIVE Actualizat 12-07-2022
19:13

Război în Ucraina, ziua 139. Rusia anunță că a ucis 21 de ”mercenari români”. România dezminte afirmațiile Moscovei

Sunt 139 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Volodimir Zelenski plănuiește o ofensivă împotriva adversarilor cu soldați înarmați de NATO. Între timp, noi atacuri au avut loc în Nikolaev.
12.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 139 Rusia anunta ca a ucis 21 de mercenari romani Romania dezminte afirmatiile Moscovei
Sitemele HIMARS ajunse în Ucraina provoacă daune în rândul armatei ruse. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
12-07-2022
19:13

România dezminte informația oferită de Rusia

România nu recunoaște drept valide informațiile prezentate de Rusia, care susține că 21 de mercenari români au fost uciși în Ucraina.

”MAE nu deține date în sensul celor vehiculate de autoritățile ruse”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe din România.

Rusia nu a prezentat nicio dovadă care să-i susțină spusele, însă statisticile morții prezentate de ruși nu au fost niciodată validate de Occident, nici în trecut.

166 de militanți polonezi au fost lichidați. Printre reprezentanții Georgiei au fost distruși 50 de soldați, Marea Britanie a pierdut alți 23 de mercenari uciși în Ucraina. De asemenea, 21 de militanți români și 15 canadieni au fost uciși în trei săptămâni”, a transmis Rusia.

12-07-2022
17:05

Rusia se laudă că a ucis 21 de mercenari români în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a transmis că soldații ruși au ucis ”21 de mercenari români”, dintr-un total de peste 400 de luptători străini.

Mai mult, rușii au anunțat că numărul mercenarilor străini este cu mult mai mic decât cei 20.000 de mercenari străini anunțați de Kiev.

”În ultimele trei săptămâni, numărul mercenarilor aflați în Ucraina a scăzut de la 3.221 la 2.741 ca urmare a acțiunilor ofensive ale unităților forțelor armate ruse și ale milițiilor populare din republice Lugansk și Donețk”, au precizat oficialii ruși.

12-07-2022
14:50

Rusia exclude reluarea negocierilor de pace

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu este dispusă în acest moment să reia rundele de negocieri de pace cu Ucraina.

Vladimir Putin a discutat telefonic cu omologul său turc, Recep Erdogan, însă negocierile cu Ucraina nu au fost un subiect de interes pentru cei doi, anunță Peskov.

”Nu, acest lucru este exclus acum”, a declarat Peskov, atunci când a fost întrebat despre posibilitatea ca Rusia și Ucraina să reia negocierile de pace, potrivit presei de stat din Rusia.

12-07-2022
13:54

UE a înghețat active ale oligarhilor ruși în valoare de 13,8 miliarde de euro

Uniunea Europeană a înghețat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhii ruși, de alte persoane și entități sancționate pentru războiul de la Moscova împotriva Ucrainei, a declarat marți înaltul oficial al justiției.

Oficialul a spus că marea majoritate a activelor provin doar din cinci dintre cele 27 de state membre ale UE, cerând altora să intensifice operațiunea. Blocul are în prezent 98 de entități și aproape 1.160 de persoane pe lista neagră.

„Pentru moment, avem fonduri înghețate de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de uriaș”, a declarat comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders.

„Dar o mare parte, peste 12 miliarde de euro provin din cinci state membre, așa că trebuie să continuăm să-i convingem pe alții să facă același lucru”, a spus el reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor naționali de justiție în capitala cehă, Praga. El nu a identificat cele cinci țări.

12-07-2022
11:22

Președintele rus merge în Iran

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, a anunțat Kremlinul, la o zi după ce SUA au avertizat că Teheranul ar putea furniza Moscovei drone pentru acțiunea sa militară în Ucraina.

În timpul călătoriei la Teheran de marțea viitoare, Putin va participa la o întâlnire trilaterală cu liderii Iranului și Turciei, așa-numitul format Astana de întâlniri pentru discuțiile legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Putin în Iran urmează călătoriei președintelui american Joe Biden în Israel și Arabia Saudită săptămâna aceasta, unde programul nuclear iranian și activitățile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuție, a raportat Associated Press.

Peskov a declarat reporterilor că în vizita la Teheran, Putin va avea și o întâlnire separată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În martie, Erdogan a contribuit la medierea discuțiilor dintre reprezentanții ruși și ucraineni la Istanbul, Turcia. Peskov a spus că nu a existat nicio discuție despre o nouă rundă de astfel de negocieri.

12-07-2022
10:19

Iranul va furniza Rusiei drone de luptă, anunță SUA

Iranul plănuiește să furnizeze Rusiei sute de drone capabile să utilizeze arme pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american.

„Guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV [vehicule aeriene fără pilot], inclusiv UAV-uri cu arme, într-un timp accelerat”, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe.

„Informațiile noastre indică, în plus, că Iranul se pregătește să antreneze forțele ruse pentru a utiliza aceste UAV-uri, sesiunile inițiale de antrenament urmând să înceapă la începutul lunii iulie.”

Sullivan a spus că nu este clar dacă Iranul a livrat încă vreuna dintre drone Rusiei.

12-07-2022
08:49

Rusia susține ca atacul ucrainean asupra Novaia Kakhovka a făcut zeci de răniți

Agenția de presă rusă Tass raportează că „zeci de persoane au fost rănite în urma loviturii forțelor armate ale Ucrainei la Novaia Kakhovka”.

Novaia Kakhovka se află pe râul Nipru, într-o zonă a Hersonului ocupată de forțele pro-ruse în sudul Ucrainei.

”Din păcate, sunt victime, un număr mare de răniți, zeci de persoane au rămas fără adăpost.

Victimele au fost internate atât la spitalul orășenesc, cât și la spitalul militar. Mai trebuie să evaluăm prejudiciul, pentru că situația este încă în desfășurare”, a declarat Vladimir Leontiev, oficial din administrația impusă regiunii de forțele de ocupație pro-ruse.

Tass relatează: „Pe lângă clădirile avariate, atacul a dus și la o explozie la depozitele de îngrășăminte.”

Afirmațiile nu au fost verificate independent, scrie The Guardian.

12-07-2022
07:57

Numărul morților din Chasiv Yar crește la 34

Numărul morților în urma unui atac cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns la 34, potrivit unui oficial regional din Donețk.

”Deja 34 de morți și 9 răniți au fost recuperați de salvatori din dărâmăturile unei clădiri cu mai multe etaje din orașul Chasiv Yar. Printre morți era un copil”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale de stat din Donețk.

Kirilenko a adăugat că, marți, la ora 6.30, angajații serviciului de urgență de stat au curățat aproximativ 70% din moloz, deși operațiunea de salvare este în desfășurare.

„Rușii vor purta responsabilitatea pentru fiecare viață distrusă și mutilată!”, a adăugat el.

12-07-2022
05:36

S-au auzit bombardamente puternice la Nikolaev

Noi bombardamente puternice în Nikolaev. Orașul ucrainean a fost atacat cu rachete marți dimineață.

Anunțul a fost făcut de edilul locației, Oleksandr Sienkevych, pe platforma de socializare Telegram. În toate cartierele orașului s-au auzit explozii, au confirmat și martorii.

12-07-2022
04:22

Zelenski: ”Rusia va interzice complet livrarea de gaz către Europa”

Volodimir Zelenski s-a adresat din nou populației sale și nu numai, printr-un mesaj video. Președintele Ucrainei avertizează că Rusia va interzice ”complet” furnizarea de gaz în Europa, chiar când continentul se va afla într-un punct critic.

 

De asemenea, Zelenski a criticat decizia autorităților canadiene de a permite exportul unei turbine vitale în sensul reparării Nord Stream 1.

”Decizia privind excepţia de la sancţiuni va fi percepută la Moscova exclusiv ca o manifestare de slăbiciune. Aceasta este logica lor. Şi nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu doar să limiteze cât mai mult posibil, ci să oprească complet furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment. Pentru asta trebuie să ne pregătim acum, asta este ceea ce este provocat acum”, a transmis liderul de la Kiev.

Președintele Ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor săi din Armată să pună la cale o ofensivă masivă împotriva rușilor, la care vor participa 1 milion de soldați înarmați de NATO.

Ucraina se pregătește să elibereze sudul țării

Oamenilor din regiuni le-a fost transmis să plece, pentru ca ușura misiunea armatei Ucrainene. Între timp, rușii stagnează pe frontul de est, unde orașele sunt cucerite greu și moralul soldaților pare scăzut.

ADVERTISEMENT

Regiunile Herson și Zaporojie se învecinează cu peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. De altfel, președintele Volodimir Zelenski a promis poporului ucrainean că toate aceste zone, inclusiv Crimeea, vor fi recuperate de la ruși.

Viceprimarul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat populația că e nevoie de o evacuare, pentru a permite contraofensiva ucraineană.

ADVERTISEMENT

”Nu ştiu în ce interval de timp va fi, această contraofensivă. Dar, ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo. Este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor”, a declarat vicepremierul ucrainean.

Preşedintele Zelenski le-a transmis celor din conducerea militară superioară a Ucrainei să elaboreze planuri de eliberare teritoriilor ocupate de ruși în sudul Ucrainei, pentru că acestea sunt de o importanță vitală pentru economia țării.

ADVERTISEMENT

Putin oferă cetățenie rusă tuturor ucrainenilor

Între timp, Vladimir Putin încearcă să submineze autoritățile de la Kiev oferind cetățenie rusă ucrainenilor care doresc acest lucru, însă guvernul ucrainean critică dur această tactică a Moscovei.

“Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a precizat instituţia într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

“Decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional“, au adăugat ucrainenii.

Ministrul Ucrainean al Apărării a recunoscut că sistemele americane HIMARS fac diferența pe câmpul de luptă și așteaptă mai multe astfel de sisteme cu care să nimicească armata rusă.

”HIMARS au făcut deja o diferență URIAȘĂ pe câmpul de luptă. Mai multe astfel de arme, precum și muniție și echipament ne vor spori forța și vor ajuta la demilitarizarea statului terorist.

Apreciez foarte mult eforturile depuse de președintele SUA și secretarul american al apărării pentru a sprijini lupta Ucrainei pentru libertate!”, a transmis Oleksii Rezniko.

ADVERTISEMENT