LIVE Actualizat 15-07-2022
18:15

Război în Ucraina, ziua 142. Executivul UE a propus oficial ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Kievul a primit lansatoare de rachete M270

După 142 de zile de război, Rusia recurge la atacuri cinice cu rachete în zone urbane locuite de civili, cum este și cazul atacului din Vinița. Zeci de civili mor nevinovați, în urma atacurilor considerate ”teroriste” .
15.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 142 Executivul UE a propus oficial ultimul sau pachet de sanctiuni impotriva Moscovei Kievul  a primit lansatoare de rachete M270
Rusia se folosește de rachete în Ucraina, în lipsa altor variante. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-07-2022
18:15

Kievul a primit lansatoare de rachete M270

Ucraina a anunțat că a primit sisteme de lansatoare de rachete M270. Arsenalul se adaugă celorlalte piese de artilerie cu rază lungă de acțiune, furnizat de NATO.

”Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a anunțat ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov.

Nu se cunoaște momentan care este țara care a ajutat Ucraina cu acest armament, însă lista deținătorilor de MLRS M270 nu este așa lungă.

Potrivit datelor oficiale, singurele țări din lume care au în dotare M270 sunt Egipt, Grecia, Arabia Saudită, Turcia, Bahrain, Finlanda, Franța, Germania, Israel, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie și SUA.

15-07-2022
15:57

UE a oficializat noul pachet de sancțiuni

Denumite în mod privat de oficiali „setul șase și jumătate” de sancțiuni pentru sfera sa limitată în comparație cu rundele anterioare de sancțiuni, noile măsuri sunt considerate „un pachet de întreținere și aliniere”, a spus Comisia Europeană.

Pachetul „va consolida alinierea sancțiunilor UE cu cele ale partenerilor noștri din G7” și, de asemenea, „va consolida cerințele de raportare pentru a înăspri înghețarea activelor UE”, se arată într-un comunicat.

Noi restricții vor fi introduse la importurile de către Rusia de bunuri care ar putea fi utilizate în scopuri militare, inclusiv produse chimice și mașini.

Comisia va modifica, de asemenea, sancțiunile existente pentru a se asigura că nu perturbă exporturile de alimente și cereale ale Rusiei.

15-07-2022
12:59

11 cadavre, inclusiv copii, nu au fost încă identificate după atacul de la Vinnitsia

Unsprezece cadavre, inclusiv doi copii, rămân neidentificate după atacul cu rachete asupra orașului Vinnitsia.

Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a mai spus că „mai mult de 70 de persoane sunt încă în spital” și „18 persoane sunt date dispărute, iar operațiunea de salvare este în desfășurare”.

„Este de necrezut, de fiecare dată când se întâmplă într-un oraș civil, unde nu există militari, nici obiecte militare, doar piața centrală a unui oraș. Din păcate se întâmplă practic, dacă nu în fiecare zi, ci în fiecare săptămână”, a mai declarat el despre atacul cu rachete. 

Zhovkva a promis că Ucraina îi va trage la răspundere pe cei responsabili, spunând că „fiecare persoană care a fost responsabilă de această explozie, persoana care apăsa butonul – și știm deja că au fost rachete Kalibr trase din submarin – fiecare persoană responsabilă de planificarea și executarea acestei operațiuni va fi cu siguranță adusă în fața justiției.”

15-07-2022
11:30

UE ar urma să adopte vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană urmează să adopte vineri cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va adăuga o interdicție la importul de aur rusesc și va modifica măsurile restrictive existente pentru a evita împiedicarea exporturilor de alimente, au declarat doi oficiali pentru Reuters.

Comisia UE urmează să adopte noile măsuri mai târziu vineri, au declarat cele două surse care au dorit să rămână anonime.

Reprezentanții UE urmează să discute noul pachet săptămâna viitoare pentru aprobarea finală înainte de vacanța de vară.

15-07-2022
09:53

Bombardamentele ruse lovesc unități de învățământ

Vitali Kim, guvernatorul Nikolaevului, a declarat că universitățile din oraș au fost lovite de Rusia în această dimineață.

”Astăzi, teroriștii ruși au atacat două cele mai mari universități din Nikolaev. Cel puțin zece rachete. Acum ne atacă educația. Cer universităților din toate țările democratice să numească Rusia ceea ce este cu adevărat – un stat terorist”, a postat el pe Twitter.

Mesajul este însoțit de un videoclip care arată clădiri în flăcări.

15-07-2022
05:49

Volodimir Zelenski reacționează după atacul rușilor la Vinița: ”Act terorist deschis”

Volodimir Zelenski reacționează în urma atacului rușilor în Vinița. Președintele Ucrainei îl cataloghează drept unul ”terorist” și cere aplicarea de noi sancțiuni Kremlinului.

”Teroarea este un virus. Și dacă unul dintre teroriști rămâne nepedepsit, nu face decât să-i încurajeze pe alții. Sunt necesare noi sancțiuni [pentru teroare] cât mai curând posibil”, a transmis Zelenski pe contul său de facebook.

 

Liderul de la Kiev a precizat și că printre cei 23 de morți de la Vinița, 3 sunt copii cu vârste sub 10 ani.

”Și, din păcate, acesta nu este numărul final. Zeci de oameni sunt dispăruţi și există răniţi foarte grav”, a mai spus Zelenski, citat de agenția ucraineană de presă, Ukrinform.

Ucrainenii nu iartă și nu uită și promit că vor răzbuna ”fiecare picătură de sânge”. Rusia pare să fi obosit, contrar a ceea ce prezintă propaganda din Rusia și Putin recurge la recrutări mascate sub formă de voluntariat.

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 142 de conflict

Oamenilor până în 50 de ani din Rusia li se oferă chiar 3.000 de dolari pe lună, pentru o perioadă de 6 luni. Asta, în condițiile în care rușii ar fi pierdut deja 30% din armată în Ucraina. Între timp, ucrainenii au pregătit timp de trei luni aproape 1 milion de oameni care ar putea elibera sudul Ucrainei de sub ocupația rusească.

ADVERTISEMENT

Populația rusească începe să resimtă sancțiunile occidentale, însă devine și mai temătoare să vorbească deschis despre aceste nemulțumiri. Asta, în condițiile în care Rusia pregătește legi tot mai dure împotriva celor care îndrăznesc să ridice semne de întrebare, asemeni dictaturii nord coreene.

Cele mai mari lupte se dau în Donețk, cealaltă parte din Donbas care momentan nu e sub ocupație rusească în totalitate. Informațiile din această zonă sunt contradictorii, rușii anunțând mereu că au prins armata din Ucraina într-o pungă, însă informațiile sunt contrazise de experții occidentali.

ADVERTISEMENT

Într-un război informatic al dezinformării și manipulării, este greu de știut adevărul, cert e că majoritatea experților militari se așteaptă la un conflict de durată, care să dureze cel puțin încă un an.

Cheia conflictului va fi la iarnă, când Putin ar putea opri gazul spre Europa, stârnind revolte și testând răbdarea populației europene. Oamenii vor avea atunci de ales între confortul propriu sau sacrificiul pentru binele comun și pentru poporul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Europa este deja destabilizată de plecarea lui Boris Johnson din fruntea guvernului britanic, precum și a lui Mario Draghi din fruntea celui italian. Chiar dacă a fost întors din drum, inițial, de către președintele Italiei, este puțin probabil ca o criză politică să ocolească Italia.

Pe lângă aceasta, scandalul monstru în care e implicat Olaf Scholz în Germania riscă să arunce și Germania într-o criză politică fără precedent, mai ales că nemții sunt dependenți de gazul rusesc.

ADVERTISEMENT