News

Război în Ucraina, ziua 159. Emmanuel Macron l-a sunat pe Volodimir Zelenski și i-a transmis un mesaj important

Vladimir Putin a fost în centrul atenției, duminică, după ce a ținut un discurs la Ziua Marinei Ruse, eveniment care a avut loc la Sankt Petersburg, fostă capitală imperială.
01.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 159 Emmanuel Macron la sunat pe Volodimir Zelenski si ia transmis un mesaj important
Vladimir Putin a participat, duminică, la Ziua Marinei Ruse, eveniment care a avut loc la Sankt Petersburg / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
01-08-2022
19:59

Emmanuel Macron l-a sunat pe Volodimir Zelenski

Președintele Franței l-a sunat pe Volodimir Zelenski și i-a transmis, din nou, toată susținerea Franței pentru Ucraina, chiar și după război.

“La câteva zile după un nou masacru comis de forţele armate ruse în Olenivka şi în contextul multiplicării crimelor de război, preşedintele Republicii a reafirmat susţinerea pentru poporul ucrainean şi pentru acţiunile de rezistenţă şi a transmis determinarea de a face astfel încât aceste crime să nu rămână nepedepsite. După trimiterea unei echipe de experţi în medicină legală pe teren, Franţa continuă susţinerea în acest domeniu prin donarea unui laborator mobil de analize ADN“, a transmis Palatul Elysee.

“Preşedintele Republicii a salutat plecarea astăzi din Portul Odesa a primei nave care transportă cereale ucrainene. Preşedintele a anunţat că eforturile europene pentru exportarea cerealelor ucrainene pe cale terestră şi fluvială vor continua în cadrul coridoarelor de solidaritate. Preşedintele Republicii i-a confirmat preşedintelui Zelenski voinţa de a asigura susţinere economică pe termen scurt Ucrainei şi pentru reconstrucţia ţării”, a transmis administrația prezidențială franceză.

01-08-2022
17:43

Putin anunță că nimeni nu poate câștiga un război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu ar putea exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui să înceapă vreodată un astfel de război.

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), la mai bine de cinci luni după războiul său cu Ucraina.

Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată și susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a declarat Putin, conform Reuters.

Cuvintele sale adresate forumului TNP au părut menite să creeze o atmosferă liniștitoare și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă. Declarațiile lui Putin contrazic atitudinea Moscovei din ultimele luni și a propagandei de la Kremlin, care invocă războiul nuclear cu fiecare ocazie.

01-08-2022
14:24

Ucraina anunţă că a recucerit 46 de localităţi în regiunea Herson

Armata lui Zelenski a transmis că a recucerit 46 de localităţi în regiunea strategică Herson, în sudul Ucrainei. Anunțul a fost făcut chiar de guvernatorul regiunii, Dmitro Butri.

”Până azi (luni), 46 de localităţi ocupate au fost eliberate în regiunea Herson”, a precizat la televiziunea naţională ucraneană Dmitro Butri.

De remarcat că satele la care a fost acesta referire se află în nordul regiunii, unde se învecinează cu regiunea Dnepropertovsk, dar şi în partea de sud, la frontiera cu regiunea Mîkolaiv, bombardată puternic

01-08-2022
07:02

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa

Prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a plecat luni dimineață din Portul Odesa. Măsura este una în conformitate cu acordul semnat la Istanbul între Kiev și Moscova, anunță The Guardian.

Nava Razoni, sub pavilion al statului Sierra Leone, care transportă 26.000 de tone de porumb, a părăsit portul Odesa, cu destinația Liban. Este prima plecare de la începutul invaziei ruse”, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina.

”Ucraina, împreună cu partenerii externi, a făcut astăzi încă un pas în prevenirea foametei în lume”, a mai declarat ministrul Oleksandr Kubrakov.

Ambarcațiunea ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, au anunțat oficialii de la Ankara.

Ziua 159 a războiului din Ucraina începe sub auspiciile unei promisiuni pe care Vladimir Putin a făcut-o marinei ruse, în legătură cu o nouă armă unică în lume. Este vorba despre rachetele hipersonice Zircon, care au capacitatea de a se deplasa cu viteze de nouă ori mai mari decât ale sunetului.

Rachetele Zircon intră în dotarea marinei ruse în lunile următoare

“Distribuirea acestor rachete către forţele armate ruse va începe în lunile următoare. Fregata Amiralul Gorşkov va fi prima care va merge într-o misiune ofensivă având la bord aceste arme formidabile”, a afirmat Putin.

ADVERTISEMENT

To începând de azi, Rusia intră într-o nouă paradigmă a relațiilor cu Statele Unite ale Americii, declarate oficial ca fiind principala amenințare pentru Rusia din punct de vedere naval.

Rusia vrea să se impună ca ”o mare putere maritimă” la nivel mondial

Anunțul a fost făcut duminică de Vladimir Putin, care a semnat o nouă doctrină navală, de 55 de pagini, care stabilește obiective strategice ale marinei ruse pe termen mediu și lung.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, Rusia se va impune ca ”o mare putere maritimă”, în opoziție cu ”politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii”. Amenințarea americană pe mare este considerată la fel de importantă precum prezența trupelor NATO în apropiere de granițele Rusiei, pe uscat.

De asemenea, Rusia intenționează să-și întărească poziția geopolitică în Marea Azov și în Marea Neagră, dar și în Oceanul Arctic.

ADVERTISEMENT

Ieșirea Rusiei la mare se întinde pe 37.650 km și se întinde de la Marea Japoniei la Marea Albă, incluzând Marea Neagră și Marea Caspică.

Milionarul ucrainean Oleksii Vadaturski, ucis de ruși cu o zi înainte ca prima navă cu cereale să iasă din Odesa

În linia frontului, ziua de duminică a fost marcată de uciderea omului de afaceri ucrainean Oleksii Vadaturski, fondatorul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon. El și soția lui au fost uciși într-un atac rusesc asupra orașului Nikolaev.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Kiev spun că magnatul ar fi fost ucis în mod deliberat, mai ales că o rachetă a lovit exact dormitorul omului de afaceri.

Moartea milionarului pare a avea și o valoare simbolică, în contextul în care, luni, 1 august, prima navă cu cereale ucrainene ar putea pleca din portul Odesa, ca urmare a unui acord încheiat cu Rusia.

80 de doldați ruși, uciși într-un atac cu rachete

Sâmbătă noapte, armata ucraineană a lovit un tren cu 40 de vagoane, care transporta trupe rusești, echipament și muniție.

Serghei Braychuk, purtător de cuvânt al Administrației de Stat de la Odesa susține că 80 de soldați ar fi fost uciși și alți 200 ar fi fost uciși în acest atac.

Anchetă internațională după uciderea prizonierilor ucraineni din închisoarea Olenivka

Duminică dimineața, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va permite comitetului internațional al Crucii Roșii să investigheze închisoarea din Olenivka, acolo unde au fost uciși zeci de soldați ucraineni, arată Reuters.

Separatiștii susțin că armata ucraineană a lovit închisoarea cu rachete și au estimat numărul morților la 53. Experții de la ONU și Crucea Roșie nu primiseră, duminică seara, acordul de a pătrunde în aria închisorii Olenivka, pentru a-și începe investigația.

ADVERTISEMENT