LIVE Actualizat 12-10-2022
16:03

Război în Ucraina, ziua 231. Piață plină cu oameni din Donețk, bombardată de ruși. Bilanțul preliminar: 7 morți și 8 răniți

Ziua 231 de război în Ucraina. SUA au transmis Kievului că vor accelera livrarea sistemelor de apărare antiaeriană, în urma atacurilor forțelor ruse asupra orașelor ucrainene.
12.10.2022 | 19:02
Razboi in Ucraina ziua 231 Piata plina cu oameni din Donetk bombardata de rusi Bilantul preliminar 7 morti si 8 raniti
Sistemele NASAMS vor ajuta armata ucraineană. Foto: en.wikipedia.org, colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
12-10-2022
16:03

Ucraina anunță că a eliberat mai multe localități din regiunea Herson

Oficialii ucraineni au declarat miercuri că forțele armate au continuat să avanseze în regiunea sudică Herson. Astfel au fost eliberate încă cinci sate în cadrul unei ofensive lente purtate spre sud-vest, conform CNN.

Șeful administrației regiunii Herson, Yaroslav Yanushevych, a declarat miercuri: “Forțele armate ale Ucrainei au eliberat încă 5 așezări în regiunea Kherson: Novovasylivka, Novohryhorivka, Nova Kamynka, Tryfonivka, Chervone.

Cele cinci sate sunt relativ apropiate unele de altele, într-o zonă în mare parte rurală a regiunii.”

Săptămâna trecută, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că armata ucraineană a recucerit 2.400 de kilometri pătrați (peste 926 de mile pătrate) de teritoriu în Herson “de la începutul războiului“.

Forțele ucrainene au înregistrat progrese constante în Herson de când au început o contraofensivă la sfârșitul lunii trecute, iar succesele lor au stârnit critici rare la adresa efortului de război al Moscovei în rândul figurilor proruse.

Herson este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia a afirmat că le anexează încălcând dreptul internațional.  

12-10-2022
11:51

Forțele ruse, bombardament într-o piață aglomerată din regiunea Donețk: 7 morți și 8 răniți

Cel puțin 7 persoane au fost ucise și 8 rănite în urma unui atac rusesc asupra unei piețe aglomerate din orașul Avdiivka, a declarat guvernatorul regiunii Donețk din estul Ucrainei.

Rușii au lovit piața centrală unde se aflau mulți oameni la acea vreme”, a spus Pavlo Kirilenko. Acesta a mai precizat că nu există ”o logică militară” pentru un astfel de atac.

Pe Twitter au apărut mai multe imagini cu cadavrele lăsate în urmă de bombardamentul rușilor.

12-10-2022
09:25

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la sursa de energie

Situația la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este tot mai îngrijorătoare. 

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat, miercuri, că linia electrică recent restaurată care alimentează centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși, a fost întreruptă din nou. Prin urmare, uzina a trecut pe generatoare diesel de urgență.

”Echipa noastră de la centrala din Zaporojie m-a informat în această dimineață că centrala a pierdut conexiunea la sursa externă de energie pentru a doua oară în cinci zile. Generatoarele diesel de rezervă furnizează acum energie electrică pentru funcțiile care asigură siguranța și securitatea nucleară.

Această pierdere repetată a energiei din sursă externă este o evoluție profund îngrijorătoare și subliniază necesitatea urgentă a (instituirii) unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul amplasamentului”, a scris Rafael Grossi pe Twitter.

12-10-2022
09:21

Secretarul general NATO: ”Folosirea de arme nucleare tactice ar avea consecințe grave pentru Rusia” 

Miercuri, înainte de o reuniune extrem de importantă a NATO, secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, a lansat o avertizare la adresa Moscovei.

Întrebat fiind ce reacție va avea NATO în cazul în care Putin va decide să folosească arme nucleare tactice în Ucraina, acesta a spus:

”Am transmis clar Kremlinului că un astfel de atac (n.r. cu arme nucleare tactice) ar avea consecințe grave pentru Rusia. Moscova știe că un război nuclear nu poate fi câștigat

Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și nesăbuită”, a declarat Stoltenberg.

12-10-2022
07:20

Polonia a detectat scurgeri de petrol la conducta Drujba, care leagă Rusia de Europa

Operatorul polonez de conducte PERN a anunțat că a detectat o scurgere în conducta de petrol Drujba, transmite Sky News.

Până în acest moment nu se cunosc cauzele scurgerii. Incidentul s-a produs la circa 70 de kilometri de oraşul Plock din centrul Poloniei.

“În acest moment, toate serviciile PERN (tehnic, operaţional, brigada internă de pompieri şi protecţia mediului) acţionează conform procedurilor prevăzute în acest gen de situaţii”, a anunţat operatorul reţelei poloneze de conducte.

12-10-2022
07:17

Rusia: Opt persoane au fost arestate în legătură cu atacul de la podul Kerci

Oficialii de la Moscova anunță primele măsuri în urma incidentului de sâmbătă de la podul Kerci, construcție care leagă Rusia de Crimeea.

Serviciul federal rus de securitate (FSB) a anunțat că a reținut 8 persoane – 5 cetățeni ruși și 3 cetățeni din Ucraina și Armenia – în cadrul anchetei ”atacului terorist” de pe podul din Crimeea.

Potrivit FSB, explozibilul a fost trimis din Odesa prin Bulgaria, Georgia și Armenia, informează The Guardian.

SUA accelerează livrarea a două sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, NASAMS) către Ucraina cât mai repede posibil. Anunțul a fost lansat marți la Casa Albă.

Ucraina va primi ultimele sisteme antiaeriene

Potrivit CNN, sistemele americano-norvegiene vor contribui la îndeplinirea cererilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de Kiev a subliniat de mai multe ori că își dorește să beneficieze de mai mult sprijin pentru apărarea antiaeriană.

ADVERTISEMENT

SUA sunt pe cale să livreze primele două sisteme Ucrainei “în viitorul foarte apropiat“, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului de Securitate Națională.

Anterior, președintele american Joe Biden fusese de acord să încheie un contract pentru opt sisteme NASAMS, care asigură apărarea pe distanțe scurte și medii. Este același sistem folosit pentru a proteja spațiul aerian din Washington DC.

ADVERTISEMENT

Kirby a refuzat să ofere o dată precisă pentru momentul în care vor sosi sistemele NASAMS, dar a declarat că SUA sunt “cu siguranță interesate să grăbească” livrarea.

În timpul unei întâlniri virtuale a G7 mai devreme, Zelenski a declarat în cadrul reuniunii că “eforturile comune de a crea un scut aerian pentru Ucraina” trebuie intensificate pe fondul unui baraj de atacuri rusești cu rachete de croazieră și drone.

ADVERTISEMENT

Felicitări pentru soldatul Dmytro Shumskyi

De asemenea, el a declarat că mai mult de jumătate dintre rachetele și dronele lansate marți de Rusia au fost doborâte. În discursul său video, Zelenski a precizat că 20 dintre cele 28 de rachete care au fost lansate marți dimineață au fost doborâte.

El a adus un omagiu unui soldat, Dmytro Shumskyi, pentru că a doborât luni două rachete de croazieră rusești folosind o rachetă antiaeriană de umăr: “Dacă nu ar fi fost loviturile de astăzi, am fi restabilit deja energia electrică, alimentarea cu apă și comunicațiile pe care teroriștii le-au afectat ieri. Iar astăzi Rusia va mai reuși un singur lucru: să ne întârzie puțin restaurarea“, a declarat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a declarat că alimentarea cu energie electrică și comunicațiile au fost restabilite în majoritatea orașelor și satelor afectate.

În unele orașe și districte, lucrările sunt încă în curs de desfășurare“, a spus el, precizând că au existat unele restricții în alimentarea cu energie electrică în unele zone pentru a menține stabilitatea sistemului energetic.

Germania și nevoile militare ale Ucrainei

Mai departe, Zelenski a declarat că se va întâlni miercuri cu partenerii săi din Germania pentru a aborda nevoile militare ale Ucrainei: “Mă aștept ca partenerii noștri să facă progrese în problema apărării antiaeriene și antirachetă, acorduri privind noua aprovizionare cu alte arme și muniții de care avem nevoie.”

De cealaltă parte, președintele Joe Biden a declarat marți, într-un interviu exclusiv pentru CNN, că este de părere că președintele rus Vladimir Putin este un “actor rațional“. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a calculat greșit grav capacitatea sa de a invada Ucraina și de a suprima populația acesteia.

Cred că este un actor rațional care a calculat greșit în mod semnificativ“, a declarat Biden pentru Jake Tapper, în timp ce bombardamentele rusești asupra țintelor civile din Ucraina au semnalat un alt punct de cotitură în războiul care a început la finalul lunii februarie.

Biden, înalții săi oficiali și alți lideri occidentali au petrecut ultimele luni dezbătând ce măsuri ar putea lua Putin, în timp ce trupele sale suferă pierderi grele pe câmpul de luptă din Ucraina. Biden a avertizat săptămâna trecută că riscul unui “Armaghedon nuclear” a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani.

Criticile lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin

În timp ce Biden a declarat marți că Putin este rațional, el a caracterizat obiectivele liderului rus în Ucraina. Liderul de la Casa Albă s-a referit la mesajele lansate de Putin când a lansat războiul în februarie.

Ascultați ce spune el. Dacă ascultați discursul pe care l-a ținut după ce a fost luată acea decizie, el a vorbit despre întreaga idee. Era nevoie ca el să fie liderul Rusiei care să unească toți vorbitorii de limbă rusă. Vreau să spun, pur și simplu cred că este irațional“, a spus Biden.

Mergând mai departe, Biden a precizat că Putin a crezut în mod greșit că ucrainenii se vor supune invaziei rusești. În opinia președintelui SUA, a fost o judecată greșită, infirmată de rezistența acerbă din interiorul țării.

Cred că discursul și obiectivele sale nu au fost raționale. Jake, cred că el a crezut că va fi primit cu brațele deschise, că aceasta este casa Mamei Rusia la Kiev și că acolo va fi primit. Și cred că a calculat total greșit“, a completat Biden.

Într-adevăr, contraofensivă lansată de Ucraina luna trecută a reușit să recucerească teritoriul deținut anterior de ruși, inclusiv noduri de transport esențiale. Pierderile s-au dovedit a fi cea mai recentă rușine majoră pentru Rusia, a cărei armată s-a luptat pe parcursul celor șapte luni de război.

Ce pagube au produs ultimele bombardamente ale forțelor ruse

Altfel, ministrul ucrainean al energiei a dezvăluit că aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de rachete rusești în ultimele două zile.

Herman Halushchenko a declarat pentru CNN că este “prima dată de la începutul războiului” când Rusia “a vizat în mod dramatic” infrastructura energetică. El a spus că unul dintre motive este faptul că exporturile de electricitate ucrainene către Europa “ajută țările europene să economisească gazul și cărbunele rusesc“, adăugând că Ucraina încearcă “să se reconecteze rapid de la celelalte surse“.

Luni, guvernul ucrainean a îndemnat populația din întreaga țară să își “limiteze” consumul de energie. Întrebat dacă Ucraina va primi energie suplimentară din Europa, Halushchenko a spus că aceasta este “una dintre opțiunile aflate pe masă“.

Ministrul a declarat că sistemul energetic ucrainean “este încă stabil“, dar a făcut apel la parteneri să furnizeze “sisteme de protecție aeriană care ne-ar putea ajuta cu adevărat să ne protejăm infrastructura“.

Trimitem acest mesaj partenerilor noștri: trebuie să protejăm cerul“, a spus el. “Rușii nu se joacă pe niște jocuri pe tema legilor internaționale. Nu le pasă de niciun fel de acorduri sau convenții internaționale“, a completat ministrul ucrainean al energiei.

Inspecție a forțelor armate din Belarus

În acest context, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au confirmat marți că vizează în atacuri instalațiile militare și energetice ucrainene.

Altfel, în Belarus este organizată o inspecție a forțelor armate pentru că oficialii din Ministerul Apărării doresc să se asigure că militarii sunt pregătiți de luptă.

Începând cu 11 octombrie, Secretariatul de Stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, în conformitate cu instrucțiunile președintelui, a efectuat o inspecție a Forțelor Armate ale Belarusului“, se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Apărării din Belarus.

Inspecția este “cuprinzătoare și acoperă cele mai importante aspecte de verificare a pregătirii pentru îndeplinirea sarcinilor conform destinației“.

În timpul inspecției, unitățile și subunitățile militare vor rezolva problemele legate de punerea în pregătire de luptă, efectuarea unui marș, desfășurarea în zonele desemnate cu îndeplinirea sarcinilor de pregătire de luptă“, se mai arată în comunicatul citat mai sus.

Anunțul vine în contextul în care ministrul apărării din această țară a declarat marți că desfășurarea comună de forțe cu Rusia de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina este o măsură defensivă, pentru a fi asigurată “securitatea“.

Sarcinile grupării regionale de forțe sunt pur defensive. Și toate activitățile desfășurate în prezent au ca scop un răspuns adecvat la acțiunile din apropierea granițelor noastre“, a declarat ministrul apărării, generalul-locotenent Viktor Khrenin.

Franța trimite mai multe trupe pe flancul estic

În acest context, Franța își va intensifica prezența militară în Europa de Est, conform unui anunț al ministrului apărării, Sebastien Lecornu. Forțele suplimentare vor consolida “poziția defensivă” a NATO în Europa de Est.

Președintele francez Emmanuel Macron a luat decizia privind desfășurarea luni seara, conform spuselor lui Lecornu. Anunțul vine după recentul val de atacuri rusești asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene.

Astfel, franța va desfășura în România o companie întărită de vehicule blindate de infanterie, precum și un escadron de tancuri Leclerc. Amintim că Franța a preluat conducerea prezenței NATO în România cu aproximativ 750 de soldați.

De asemenea, ministrul a prezentat o desfășurare suplimentară de avioane de vânătoare Rafale în Lituania, precum și desfășurarea unei companii întărite de infanterie ușoară și în Estonia. El a precizat că forțele vor fi la fața locului până la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Franța contribuia deja cu două avioane Rafale și avioane de sprijin la misiunea de apărare aeriană a NATO în Polonia și cu aproximativ 300 de soldați în Estonia.

ADVERTISEMENT