News

Război în Ucraina, ziua 258. Forțele ucrainene fac progrese în Lugansk. Peste 77.000 de soldați ruși ar fi murit de la începutul invaziei 

Război în Ucraina, ziua 258. Herson a rămas fără apă și electricitate, în timp ce Kievul își pregătește locuitorii pentru o pană de curent totală.
08.11.2022 | 23:10
Razboi in Ucraina ziua 258 Fortele ucrainene fac progrese in Lugansk Peste 77000 de soldati rusi ar fi murit de la inceputul invaziei
Război în Ucraina, ziua 258 Foto: EPA, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
08-11-2022
21:12

Ucraina: peste 77.000 de soldați ruși uciși de la debutul invaziei

În raportarea sa zilnică, Statul Major al Armatei Ucrainene a anunțat că 77.170 de soldați rusi au fost uciși, de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Conform Kievului, numai în ultimele 24 de ore ar fi fost eliminați 710 militari ai Moscovei.

Recent, și președintele Volodimir Zelenski a afirmat că sute de militari ai Moscovei mor zilnic în luptele din regiunea Donetsk.

08-11-2022
21:09

Oficialii ucraineni anunță progrese în Lugansk, în pofida apărării masive a Rusiei

Un important oficial din regiunea estică Lugansk spune că trupele Kievului continuă să avanseze în ciuda unui număr uriaș de rezerve rusești sosite în zonă, potrivit CNN.

Serhi Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, a afirmat la televiziunea ucraineană că forțele armate avansează, dar ”trebuie ținut cont de faptul că există anumite particularități ale regiunii Lugansk: trupele rusești de ocupație au reușit să aducă acolo un număr uriaș de rezerve, au reușit să construiască structuri defensive, au minat o zonă foarte mare, așa că avansul este destul de precaut”.

De subliniat că forțele ucrainene au început să se apropie de regiunea Lugansk în septembrie, după o avansare rapidă în Harkov.

Ei (n.r. rușii) încearcă să efectueze niște acțiuni contraofensive de neînțeles. Există un număr foarte mare de proaspeți mobilizați”, a precizat Haidai.

Oficialul din Lugansk a prognozat că rușii vor avea pierderi grele pe măsură ce luptele din jurul Svatove și Kreminna vor continua.

08-11-2022
17:54

Italia trimite un nou pachet de armament pentru Ucraina

Noul Guvern de la Roma pregăteşte un nou pachet de armament pentru Ucraina. Acesta include sisteme de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut de un oficial al coaliţiei de guvernare, relatează The Guardian.

Oficialul coaliţiei italiene a declarat că Italia este pregătită să ofere Ucrainei o varietate de sisteme de apărare aeriană, inclusiv sistemul franco-italian SAMP/T cu rază medie de acţiune şi sistemul italian Aspide, precum şi rachete portabile de tip Stinger.

În urmă cu 24 de ore, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a vorbit la telefon cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi s-a angajat să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei ”atât timp cât este necesar”.

08-11-2022
17:51

Volodimir Zelenski va participa la summitul G20, prin videoconferință

Summitul G20, care reuneşte economiile dezvoltate ale lumii şi marile economii emergente, din Indonezia, îl va avea ca oaspete, online, și pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Anunțul participării preşedintelui Ucrainei la acest eveniment a fost făcut la radio-televiziunea publică de la Kiev, de un purtător de cuvânt prezidenţial, Serhii Nikiforov.

Cel mai probabil va fi în format online. Volodimir Zelenski va participa, desigur, într-un format oarecare, la summitul G20. Nu pot spune mai multe”, a spus Nikiforov, potrivit Agerpres.

Interesant este faptul că acest anunț al Kievului privind participarea lui Zelenski la G20, care va avea loc în Bali pe 15 şi 16 noiembrie, vine la câteva zile după ce preşedintele ucrainean a anunţat că nu va participa la reuniune dacă acolo va fi prezent şi omologul său rus Vladimir Putin.

08-11-2022
08:55

Zelenski anunță că Rusia a suferit pierderi mari în Donețk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit lupta intensă din anumite părți ale regiunii Donețk ”epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”.

”Ei mor cu sutele în fiecare zi”, a spus Zelenski. ”Terenul din fața pozițiilor ucrainene este literalmente plin de cadavrele ocupanților”, a completat acesta.

Vorbind apoi în rusă, Zelenski a comentat scrisoarea soldaților ruși prin care s-au plâns de condițiile de pe front. Drept răspuns, a adăugat Zelenski,  guvernatorul – Oleg Kozhemyako – a spus că pierderile ”nu sunt atât de mari”.

Într-o postare pe Telegram de luni, Kozhemyako a spus: ”Am contactat comandanții noștri marini de pe linia frontului. Aceștia sunt militari care au fost în luptă de la începutul operațiunii”. Pierderile rusești menționate în scrisoare ar fi exagerate, conform sursei citate.

08-11-2022
08:36

Soldații ruși din Donețk se plâng într-o scrisoare deschisă

Soldații ruși din Donețk se plâng că au fost trimiși într-o ”bătălie de neînțeles”, într-o scrisoare adresată unui guvernator rus.

Într-o scrisoare trimisă din prima linie a frontului unui guvernator regional din Rusia, oamenii din Brigada 155 a Marinei Flotei Ruse din Pacific spun că au fost aruncați într-o ”bătălie de neînțeles” în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Scrisoarea, publicată luni de un blog militar rus proeminent, a fost trimisă guvernatorului regiunii Primorsky.

”Încă o dată am fost aruncați într-o luptă de neînțeles de generalul Muradov și de cumnatul său, conaționalul său Akhmedov, astfel încât Muradov să poată câștiga bonusuri pentru a-l face să arate bine în ochii lui Gerasimov (N.red. șeful Statului Major al Rusiei)”, au transmis semnatarii scrisorii.

”Ca urmare a ofensivei minuțios planificate de marii comandanți, am pierdut aproximativ 300 de oameni, morți și răniți în ultimele 4 zile. Am pierdut 50 la sută din echipamentul nostru. Doar aceasta este brigada noastră. Comandamentul districtual împreună cu Akhmedov ascund aceste fapte și deformează statisticile oficiale ale victimelor de teamă să nu fie trase la răspundere”, s-au mai plâns soldații.

În scrisoare, ei l-au întrebat pe guvernatorul, Oleg Kozhemyako: ”Pentru cât timp unor mediocrități precum Muradov și Ahmedov li se va permite să continue să planifice acțiunile militare doar pentru a păstra aparențe și a câștiga premii cu prețul vieții atâtor oameni?”.

Ucraina a mai acuzat Rusia că a jefuit casele goale din orașul Herson din sudul țării și le-a ocupat cu trupe în haine civile pentru a pregăti luptele de stradă în ceea ce ambele părți prevăd că va fi una dintre cele mai importante bătălii ale războiului.

Război în Ucraina, ziua 258. Ucraina se pregătește pentru pene de curent și noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice

În ultimele zile, Rusia a ordonat civililor să părăsească Hersonul în așteptarea unui asalt ucrainean pentru a recuceri orașul, singura capitală regională cucerită de Moscova de la invazia sa din februarie.

ADVERTISEMENT

Orașul ucrainean Herson, ocupat de ruși, a fost izolat duminică de alimentarea cu apă și electricitate, după un atac aerian și avarierea barajului Kakovka, au declarat oficialii locali.

“În Herson și într-o serie de alte zone din regiune, temporar nu există electricitate sau alimentare cu apă”, a declarat administrația orașului, instalată la Moscova, pe Telegram. Rusia a acuzat Ucraina de un act de “sabotaj”.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană a declarat că Rusia i-a îndemnat pe locuitorii din Herson să evacueze cât mai curând posibil, trimițându-le duminică mesaje de avertizare pe telefoane.

Rusia “ocupa și evacua” Herson simultan, încercând să-i convingă pe ucraineni că forțele sale pleacă când, de fapt, acestea se săpau în interior, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al forțelor sudice ucrainene, la televiziunea de stat. Administrația instalată de Kremlin în Herson a expulzat deja zeci de mii de civili din oraș.

ADVERTISEMENT

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că se așteaptă ca bătălia de la Herson să fie bătălia definitorie a războiului. Agenția de știri de stat rusă Tass l-a citat pe acesta: “Ne așteaptă o perioadă dificilă, iar iarna viitoare va fi chiar mai dificilă decât aceasta, deoarece ne confruntăm cu bătălia de la Stalingrad, bătălia decisivă în războiul din Ucraina, bătălia pentru Kherson, în care ambele părți folosesc mii de tancuri, avioane, artilerie.

Occidentul crede că în acest fel va putea distruge Rusia, Rusia crede că în acest fel va putea proteja ceea ce a luat la începutul războiului și va putea duce războiul la bun sfârșit. Acest lucru va crea probleme suplimentare peste tot”.

ADVERTISEMENT

Locuitorii Kievului, îndemnați să fie pregătiți pentru o eventuală evacuare

Ucraina continuă să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice. Rusia “își concentrează forțele și mijloacele pentru o posibilă repetare a unor atacuri masive asupra infrastructurii noastre, în primul rând energetice”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ucraina s-a confruntat luni cu un deficit de 32% în aprovizionarea cu energie electrică preconizată, a declarat Serghei Kovalenko, directorul general al Yasno, un furnizor important de energie pentru capitală. “Este mult și este vorba de forță majoră”, a spus el.

Aproximativ 500 de generatoare de energie au fost trimise în Ucraina de către 17 țări din UE, în timp ce 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică.

Primarul Kievului a îndemnat locuitorii să se pregătească pentru cel mai rău scenariu, făcând planuri de urgență pentru a părăsi orașul și a rămâne la prieteni sau la familie.

Vitali Klitschko a îndemnat locuitorii să “ia în considerare totul”, inclusiv pierderea energiei electrice și a apei. “Dacă aveți rude extinse sau prieteni în afara Kievului, unde există alimentare autonomă cu apă, cuptor, încălzire, vă rugăm să aveți în vedere posibilitatea de a rămâne acolo pentru o anumită perioadă de timp.”

ADVERTISEMENT