News

Război în Ucraina, ziua 261. Moscova anunță că Putin nu se simte umilit după retragerea din Herson. Când crede Biden că va înceta conflictul

Război în Ucraina, ziua 261. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat, joi seara, eliberarea a 41 de așezări din sudul țării.
11.11.2022 | 21:51
Razboi in Ucraina ziua 261 Moscova anunta ca Putin nu se simte umilit dupa retragerea din Herson Cand crede Biden ca va inceta conflictul
Război în Ucraina, ziua 261. Zelenski anunță eliberarea a 41 de așezări din sudul țării. Sursa fot
ADVERTISEMENT
11-11-2022
19:54

Joe Biden: ”Războiul se va încheia când Putin va pleca din Ucraina”

De la Casa Albă, Joe Biden nu este convins că retragerea rușilor din Herson va duce la încheierea conflictului.

În opinia liderului SUA, războiul din Ucraina nu se va încheia atâta timp cât trupele Moscovei se afla pe pământ ucrainean.

”Nu cred că acest conflict dintre Rusia și Ucraina se va încheia până când Ucraina… până când Putin nu va pleca din Ucraina”, a declarat Joe Biden, într-o conferință de presă.

11-11-2022
19:51

Moscova anunță că Putin nu se simte umilit după retragerea trupelor din Herson

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară că retragerea armatei ruse din Herson, una considerată rușinoasă de analiștii militari, nu este umilitoare pentru Vladimir Putin.

În același timp, Peskov a afirmat, într-un interviu pentru BBC, că ”orașul încă face parte din Rusia”.

Orașul este un subiect al Federației Rusiei. Nu există schimbări în acest sens și nici nu pot exista schimbări”, a spus Peskov despre Hersonul recuperat de Ucraina.

Reamintim că Herson a fost ocupat încă la începutul invaziei. La sfârșitul lui septembrie, în zonă, la fel ca în Zaporojie, Donețk și Lugansk, a avut loc un referendum, iar Kremlinul anunța că oamenii au ales ca teritoriul să intre sub controlul Moscovei.

11-11-2022
18:19

Zelenski anunță eliberarea Hersonului de sub ocupația rușilor: ”O zi istorică”. Oamenii celebrează pe străzi

Ziua de 11 noiembrie 2022 va rămâne în istorie drept ziua în care Ucraina a recuperat Hersonul, după peste 8 luni de ocupație rusă.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Volodimir Zelenski a spus că orașul din sudul țării este sub controlul total al forțelor ucrainene.

Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem în Herson”, a scris liderul de la Kiev pe Telegram.

Unități speciale ucrainene sunt deja în interiorul orașului și mai multe trupe sunt pe drum, a mai anunțat Zelenski.

Pe rețelele de socializare au apăru deja mai multe clipuri video cu locuitorii din Herson celebrând le străzi eliberarea de sub ocupația rușilor.

La 24 de ore după ce rușii au anunțat retragerea din Herson, armata ucraineană și-a continuat ofensiva din sud.

Război în Ucraina, ziua 261. Zelenski anunță eliberarea a 41 de așezări din sudul țării

Joi seara, în discursul său zilnic, Volodimir Zelenski a vorbit despre cele mai recente succese ale armatei sale.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a spus că 41 de așezări din sudul Ucrainei au fost eliberate în decurs de o zi.

În același timp, Zelenski a ținut să precizeze că un număr, pe care nu l-a specificat, de soldați ucraineni au fost uciși în lupte.

ADVERTISEMENT

”Astăzi (n.r. joi, 11 noiembrie) avem vești bune din sud. Dar deși suntem bucuroși, trebuie să ne amintim acum și pentru totdeauna ce înseamnă această mișcare – fiecare pas al forțelor noastre de apărare reprezintă vieți date pentru libertatea ucrainenilor”, notează Sky News.

Cu câteva ore înainte de ieșirea publică a lui Zelenski, armata Ucrainei anunța că a eliberat de sub ocupația rușilor alte 12 localități din Herson.

ADVERTISEMENT

Oraș important din regiunea Nikolaev, eliberat joi de armata ucraineană

Joi dimineața, soldaţii ucraineni au anunțat că au eliberat de sub ocupaţia rusă oraşul Snihurivka.

Situat în sudul frontului, acesta este punct important pentru controlul unui drum strategic ce duce spre oraşul Herson, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Snihurivka se afla sub controlul rușilor încă din luna martie, la începutul războiului. Vorbim de ultimul oraş rămas sub ocupaţie rusă în regiunea Nikolaev.

În online au apărut o serie de imagini video publicate și de televiziunea naţională ucraineană. În ele apare un soldat care strigă în aplauzele şi aclamaţiile civililor:

”Astăzi, 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberat de forţele Batalionului 131 de Informaţii. Glorie Ucrainei!”

SUA, un nou pachet militar pentru armata ucraineană

Aflată în plină contraofensivă pe fronturile de sud și est, Armata Ucrainei primește vești bune de peste ocean.

Washington-ul a anunțat, joi, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Acesta va include şi sisteme de apărare antiaeriană, informează Reuters.

Conform unei declarații făcute de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, pachetul include “contribuţii semnificative la apărarea antiaeriană”, cum ar fi rachete pentru sistemele Hawk de apărare antiaeriană, precum şi sisteme americane Avenger de apărare antiaeriană care vin echipate cu rachete Stinger.

Referindu-se la cele mai recente evenimente din Herson, Sullivan a spus că SUA au detectat unele semne că forţele ruse ar pregăti o retragere din oraşul sudic.

În același timp, Sullivan a subliniat că retragerea forțelor Kremlinului din unele zone din Ucraina nu înseamnă că războiul se încheie.

Oficialul de la Casa Albă a precizat de asemenea că SUA nu pune presiune asupra Kievului de a se angaja în negocieri cu Rusia în privința războiului, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT