News

Război în Ucraina, ziua 265. Bombardamente în Kiev. Clădiri rezidențiale, lovite de rachete. Alerte de raid aerian în toată țara

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat orașul Herson, recent eliberat, la câteva zile după retragerea trupelor ruse, după luni de ocupație.
15.11.2022 | 17:13
Razboi in Ucraina ziua 265 Bombardamente in Kiev Cladiri rezidentiale lovite de rachete Alerte de raid aerian in toata tara
Liderul ucrainean a făcut o vizită de 30 de minute la Herson Foto: Twitter Anton Gerashchenko, Valentin Ogirenko/Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-11-2022
15:13

Cel puţin un mort în bombardamentele de la Kiev, jumătate din oraş nu mai are curent electric

Pe lângă Kiev, ruşii au atacat masiv cu rachete multe alte oraşe ucrainene. Administraţia locală din Jitomir anunţă că oraşul a rămas fără electricitate, dar explozii au fost raportate şi în regiunile Poltava şi Viniţa.

De asemenea, o parte din oraşele Lvov şi Odesa sunt în prezent fără curent electric. La Kiev, primarul Vitali Klitschko a anunţat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în cel puţin jumătate din oraş. Până în momentul de faţă se ştie că cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa în capitală, în urma atacului ruşilor. 

O alertă aeriană a fost declarată în toate regiunile Ucrainei, cu excepția Republicii Autonome Crimeea“, s-a transmis marţi după-amiază, de la Kiev.  

15-11-2022
13:57

Bombardamente în Kiev. Clădiri rezidențiale, lovite de rachete. Alerte de raid aerian în toată țara

În ziua în care, la Bali, președintele Volodimir Zelenski propunea un plan pentru pace, Rusia a reluat bombardamentele în Kiev.

În toată Ucraina sună alertele de raid aerian. Din primele informații, o serie de explozii s-au auzit deja în Capitală.

Vitali Klitschko, edilul din Kiev, a declarat că două clădiri rezidențiale au fost lovite în districtul Pechersk.

El a adăugat că ”mai multe rachete” au fost doborâte deasupra Kievului.

Încă nu se cunosc informații despre potențiale victime. Klitschko a mai spus că medicii sunt la locul atacurilor cu rachete.

”Atac asupra Capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite în districtul Pechersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra Kievului. Medici și salvatori la locul loviturilor”, a spus Klitschko, citat de The Guardian.

15-11-2022
13:01

Reacția Rusiei față de planul de pace propus de Zelenski: ”Nerealist și neadecvat situației”

La câteva ore după planul de pace propus de Volodimir Zelenski la summitul G20, de la Bali a venit și o primă reacție a Rusiei.

Ministrul de externe al Kremlinului, Serghei Lavrov, a catalogat propunerile Kievului drept ”nerealiste”.

Toate problemele provin din partea ucraineană, care refuză categoric negocieri şi avansează revendicări nerealiste şi neadecvate situaţiei din teren”, a declarat șeful diplomației ruse, marți, în Indonezia.

15-11-2022
10:32

Fost șef al armatei britanice: Forțele ruse ar putea lansa lovitură masivă de artilerie asupra Hersonului

Forțele ruse ar putea lansa în următoarea perioadă o ”lovitură masivă de artilerie” asupra Hersonului, a avertizat fostul șef al armatei britanice, generalul Richard Dannatt, conform Sky News.

Acesta a spus că, după retragerea din zonă, rușii vor pregăti poziții defensive pe malul de est al râului Nipro, care se află la o distanță relativ mică de orașul Herson, astfel că un bombardament este ușor de pus la cale.

”Îngrijorarea mea este că oamenii din Herson, care acum sunt încântați să se întoarcă acasă, vor reveni la viața normală. Și atunci rușii vor lansa o lovitură masivă de artilerie”, a precizat Dannatt.

15-11-2022
10:24

Plan de pace în 10 puncte propus de Volodimir Zelenski, la summitul G20

În intervenția sa de marți de la Bali, din cadrul summitului G20, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor lumii să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului dus de Rusia în Ucraina.

”Sunt convins că acum este momentul când războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit. Fiecare zi de întârziere înseamnă noi ucraineni morţi, noi ameninţări la adresa lumii şi o creştere nebunească a pierderilor din cauza continuării agresiunii ruse – pierderi pentru întreaga lume”, a spus liderul de la Kiev.

Apoi, Zelenski a prezentat un plan care conține 10 puncte, prin care dorește să se ajungă la pace.

  • 1) Securitate nucleară – Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie.
  • 2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene
  • 3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. 
  • 4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia.
  • 5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale.
  • 6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei
  • 7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei.
  • 8) Ecocid și protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei.
  • 9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.
  • 10) Stabilirea sfârşitului războiului. ”Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului”, a spus Zelenski, conform CNN.
15-11-2022
06:02

Macron îi cere preşedintele Chinei, Xi Jinping, unirea forțelor împotriva războiului din Ucraina

Liderul francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping şi-au dat mâna în timp ce începeau discuțiile la summitul G20 de la Bali.

Trebuie să ne unim forţele pentru a răspunde la crize internaţionale precum războiul Rusiei în Ucraina”, i-a transmis Macron lui Xi.

Încă de luni, Palatul Elysee anunța că Macron îi va transmite preşedintelui chinez că este în “interesul său” să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a se întoarce la masa negocierilor privind conflictul din Ucraina.

15-11-2022
05:58

Volodimir Zelenski, la summitul G20: ”Războiul distructiv al Rusiei trebuie oprit acum”

Într-o intervenție la summitul G20 de la Bali (Indonezia), președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor mondiali că agresiunea Rusiei trebuie să se încheie acum.

”Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit. Aceasta va salva mii de vieţi”, a declarat liderul de la Kiev, marţi, prin intermediul unei intervenții video, notează BBC.

Zelenski a mai pledat pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale, care urmează să expire în curând.

ONU anunță că de la începutul acordului ruso-ucrainean, 10 milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate cu succes, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.

Zelenski a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul lor în războiul împotriva Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 265. Filmul vizitei secrete a lui Volodimir Zelenski în Hersonul recent eliberat

Președintele Ucrainei a petrecut 30 de minute luni dimineață vizitând orașul Herson, recent eliberat, la câteva zile după ce trupele rusești s-au retras din oraș peste râul Dnipro, în partea de sud a regiunii Herson.

 

Liderul de la Kiev s-a adresat trupelor în fața clădirii administrative din piața principală. “Mergem înainte. Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei și a spus că livrarea de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) din SUA a făcut o mare diferență în efortul de război al Ucrainei.

Părinții cu copii, unii împingând cărucioare de copii, s-au adunat, de asemenea, în piața principală, în fața clădirii administrative care până de curând a fost ocupată de forțele ruse.

ADVERTISEMENT

Unii oameni fluturau steaguri ucrainene, iar alții aveau drapelul ucrainean pe umeri.

“Sunt foarte fericit, se vede după reacția oamenilor, reacția lor nu este regizată”, a declarat Zelenski, care era flancat de gărzi de securitate puternic înarmate. “Oamenii așteptau armata ucraineană, pe soldații noștri, pe noi toți.”

Președintele a cântat imnul național ucrainean în timp ce steagul albastru și galben al țării a fost arborat în orașul din sudul țării.

ADVERTISEMENT

Zelenski a mai declarat că a fost important să viziteze orașul Herson pentru a-și arăta sprijinul pentru locuitorii care au îndurat aproximativ opt luni de ocupație rusă și pentru a le demonstra că “ne întoarcem cu adevărat, ne ridicăm cu adevărat steagul”.

Întrebat de reporteri unde ar putea avansa în continuare forțele ucrainene, el a spus: “Nu la Moscova… Nu suntem interesați de teritoriile unei alte țări”.

ADVERTISEMENT

Herson este una dintre regiunile din Ucraina pe care Federația Rusă a pretins că le anexează, deși nu controlează teritoriul.

Pe canalul său oficial de Telegram, Zelenski a postat o serie de imagini din timpul călătoriei, însoțite de mesajele simple “Kherson – Ucraina 🇺🇦” și “Eroii noștri 🇺🇦🇦”

„Eliberăm pas cu pas teritoriile ocupate ale țării noastre. Aceasta este o cale dificilă și lungă. Dar o vom duce la bun sfârșit. Pentru că cei mai buni eroi ai țării noastre se află în acest război!

Am spus acest lucru în timpul unei conversații cu reprezentanții mass-media din Herson”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a liderului de la Kiev alături de înregistrarea discuției cu jurnaliștii.

Zelenski a acuzat Rusia de crime de război la Herson

Duminică, Volodimir Zelenski a acuzat soldații ruși de crime de război și de uciderea civililor în Herson.

„Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război ale rușilor. Au fost găsite cadavre de civili și militari morți. Armata rusă a lăsat în urmă aceeași sălbăticie ca și în alte regiuni ale țării în care a intrat”, a declarat el.

Autoritățile ucrainene se străduiesc să demineze orașul și să restabilească alimentarea cu energie electrică în întreaga regiune, după ce armata rusă în retragere a aruncat în aer toate infrastructurile importante, lăsând locuitorii fără electricitate și apă.

Primarul din Herson a declarat că situația umanitară este “severă” din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine, în timp ce Zelenski a declarat că autoritățile se confruntă cu mii de mine, fire capcană și obuze neexplodate lăsate de trupele rusești.

După două nopți de bucurie după eliberarea orașului lor, duminică, locuitorii din Kherson au început să evalueze amploarea pagubelor provocate de cele opt luni lungi de ocupație rusă, multe locuințe fiind încă lipsite de electricitate și apă.

ADVERTISEMENT