LIVE Actualizat 19-11-2022
19:12

Război în Ucraina, ziua 269. Premierul britanic, vizită la Kiev. Acord între Rusia și Iran pentru producția de drone

După 269 de zile de război, Volodimir Zelenski anunțase că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric.
19.11.2022 | 21:09
Razboi in Ucraina ziua 269 Premierul britanic vizita la Kiev Acord intre Rusia si Iran pentru productia de drone
Ucraina are din nou curent electric. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-11-2022
19:12

Iranul va ajuta Rusia să construiască drone, scrie Washington Post

Potrivit Washington Post, Rusia ar putea începe în câteva luni producția de drone de concepție iraniană, refăcându-și stocul diminuat din cauza războiului ce se prelungește.

Citând informații consultate de Statele Unite și de alte agenții de securitate occidentale, raportul a afirmat că detaliile acordului au fost finalizate în ultimele săptămâni. În câteva luni, se spune în raport, producția ar putea începe, ceea ce ar spori semnificativ stocul de drone de atac al Moscovei – o componentă vitală în bombardamentele sale asupra Ucrainei.

Raportul citează un oficial familiarizat cu acordul, care a declarat că efortul de a produce aceste drone în Rusia “se mișcă rapid și are mult avânt”. Din august, peste 400 de astfel de drone produse în Iran au fost folosite de Moscova în atacurile asupra Ucrainei, inclusiv asupra infrastructurii civile vitale.

Acordul de a produce la nivel local drone de concepție iraniană ar fi un avantaj pentru ambele țări; Moscova are puține muniții, pe măsură ce războiul se prelungește, iar Iranul ar culege beneficiile economice și politice.

Sursele au adăugat că, în afară de beneficiile monetare evidente și de legăturile cu o putere mondială, nu se știe exact ce urmărește Iranul în schimb. Printre posibilități se numără asistența în ceea ce privește programul nuclear al Republicii Islamice.

O întrebare-cheie, susțin experţii în armament, este dacă Rusia poate achiziţiona sau fabrica tipurile de sisteme electronice şi optice care permit dronelor iraniene să efectueze cu succes lovituri de precizie pe distanţe lungi, în condițiile în care sancţiunile economice impuse Iranului şi Rusiei au restricţionat sever vânzarea de tehnologie sensibilă către ambele ţări.

„Iranul şi Rusia pot să mintă lumea, dar nu pot ascunde faptele: Teheranul ajută la uciderea civililor ucraineni prin furnizarea de arme şi asistă Rusia în operaţiunile sale. Este un alt semn al izolării în care se află atât Iranul, cât şi Rusia”, a declarat pentru „The Washington Post” purtătoarea de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson.

19-11-2022
14:11

Premierul britanic Rishi Sunak, vizită în Ucraina. Întâlnire cu Volodimir Zelenski, la Kiev

Numit oficial premier al Marii Britanii la finele lunii octombrie, Rishi Sunak a efectuat sâmbătă, 19 noiembrie, prima sa vizită oficială în Ucraina.

Sunak a fost primit la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este prima dată când cei doi lideri s-au întâlnit de când Sunak a devenit prim-ministru.

Într-o postare pe Telegram, Zelenski a distribuit un videoclip cu sosirea premierului și a spus: ”Din primele zile de război, Ucraina și Regatul Unit au fost cei mai puternici aliați.

În timpul întâlnirii de astăzi, am discutat cele mai importante probleme atât pentru țările noastre, cât și pentru securitatea globală.

Împreună suntem mai puternici și vom obține rezultatele dorite”.

19-11-2022
14:08

Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia

Varșovia l-a declarat persona non grata pe Serghei Lavrov, șeful diplomației de la Moscova.

Prin urmare, acesta nu poate participa la reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE, eveniment care va avea loc pe 1 şi 2 decembrie la Lodz, în centrul Poloniei.

Rusia a reacționat rapid față de această măsură a polonezilor. Kremlinul a numit decizia ”provocatoare”.

Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat, scrie Agerpres.

”Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”, se mai arată în reacția Moscovei.

19-11-2022
12:12

Cetățenii ucraineni, sfătuiți să părăsească țara pentru economisirea energiei

În următoarea perioadă, Kievul s-ar putea confrunta cu pene majore în alimentarea cu energie electrică din cauza avariilor masive provocate sistemului energetic al Ucrainei de atacurile rusești.

În paralel, șeful celei mai mari firme private de energie din Ucraina a recomandat cetățenilor să părăsească țara pentru a ajuta la economisirea energiei.

Într-un interviu acordat BBC și preluat de The Guardian, Maxim Timchenko, directorul executiv al companiei de energie DTEK, a declarat că sistemul de electricitate al Ucrainei devine mai puțin fiabil cu fiecare atac rus.

Reducerea consumului de energie electrică este cheia menținerii acestuia în funcțiune, a spus Timchenko.

”Dacă pot găsi un loc alternativ de cazare pentru încă trei sau patru luni, acest lucru va fi de mare ajutor sistemului”, a precizat oficialul DTEK

El a spus că cetățenii ar trebui să considere părăsirea țării ca pe o modalitate de a ajuta Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei.

”Dacă veți consuma mai puțin, atunci spitalele cu soldați răniți vor avea alimentarea cu energie garantată. Consumând mai puțin sau plecând, veți ajuta la salvarea de vieți”, a adăugat Timchenko.

19-11-2022
12:07

Peste 430 de copii uciși de la debutul invaziei

Din 24 februarie până în prezent, peste 430 de copii ucraineni au căzute victime invaziei declanșate de trupele lui Vladimir Putin.

Mai exact, conform Biroului procurorului general al Ucrainei, 437 de copii din statul vecin au fost uciși în invazia declanșată de Rusia. Alți aproape 1.000 au fost răniți.

19-11-2022
10:17

Oficial militar de la Kiev: ”Forțele ucrainene ar putea ajunge în Crimeea, în decembrie”. Când s-ar putea încheia conflictul

Optimism la Kiev în privința conflictului cu Rusia. Volodimir Havrylov, general-maior în retragere, vice-ministrul apărării din Ucraina, este de părere că forțele militare ale țării sale vor ajunge în Crimeea în următoarea perioadă.

În ceea ce privește finalul războiului, același Havrylov spune că acest lucru ar putea avea loc chiar în primăvară.

Oficialul militar a precizat că țara sa nu se va opri din luptă până la victorie și a luat în calcul chiar și posibilitatea unui atac nuclear rusesc.

”Da, ar fi o dramă (n.r. un atac nuclear) pentru toată lumea. Dumnezeu știe ce va fi, dar un atac nuclear tactic nu este o amenințare care să ne oprească să… continuăm războiul nostru”, a spus Havrylov pentru Sky News.

La fel ca Volodimir Zelenski, și maiorul în retragere spune că eventuale negocieri de pace cu Moscova vor avea loc numai după ce trupele rusești vor fi gata să părăsească fiecare centimetru din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea.

”Există o decizie în interiorul societății din Ucraina că mergem până la capăt”, a declarat Havrylov.

19-11-2022
08:49

Zelenski anunță probleme cu furnizarea energiei în Kiev și în alte 17 regiuni

Capitala Kiev, zona din jurul portului Odesa de la Marea Neagră și multe alte regiuni ucrainene se confruntă cu o criză a furnizării energiei electrice, în urma atacurilor masive ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat, în cel mai recent discurs adresat națiunii, că ”situația cu sursele de energie este dificilă în 17 regiuni și în Capitală.

Lucrurile sunt foarte dificile în regiunea Kiev și orașul Kiev, regiunea Odesa și, de asemenea, Vinniția și Ternopil (zonele din vestul și sud-vestul Ucrainei)”, scrie The Guardian.

Anterior, prim-ministrul Denis Shmyhal anunțase că atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene au paralizat jumătate din sistemul energetic al țării.

Între timp, aproape 100% din acești oameni au primit din nou curent, după ce specialiștii au lucrat zi și noapte pentru a repara avariile produse de rachetele rusești în zilele trecute.

Război în Ucraina, ziua 269. Curentul a revenit în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase că Ucraina se confruntă cu noi întreruperi de curent, după mai multe atacuri cu rachete rusești, tocmai când temperaturile scad până la îngheț și mai jos.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, energia electrică a fost restabilită pentru aproape 100% dintre ucraineni, transmis oficiali din domeniul energiei.

Energia a fost restabilită aproape peste tot în Ucraina, după ce mai mult de 10 milioane de clienți au fost deconectați joi, potrivit lui Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare a Industriei Energetice.

ADVERTISEMENT

”Poate că aproape 300 de consumatori sunt încă neconectați, dar cei mai mulți dintre ei sunt aproape de linia frontului”, a declarat Kharcenko reporterilor vineri, în timp ce a oferit actualizări despre lucrările de restaurare după atacurile cu rachete de joi asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Situația se îmbunătățește cu fiecare oră, a spus el, adăugând că speră că ”putem avea o pauză de cel puțin 10 până la 12 zile, astfel încât să putem restabili sustenabilitatea rețelei”.

ADVERTISEMENT

A avut loc o oprire la centrala nucleară Khmelnytskyi din vest și o unitate electrică a centralei nucleare Rivne din nord-vest cauzată de avarii la stații și linii electrice joi, a confirmat el.

”Unitățile s-au oprit câteva ore și a trebuit să fie folosite generatoare diesel. Cu toate acestea, situația este mult mai bună acum, s-a restabilit accesul la rețeaua majorității unităților și cred că în viitorul apropiat vom putea reia munca”, a transmis Kharchenko.

ADVERTISEMENT

Oficialul a spus că lipsa energiei electrice afectează nu doar energia electrică, ci și rețelele de telefonie mobilă, pompele electrice folosite pentru alimentarea cu apă și tratarea deșeurilor. Mai multe orașe, inclusiv Kiev, au rămas fără apă timp de patru până la 10 ore.

Între timp, primul tren a plecat din Kiev spre Hersonul eliberat după 8 luni de ocupație. ”Acesta este trenul nostru de victorie!”, a transmis Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

La bord se aflau aproximativ 200 de pasageri. ”Ca acest tren ne vom întoarce toți la Herson pentru o viață normală!”, a scris Timoșenko.

Autoritățile ucrainene menționează că mai e mult de lucru pentru a restabili serviciile de bază în oraș și în regiunea înconjurătoare Herson.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink