News

Război în Ucraina, ziua 297. Kievul acuză Rusia că are un singur scop: ”Să-i lase pe ucraineni fără lumină, apă, căldură”

Kievul anunță că Rusia are în acest moment un singur țel: să lase fără lumină, apă și căldură poporul ucrainean, în speranța că oamenii vor ceda.
17.12.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 297 Kievul acuza Rusia ca are un singur scop Sai lase pe ucraineni fara lumina apa caldura
Kievul, fără curent. Foto: DW
ADVERTISEMENT

În pregătire de ”marea ofensivă” din ianuarie-februarie la care se așteaptă ucrainenii, Rusia se folosește momentan de atacuri cu rachete asupra infrastructurii țării vecine.

Kievul acuză Rusia că vrea să lase populația fără lumină și căldură

Scopul Rusiei este să-i lase pe ucraineni fără lumină, apă sau căldură, a explicat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

ADVERTISEMENT

”Au stabilit un obiectiv de a lăsa ucrainenii fără lumină, apă și căldură”, a explicat Shmyhal. ”Lumea ar trebui cu siguranță să răspundă acestor acțiuni ale Rusiei cu pași rapizi și decisivi”, a completat premierul de la Kiev.

Premierul a susținut că apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 60 din cele 76 de rachete trimise de ruși. ”Le mulțumim apărătorilor cerului ucrainean pentru acest lucru”, a spus Shmyhal. Asta, în condițiile în care Ucraina nu a primit deocamdată sistemul de apărare Patriot.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unele dintre rachetele care și-au găsit țintele vizate au lovit substații de înaltă tensiune și generatoare de electricitate, a completat premierul.

Andrii Raykovych, care este șeful administrației militare a regiunii Kirovohrad din centrul Ucrainei, a declarat că electricitatea a fost restabilită pentru mai mult de 30% dintre consumatorii locali.

ADVERTISEMENT

Compania electrică de stat Ukrenergo nu a publicat încă date oficiale despre întreruperile de curent din ultimele ore.

Între timp, SUA răspund din nou retoricii agresive venite de la Kremlin față de posibila livrare de sisteme Patriot în Ucraina. Rușii au transmis, printre altele, că livrarea de sisteme Patriot în Ucraina are duce la ”consecințe imprevizibile”, în condițiile în care aceste sisteme sunt menite să protejeze cerul Ucrainei de rachetele lansate zilnic de ruși.

ADVERTISEMENT

”Singurele măsuri provocatoare care au fost luate pe parcursul întregului conflict sunt luate de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel. ”SUA nu sunt acum și nici nu au fost vreodată în război cu Rusia”, a spus Patel.

ADVERTISEMENT
Tags: