News

Război în Ucraina, ziua 296. Întrerupere de urgență a energiei în tot statul ucrainean. Probleme mari în aprovizionarea cu apă la Kiev

Rusia nu va ”dicta” asistența de securitate pe care SUA o oferă Ucrainei, transmite secretarul de presă al Pentagonului.
16.12.2022 | 11:33
Razboi in Ucraina ziua 296 Intrerupere de urgenta a energiei in tot statul ucrainean Probleme mari in aprovizionarea cu apa la Kiev
Război în Ucraina, ziua 296. Rusia, un nou atac masiv cu rachete. Explozii raportate în Kiev. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-12-2022
09:38

Doi morți și cinci răniți la Krivoi Rog, după atacurile rușilor

Atacul masiv cu rachete al rușilor a făcut și primele victime. Două persoane au murit la Krivoi Rog.

Guvernatorul regional, Valentin Reznichenko, a declarat că alte cel puțin cinci persoane au fost rănite în atacul din această regiune, inclusiv doi copii.

Toți cei răniți sunt internați în spital. ”O rachetă a rușilor a lovit o clădire rezidențială din Krivoi Rog. Casa scărilor a fost distrusă”, a spus el, conform Sky News.

16-12-2022
09:33

Întrerupere de urgență a energiei electrice în toată Ucraina

Un înalt oficial de la Kiev a declarat vineri că în toată Ucraina s-a impus întreruperea de urgență a energiei electrice, notează The Guardian. Decizia vine după ce rachetele rusești au lovit instalațiile energetice din mai multe regiuni.

Rusia a lansat 60 de rachete asupra Ucrainei, în această dimineață, în cel mai recent val de atacuri asupra infrastructurii critice.

Kirolo Timoșenko, șef adjunct al biroului prezidențial a spus că Harkov și Poltava au rămas complet fără energie electrică.

La Kiev sunt probleme și în privința aprovizionării cu apă, a declarat primarul Vitali Klitschko.

16-12-2022
08:24

Atac masiv cu rachete lansat de armata rusă. Explozii în Kiev și în mai multe orașe ucrainene

Vineri dimineață, în toată Ucraina răsună sirenele care anunță posibile atacuri aeriene ale rușilor.

Din primele informații, rachetele invadatorilor au lovit deja mai multe zone din statul ucrainean.

Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, a anunțat că mai multe explozii s-au raportat în districtul Desna din nord-estul Capitalei, unde există o centrală electrică de mare importanță pentru regiune.

S-au auzit explozii și în orașul Harkov, din est. Oficialii locali au spus că infrastructura critică a fost afectată. De asemenea, și în regiunea Odesa de la Marea Neagră a fost afectată infrastructura critică.

SUA nu vor ”permite comentarii din partea Rusiei care vrea să dicteze asistența de securitate pe care administrația Biden o oferă Ucrainei”, a declarat generalul Pat Ryder în timpul unei întâlniri cu reporterii.

SUA, replică dură pentru Rusia în cazul sistemelor Patriot

Într-o declarație de miercuri, Ambasada Rusiei la Washington a declarat că o posibilă expediere a sistemelor de rachete Patriot către Ucraina ar ”duce la consecințe imprevizibile” și ar amenința securitatea globală. CNN a scris că administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Mi se pare ironic și foarte grăitor faptul că oficialii dintr-o țară care și-a atacat brutal vecinul într-o invazie ilegală și neprovocată printr-o campanie care vizează și ucide în mod deliberat civili nevinovați și distruge infrastructura civilă, că ar alege să folosească cuvinte ca provocatoare pentru descrie sistemele defensive care sunt menite să salveze vieți și să protejeze civilii”, a transmis Ryder.

Ryder a reiterat că Rusia ar putea detensiona conflictul în curs în orice moment.Este important să ne amintim că Rusia este agresorul aici. Și când vine vorba de escaladare, ei ar putea detensiona situația de astăzi, retrăgându-și forțele și salvând nenumărate vieți nevinovate, dar în mod clar au ales să se dubleze miza, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pe lângă posibilitatea de a trimite sisteme Patriot în Ucraina, SUA au anunțat extinderea instruirii forțelor armate ucrainene.

SUA a anunțat o extindere a pregătirii forțelor armate ucrainene în Europa ”pentru a include antrenament în operațiuni de manevre comune și combinate”, potrivit Departamentului de Apărare.

ADVERTISEMENT

”Pregătirea pentru manevra armelor combinate este următorul pas logic în eforturile noastre de formare continuă, care au început în 2014, pentru a construi capacitatea forțelor armate ucrainene”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder.

Ryder a explicat că programul va antrena aproximativ 500 de ucraineni pe lună începând din ianuarie și va fi desfășurat în Germania de către Comandamentul 7 Army Training Command al Armatei SUA în Europa și Africa.

ADVERTISEMENT

”Pe măsură ce avansăm, vom rămâne flexibili și adaptabili pe baza partenerilor noștri ucraineni și a situației în evoluție din Ucraina”, a completat Ryder.

ADVERTISEMENT