LIVE Actualizat 28-12-2022
08:13

Război în Ucraina, ziua 308. Vladimir Putin lasă Europa fără petrol. O nouă criză se prefigurează la începutul anului 2023

Ziua 308 a războiului din Ucraina vine cu o nouă veste proastă pentru Europa, venită chiar de la președintele Rusiei, Vladimir Putin.
28.12.2022 | 10:13
Razboi in Ucraina ziua 308 Vladimir Putin lasa Europa fara petrol O noua criza se prefigureaza la inceputul anului 2023
Vladimir Putin amenință Europa cu sistarea totală a țițeiului, începând cu anul 2023 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-12-2022
08:13

ONU: Numărul civililor uciși este "considerabil mai mare" decât cele 6.884 de victime cunoscute

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a făcut public un bilanț al numărului de victime civile în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei până în prezent, afirmând că se știe că 6.884 de persoane au murit în Ucraina, inclusiv 429 de copii, între 24 februarie 2022 și 26 decembrie 2022.

Agenția precizează că este posibil ca cifra reală să fie “considerabil mai mare, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării”.

O nouă criză se conturează deja, pentru anul 2023. După renunțarea la gazele rusești, liderii europeni încearcă să reducă și robinetul cu petrol. Vladimir Putin vine însă cu un răspuns pe măsură și anunță că-l va închide de tot.

Putin oprește robinetul cu țiței în UE

Duminică, liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care interzice exporturile de petrol și alte produse petroliere către țările care impun un plafon de preț pentru Rusia.

ADVERTISEMENT

Anunțul reprezintă un răspuns al lui Putin la acordul pentru plafonarea prețului la țițeiul rusesc, semnat la mijlocul lunii decembrie între Uniunea Europeană, grupul G7 și Australia.

Acestea au luat această măsură ca o nouă sancțiune economică împotriva Rusiei. De asemenea, UE a impus și un embargo asupra petrolului rusesc transportat pe cale maritimă.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii forțează linia de apărare din Lugansk

Duminică seara, pe frontul din sudul Ucrainei, Rusia a reluat ofensiva de la distanță, bombardând orașul Oleșki, în apropiere de Herson.

În urma atacurilor, o persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite, a anunțat primarul localității, Evhen Rișciuk.

ADVERTISEMENT

În Lugansk, forțele ucrainene încearcă să străpungă linia de apărare rusească prin localitatea Kremina, însă opoziția este una cât se poate de solidă. Potrivit lui Serhii Gaidai, șeful administrației militare din Lugansk, trupele de ocupație au reușit să construiască o apărare puternică și să aducă rezerve, echipamente și oameni.

Panică generală provocată de ridicarea unui bombardier rusesc în Belarus

Duminică, în jurul prânzului, sirenele au sunat în toată Ucraina, chemând populația să se adăpostească. Alerta a pornit după ce un avion de tip bombardier Mig-31K a fost monitorizat în timp ce decola de pe un aeroport din Belarus.

ADVERTISEMENT

Acest tip de aeronavă este capabilă să lanseze rachete hipersonice, iar Rusia nu este la primul test de acest gen. Duminică, un Mig-31K a luat foc pe un aeroport din Belarus cu puțin timp înainte să decoleze. Pe 13 decembrie, Rusia a adus 3 aeronave de acest tip la baza aeriană din Maciulișah, în Belarus.

ADVERTISEMENT