LIVE Actualizat 29-12-2022
15:50

Război în Ucraina, ziua 309. Rachetă S-300, căzută în Belarus. Kievul a atacat din nou baza aeriană Engels

Războiul din Ucraina a intrat în a 309-a zi de lupte, cu ofensiva armatei ruse pe frontul de est aproape de culminare după luni întregi de atacuri
29.12.2022 | 17:49
Razboi in Ucraina ziua 309 Racheta S300 cazuta in Belarus Kievul a atacat din nou baza aeriana Engels
Ofensiva armatei ruse pe frontul de est pare să fi culminat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-12-2022
15:50

Kievul a atacat din nou baza aeriană Engels

Baza aeriană Engels, aflată la 730 de kilometri de Moscova, însă aflată pe teritoriul Rusiei, a fost atacată din nou de drone ucrainene.

Rușii anunță, însă, că atacul nu a fost un succes real, apărarea aeriană a Rusiei reușind să doboare o dronă care era pregătită să provoace daune la sol, acolo unde se află inclusiv bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune.

Aflată aproape de Saratov, oraș situat la 730 de kilometri sud-est de Moscova, baza militară Engels a mai fost ținta unor atacuri ucrainene în zilele trecute. Potrivit rușilor Ucraina a încercat să atace de două ori această bază doar în luna decembrie, ucigând șase militari ruși.

“Sistemele de apărare antiaeriană au doborât un vehicul aerian fără pilot în regiunea Engels”, a transmis guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busarghin, într-un mesaj pe Telegram.

Situația nu este liniștitoare pentru ruși, în condițiile în care orașul Saratov e departe de linia frontului, deci apărarea anti-aeriană a Rusiei nu pare să-și facă treaba permițând dronelor ucrainene să se apropie periculos de mult de inima țării.

29-12-2022
13:18

Rachetă de apărare antieriană, doborâtă de Belarus

Agenţia de presă oficială a Minskului, BelTA a anunțat că o rachetă de apărare antiaeriană, de tip S-300, a căzut pe teritoriul Belarusului.

Potrivit Ministerului belarus al Apărării, racheta a fost trasă din Ucraina și a fost doborâtă de sistemele de apărare aeriană ale Belarusului.

Nu sunt informații despre victime, a mai precizat agenția BelTA, citată de News.ro.

S-300 este o rachetă de apărare aeriană din epoca sovietică, folosită atât de Rusia, cât şi de Ucraina.

29-12-2022
07:31

Ucraina raportează un nou atac cu rachete rusești

Ucraina raportează un nou atac cu rachete rusești joi dimineață, în timp ce se aud explozii în mai multe orașe. Autoritățile au declarat că exploziile provin de la sistemele de apărare aeriană care doboară rachetele care se apropie.

Oleksii Arestovich, consilier al biroului prezidențial, a scris pe Facebook că peste 100 de rachete se apropie, în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian se aud în toată țara.

Exploziile au fost auzite în Kiev, Jitomir și Odesa, potrivit unui corespondent Reuters și a relatărilor din presa locală.

Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, cu scopul de a reduce la minimum potențialele daune la infrastructura energetică.

Asaltul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei, singurul front unde forțele ruse se aflau în ofensivă în ultimele luni, pare să fi culminat potrivit analiștilor militari.

Ofensiva rușilor asupra orașului Bahmut a culminat

După aproape cinci luni întregi de atacuri constante, forțele ruse care încearcă să cucerească orașul Bahmut din estul Ucrainei par să fi atins vârful capacităților ofensive. Analiștii militari de la think-tank-ul Institute for the Study of War (ISW) din Statele Unite sunt de părere că forțele ruse par să fi atins punctul de culminare, moment din care o forță militară nu mai este capabilă să desfășoare operațiuni ofensive.

ADVERTISEMENT

Analiștii americani notează că ritmul de avansare a trupelor rusești în zona Bahmut a încetinit în ultima vreme din cauza pierderilor foarte mari de personal suferite și a lipsei muniției, ceea ce nu va permite forțelor ruse să mențină intensitatea acțiunilor pe acest front.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Serhii Cherevati, a declarat zilele trecute că forțele ruse din zonă nu mai atacă în companii sau grupuri tactice de batalion (BTG), operând în schimb în mici detașamente de 10 până la 15 persoane. Analiștii de la ISW subliniază că un lucru similar s-a întâmplat și pe frontul din Herson, în luna august, când în urma pierderilor suferite trupele ruse au operat doar acțiuni de mică intensitate, executate de detașamente și nu de forțe combinate în BTG.

ADVERTISEMENT

„Ritmul de înaintare al armatei ruse în zona Bahmut a încetinit recent pe fondul unor constrângeri tot mai mari de personal și muniții care probabil că o vor împiedica să mențină un ritm ridicat al operațiunilor ofensive în zonă pe termen scurt. Utilizarea raportată de către armata rusă a grupurilor de mărimea unui pluton este probabil rezultatul unui război de uzură prelungit și indică degradarea formațiunilor mai mari peste nivelul plutonului.

Ritmul de înaintare al armatei ruse în zona Bahmut va continua să încetinească sau chiar să se oprească complet, dacă trupele desfășurate acolo nu vor primi întăriri semnificative în efective și obuze de artilerie în viitorul apropiat”, se arată în analiza celor de la ISW. De altfel, frontul din Bahmut a devenit mult mai sigur pentru ucraineni, dovadă și vizitele efectuate acolo atât de către președintele Zelenski cât și de către șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirill Budanov.

ADVERTISEMENT

De altfel, pe rețelele de socializare zilele trecute a fost publicat un clip cu doi luptători Wagner care îl critică pe Gerassimov, șeful armatei ruse. Analiștii vorbesc de un război deschis între gruparea Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, și șefii armatei.

Mai mult, pe lângă informațiile privind scăderea în intensitate a atacurilor forțelor ruse asupra orașului Bahmut tot mai multe surse indică o serie de noi atacuri ale armatei ucrainene asupra orașului Kreminna, aflat la nord de Bahmut, și care controlează importate drumuri de acces în regiunea Lugansk.

ADVERTISEMENT

De altfel miercuri, Ministerul Apărării din Marea Britanie arăta în raportul zilnic asupra conflictului din Ucraina că armata rusă încearcă să-și consolideze pozițiile din această zonă a frontului în fața ofensivei ucrainene. Acest oraș reprezintă un obiectiv strategic pentru ambele forțe în condițiile în care pentru armata rusă reprezintă un important centru logistic, iar pierderea controlului acestui oraș ar putea duce la prăbușirea întregii linii de apărare din regiunea Lugansk. „Kreminna este poarta de acces către două orașe mult mai mari din apropiere, Severodonețk și Lisicansk”, anunța șeful administrației militare din Lugansk, Serghei Gaidai.

Kremlinul pune condiții nerealiste pentru negocieri

În contextul în care președintele Zelenski a reiterat planul său de pace ce include retragerea trupelor ruse din teritoriile Ucrainei, inclusiv Crimea, peninsula ocupată ilegal de către Rusia în 2014, Kremlinul a răspuns miercuri că un astfel de plan nu este unul care „să țină cont de realitățile din teren”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că orice astfel de propunere trebuie să includă cele patru regiuni pe care președintele Putin le-a anexat Rusiei în luna septembrie. “Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realităţile de astăzi în ceea ce priveşte teritoriul rusesc, cu intrarea celor patru regiuni în Rusia. Planurile care nu iau în considerare aceste realităţi nu pot fi paşnice”, a declarat oficialul rus. Trebuie subliniat că în acest moment armata rusă nu controlează în totalitate niciuna din cele patru regiuni.

Tot miercuri, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat pentru un post de televiziune rus că din discuțiile purtate pe canale diplomatice cu Washingtonul, americanii „nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia”.

„I-am întrebat pe americani, prin canalele pe care le mai are ambasada noastră, dacă decizia de a transfera bateria Patriot, având în vedere complexitatea utilizării acesteia, înseamnă că acolo (în Ucraina – n.r.) vor fi specialişti americani.

Ni s-a explicat destul de pe larg că acest lucru nu este planificat, tocmai pentru că americanii nu vor şi nu vor lupta direct împotriva Rusiei. Patriot va fi pus în funcţiune după câteva luni, până când militarii ucraineni vor stăpâni această tehnologie”, a declarat ministrul rus de externe, întrebat fiind despre sistemul antiaerian Patriot pe care SUA l-au promis Ucrainei.

Anterior, președintele Vladimir Putin susținuse că acest sistem este unul „destul de învechit”, mult inferior sistemului S-300 al Rusiei și că armata sa va fi capabilă să distrugă acest sistem în momentul în care va fi desfășurat pe teritoriul Ucrainei.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, șeful diplomației ruse a precizat că Moscova își va atinge obiectivele cu răbdare și perseverență, indicând și le necesitatea recunoașterii celor patru regiuni anexate de către Putin. “Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a precizat Lavrov.

Acesta a recunoscut însă că Rusia va trebui să cucerească în întregime regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

“Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a mai spus șeful diplomației ruse.

Tot miercuri, într-un discurs ținut în fața parlamentului ucrainean, Zelenski a declarat că reconstrucţia Ucrainei după război va fi cel mai mare proiect economic al Europei. Acesta a subliniat că Ucraina este acum ”pe drumul victoriei” şi a devenit unul din liderii lumii libere care a făcut în aşa fel încât Occidentul să nu se mai teamă de Rusia.

ADVERTISEMENT