LIVE Actualizat 12-01-2023
16:30

Război în Ucraina, ziua 323. Luptele pentru Soledar continuă / Guvernatorul din Doneţk: Ruşii au ars totul în cale

Pe fondul disputelor dintre Wagner și armata Rusiei, capturarea orașului Soledar a devenit o obsesie pentru Evgheni Prigojin.
12.01.2023 | 18:23
Razboi in Ucraina ziua 323 Luptele pentru Soledar continua  Guvernatorul din Donetk Rusii au ars totul in cale
Prigojin, într-o mină care ar fi din Soledar. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
12-01-2023
16:30

Guvernatorul din Doneţk: Ruşii au mărşăluit peste trupurile propriilor soldaţi

Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kirilenko, a împărtășit detalii îngrijorătoare despre situația de pe teren. Anterior, presa relatase că Ucraina a comunicat că peste 100 de soldați ruși au fost uciși în bătălia pentru Soledar în ultimele 24 de ore.

“Rușii au mărșăluit literalmente peste trupurile propriilor soldați, au ars tot ce le-a aflat în cale”, a spus el, adăugând că forțele ruse au bombardat zeci de orașe și sate din regiune în ultima zi.

Forțele ruse folosesc obuze de mortiere și rachete pentru a bombarda Soledar într-o ofensivă acerbă. “Civilii încearcă să supraviețuiască în mijlocul acestei vărsări de sânge, în timp ce rușii își continuă atacurile”, a spus Kirilenko.

12-01-2023
10:11

Imaginile din satelit arată amploarea distrugerilor din Soledar. Foto

Imaginile prin satelit realizate de Maxar Technologies arată nivelurile de distrugere din orașul Soledar. Prima fotografie, din 1 august 2022, arată clădiri și drumuri din acel oraș, iar al doilea arată aceeași zonă pe 10 ianuarie 2023. Vă reamintim că șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că Soledar a fost complet cucerit de ruşi, iar 500 de soldați ucraineni au fost ucişi. 

Soledar, anul trecut
Soledar, în august 2022
Soledar, acum
Soledar, în ianuarie 2023

Într-o declarație care o contrazice complet pe cea făcută de președintele ucrainean, Prigojin a susținut că forțele sale au eliberat complet orașul minier.

“Aproximativ 500 de soldați ucraineni au fost uciși. Întregul oraș este acoperit cu cadavre de soldați ucraineni”, a spus Prigojin. Ucraina susţine însă că luptele în Soledar sunt încă în desfășurare.

12-01-2023
10:00

Wagner: Am găsit cadavrul unuia dintre cei doi britanici dispăruţi

Grupul Wagner a transmis joi că a găsit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari britanici care au fost declarați dispăruți în prima linie din estul Ucrainei. Biroul britanic de Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) nu a confirmat informaţia, dar a adăugat că oferă sprijin familiilor.

În postarea sa de pe Telegram, Wagner nu a menționat numele bărbatului decedat, dar a spus că la el au fost găsite documente aparținând ambilor britanici și a atașat o fotografie a unui pașaportm, plus numele celor doi britanici dispăruți, Andrew Bagshaw și Christopher Parry. .

“Corpul unuia dintre ei a fost găsit astăzi. Documentele ambilor britanici au fost descoperite în posesia sa”, a transmis Wagner, într-un comunicat. Nu s-a precizat unde a fost găsit cadavrul.

Experții care aparțin de Institutul pentru Studiul Războiului au explicat care sunt motivele reale pentru care Rusia, sau mai degrabă Prigojin, doresc cu disperare ca Soledar să cadă.

Război în Ucraina, ziua 323. De ce Rusia e disperată după Soledar

Potrivit CNN, luptele continuă în Soledar, un oraș cu mine de sare din estul Ucrainei, în ciuda anunțurilor rusești că grupul Wagner câștigat controlul asupra regiunii, care s-au dovedit a fi știri false, cel puțin până în acest moment.

ADVERTISEMENT

Dacă trupele ruse cuceresc într-adevăr orașul, acesta ar marca primul câștig al Moscovei în Donbas timp de luni de zile – oferindu-i președintelui Vladimir Putin o veste bună după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă.

Semnificația orașului Soledar în termeni militari este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să își îndrepte atenția asupra Bakhmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

ADVERTISEMENT

Orașul Soledar din Donețk a fost o țintă pentru forțele ruse din mai anul trecut. Cu o populație de dinainte de război de aproximativ 10.000, are o valoare strategică mică în sine, dar este un punct de referință în mișcarea de uzură a rușilor spre vest. Moscova s-a luptat luni de zile să atace Bakhmut dinspre est, dar dacă ar captura Soledar, Moscova ar putea măcar să se apropie de oraș pe o cale diferită.

Forțele armate ruse nu au avut nimic de sărbătorit de la începutul lunii iulie și au fost nevoite să se retragă atât în Harkov, în nord, cât și în Herson, în sudul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, capturarea Soledar, în ciuda stării sale de ruină, ar fi un progres rar. Dar ar fi mai degrabă simbolică decât substanțială. Institutul pentru Studiul Războiului transmite că controlul asupra orașului Soledar ”nu va permite neapărat forțelor ruse să exercite controlul asupra liniilor de comunicație terestre critice ucrainene în Bakhmut”.

”Chiar și luând în considerare cele mai generoase pretenții ale Rusiei, capturarea lui Soledar nu ar prevesti o încercuire imediată a lui Bakhmut”, a adăugat think tank-ul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, orașul Soledar are o importanță uriașă pentru un singur om: oligarhul și liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Luptătorii săi Wagner, mulți dintre ei foști pușcăriași, au suferit pierderi grele cu un val după altul de atacuri la sol peste ceea ce a devenit un câmp de luptă de tranșee și noroi care amintește de Primul Război Mondial. După luni de zile în care Ministerul rus al Apărării a uitat cum e să mai atace, Prigojin vrea să arate că Wagner poate obține ceea ce armata Rusiei nu poate.

ADVERTISEMENT