LIVE Actualizat 13-02-2023
16:40

Război în Ucraina, ziua 355. În Bahmut sunt lupte de stradă / “Ruşii au pierdut o întreagă brigadă în Vuhledar”

Bătălia pentru Bahmut rămâne punctul central al ostilităților ruso-ucrainene, ambele armate având pierderi importante în acest sector al frontului.
13.02.2023 | 18:25
Razboi in Ucraina ziua 355 In Bahmut sunt lupte de strada  Rusii au pierdut o intreaga brigada in Vuhledar
Lupte grele în provincia Bahmut/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
13-02-2023
16:40

În Bahmut sunt lupte de stradă, rușii au tăiat principala cale de aprovizionare

Artileria rusă a blocat o rută principală de aprovizionare în apropierea satului Chasiv Yar, care se află la vest de Bahmut și este încă sub control ucrainean, a informat CNN, citând surse militare ucrainene și rapoarte ale soldaților din oraș.

Gruparea Wagner anunțase duminică faptul că a capturat Krasna Hora, un sat de lângă Bahmut, iar artileria rusă poate viza acum vehicule care intră în oraș pe drumul principal.

Din această cauză, apărătorii ucraineni sunt acum nevoiţi să ducă lupte de stradă în Bahmut cu militarii ruşi sau înrolaţi în Wagner. În ceea ce privește aprovizionarea, ucrainenii vor trebui să recurgă la rute de aprovizionare mai complicate, pe drumuri mai îndepărtate, mai aminteşte CNN.

Ucrainenilor le este din ce în ce mai greu în Bahmut, deoarece nu pot folosi în oraş artileria și tancurile, au confirmat surse militare ucrainene.

13-02-2023
16:31

"Rusia a pierdut o întreagă brigadă de elită în atacul asupra oraşului Vuhledar"

Este posibil ca Rusia să fi pierdut întreaga Brigadă 155 de infanterie marină în încercarea de a captura orașul Vuhledar din estul Ucrainei, a declarat oficialul ucrainean Oleksi Dmitraşkivski, pentru Politico. El a spus că un număr mare de soldați ruși, inclusiv personal de comandă, au fost “distruși” în apropierea orașelor Vuhledar și Marinka.

El afirmă că în timpul încercării de a captura Vuhledar, rușii au pierdut 130 de echipamente militare, inclusiv 36 de tancuri. “În fiecare zi, lângă Vuhledar, rușii pierd 150-300 de pușcași marini”, susține Dmitrashkivski. Înainte de atac, brigada de elită rusă era formată din aproximativ 5.000 de soldați, care acum sunt uciși, răniți sau capturați.

El a adăugat că și-ar dori ca “armele din Occident să vină cât mai repede posibil, pentru că asta ne-ar oferi posibilitatea nu numai să ne protejăm și să păstrăm teritoriul, ci și să îi alungăm în cele din urmă de ruşi”.
 

13-02-2023
09:40

Rusia îşi consolidează poziţiile ocupate în sudul Ucrainei

Evaluarea serviciilor de informaţii britanice arată că forţele ruse probabil şi-au întărit fortificaţiile defensive pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie. În plus, Rusia a desfăşurat suplimentar militari în zonă, transmite ministerul britanic al apărării.

“În pofida faptului că atenţia operaţională este concentrată în prezent pe centrul Donbasului, Rusia este îngrijorată în continuare de apărarea extremităţilor liniei frontului său extins”, se arată în comunicatul remis de diplomaţia britanică.

Dacă forţele ucrainene vor realiza o breşă în frontul din regiunea Zaporojie, atunci podul terestru între regiunea rusă Rostov şi peninsula Crimeea va fi pus la încercare în mod serios, se mai adaugă în comunicat.

Pe de altă parte, un succes al armatei ucrainene în regiunea estică Lugansk ar ameninţa obiectivul declarat al Moscovei de eliberare a Donbasului, regiune formată din Lugansk şi Doneţk.

Armata rusă intensifică presiunea asupra trupelor ucrainene din regiunea Donețk, îndeosebi în zona orașului Bahmut, însă încercarea Mosocovei de a prelua controlul întregii regiuni face ca pierderile armatei lui Putin să crească. O posibilă explicație este și faptul că Vladimir Putin se va adresa Parlamentului rus pe 21 februarie și ar dori să prezinte publicului rezultate concrete ale ofensivei, după un an de la invazie, scrie Agerpres citând agențiile internaționale de presă.

Succes al mercenarilor lui Prigojin

Un astfel de rezultat concret este cucerirea localității Krasna Gora, situată la 7 kilometri nord de orașul Bahmut. „Astăzi (duminică), unităţile de asalt Wagner au cucerit localitatea Krasna Gora”, a anunțat Evgheni Prigojin, șeful grupării paramilitare Wagner. Serviciul de presă al grupării a dat publicității și o fotografie a unui grup de soldați ruși în fața semnului care indică intrarea în această localitate.

ADVERTISEMENT

Într-o evaluare a Ministerului britanic al Apărării, se spune că pierderile armatei ruse se apropie de nivelul din primele luni ale invaziei. „Media pentru ultimele şapte zile a fost de 824 de victime pe zi, de peste patru ori rata raportată în perioada iunie-iulie 2022. Ucraina continuă, de asemenea, să înregistreze o rată ridicată a pierderilor. Creşterea numărului victimelor Rusiei este determinată, probabil, unei serii de factori, inclusiv lipsa de personal instruit, coordonare şi resurse pe front, acest lucru fiind exemplificat în Vuhledar şi Bahmut”, a precizat sursa citată.

Pierderile ambelor tabere au fost generate de bătălia pentru Bahmut, apărată în continuare de către ucraineni. Experții estimează că ocuparea orașului de către armata rusă ar facilita preluarea controlului asupra întregii regiuni Donețk, însă nu ar fi o lovitură decisivă pentru ucraineni. Chiar Prigojin estima că, în ritmul actual, cucerirea integrală a Donețkului ar putea dura doi ani.

ADVERTISEMENT

În raportul publicat duminică, Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că a reușit să distrugă arsenale ucrainene de-a lungul întreii linii a frontului, de la Harkov până la Herson. Unii experți cred că bombardamentele rusești din ultimele zile ar putea avanpremiera unei ofensive de proporții a armatei lui Vladimir Putin.

Ucrainenii susțin că mențin linia frontului

În schimb, ucrainenii susțin că au situația sub control în estul Ucrainei, în pofida faptului că armata rusă lansează circa 50 de atacuri pe zi în regiunea Donețk. Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a precizat că lupte intense au loc în Vuhledar și Mariinka, iar orașul Bahmut rămâne sub controlul trupelor sale.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, a susținut că rușii ar fi declanșat deja ofensiva pe care o plănuiau, însă deja aceasta dă semne că se împotmolește. „Ofensiva pe care au planificat-o avansează gradual. Dar nu este ofensiva la care ei se aşteptau”, a spus Danilov.

Acesta a afirmat că rușii ar fi pierdut mii de oameni și peste o sută de tancuri și alte vehicule militare în localitățile Avdiivka și Vuhledar din cauza rezistenței ucrainene, însă asaltul continuă în pofida lipsei de resurse pentru o ofensivă pe scară extinsă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, bloggerii militari ruși încep să aibă dubii legate de capacitatea armatei ruse de a ocupa provinciile pe care le-a anexat nominal: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Temeri similare au și oficialii pro-ruși din Donbas care au cerut Moscovei să vină cu o altă strategie de purtare a războiului, mai ales că în primăvară ucrainenii urmează să primească tancurile moderne livrate de către aliații din Occident ai Kievului.

ADVERTISEMENT